Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» διχάζει τα κόμματα

Αρχισαν χθες οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας

Με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής τις εργασίες του το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο «Καλλικράτης» και τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. «Η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα τις αλλαγές» δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο, αν και δεν εισέπραξε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο «θεμελιώδη αλλαγή που είχε καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια ανατροπή που θα μας οδηγήσει σε άλλη εποχή και θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί δομική αλλαγή απαραίτητη και για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. «Αν πριν από την κρίση ήταν σκόπιμη και αναγκαία» υπογράμμισε, «στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί, με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Για «προχειρότητα» και «περισσή βιασύνη» κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. «Φοβάμαι», τόνισε, «ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αντί να ενισχύεται οικονομικά και θεσμικά, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη», παρ΄ όλα αυτά αναγνώρισε ότι σήμερα οι αλλαγές είναι αναγκαίες και επιτακτικές περισσότερο παρά ποτέ. Ανακοίνωσε μάλιστα, στρεφόμενος προς τους δημάρχους που μετείχαν στο συνέδριο, ότι ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας και προανήγγειλε ότι δεν θα δοθούν χρίσματα στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις μικρότερες, λέγοντας ότι θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση. Παράλληλα τους είπε ότι θα πρέπει να εξετασθεί να υπάρξει ξεχωριστή κάλπη για υποψηφίους δημάρχους και ξεχωριστή για υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το σχέδιο» δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα, «γιατί υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλά και γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο “Καποδίστριας”, δεν αποδίδουν».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μία τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα. «Η κυβέρνηση προχωρεί στη διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επιτύχει» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας.

O πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι «καταρχήν συμφωνούμε με το πλαίσιο αρχών που παραδόθηκε από την κυβέρνηση», τόνισε ωστόσο ότι η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει στον διάλογο μόνο στην περίπτωση όπου τηρηθούν οι τρεις προϋποθέσεις, της εκπόνησης ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, της χωροθέτησης των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοιχτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά και της διασφάλισης των απαραίτητων και αναγκαίων πόρων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αν και δεν έδωσε τον χάρτη της χωροταξικής κατανομής των νέων δήμων- έχει δηλώσει ότι θα εκπονηθεί κατά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης-, διαβεβαίωσε δημάρχους και νομάρχες ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για καμπή στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμβαίνει έπειτα από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του. Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι με τον «Καλλικράτη» δίδεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της και επέκρινε τη ΝΔ για την υποκριτική στάση που τηρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου