Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Οι αγρότες στους δρόμους, οι αγροτοπατέρες στο Ζάππειο

Πρόβα τζενεράλε της σκληρής στάσης που έχουν αποφασίσει να κρατήσουν οι αγρότες στα μπλόκα υπήρξε ο χθεσινός αποκλεισμός της Κεντρικής Ελλάδας (οδικοί κόμβοι, παρακαμπτήριοι δρόμοι, αερογέφυρες) και της σιδηροδρομικής γραμμής προς Βουλγαρία, όπως επίσης και των τελωνείων.

Αύριο αναμένονται νέες πρωτοβουλίες για συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην κ. Μπατζελή και εκπροσώπους των μπλόκων, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρει γενικευμένος αποκλεισμός των εθνικών δρόμων.

Η επόμενη κίνηση που αναμένουν οι αγρότες για να γίνει ένα βήμα προς κάποια λύση είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να υπάρξει μια δέσμευση αντιμετώπισης των θεσμικών αιτημάτων.

Χθες, ξεκίνησε και ο διάλογος στο Ζάππειο, για τους αγρότες χωρίς αγρότες. Οι Θεσσαλοί αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας πρωτοτύπησαν. Αντί για συλλαλητήριο στο Ζάππειο, προτίμησαν καφεδάκι στο Κολωνάκι...

Μέσα στο Ζάππειο, μια από τα ίδια. Ολο το ΠΑΣΟΚικό αγροτοπατερικό κατεστημένο των τελευταίων 25 ετών, να διεκδικεί θέση στον διάλογο, να βιάζεται να καταθέσει προτάσεις, που ποτέ δεν εφάρμοσε, ελέγχοντας το συνεταιριστικό και αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Παρόντες και όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης του υπουργείου. Πέρα από την κεντρική αίσθουσα με τους 250 συνομιλητές, υπήρχαν και δύο-τρεις ομάδες εργασίας που ετοίμαζαν 5-6 νομοσχέδια των θεσμικών παρεμβάσεων.

Το αγροτικό πρόβλημα είναι μέγα εθνικό και οικονομικό πρόβλημα και επιβάλλεται να δώσουμε άμεσα λύση. Αυτό τόνισε μιλώντας στη διημερίδα της ΟΚΕ για τα προβλήματα της γεωργίας η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή.

Κάλεσε γι' άλλη μία φορά τους αγρότες ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ν' ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Παράλληλα, εξήγγειλε:

* Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων πήραν τέλος. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στον χρόνο) ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 3 δισ. ευρώ.

* Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

* Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των ελληνοποιήσεων. Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

* Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη τόνισε ότι η σύγκρουση με τα κάθε είδους συμφέροντα έχει αρχίσει και ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα ωφελήσουν τον καταναλωτή και θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα.

Σύντομα, είπε, το μέτρο αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα.

Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Κασαπίδης πήρε τον λόγο για ν' ανακοινώσει την αποχώρησή του. Επισήμανε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες και να δεσμευτεί για τις λύσεις τους. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να πάρει μέρος σ' ένα διάλογο όπου απουσιάζουν οι αγρότες και αποχώρησε.

Αμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη. Η Νέα Δημοκρατία, είπε, συνεχίζει έναν άκριτο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, «έχει χάσει την μπάλα». *

ΚΚΕ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΦΙΕΣΤΑ

Για «διάλογο-φιέστα» που οργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο, μιλά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας «τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να απαντήσει στη συκοφαντία και τις απειλές της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο διάλογος-φιέστα» που οργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά «τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στη μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Η ΚΑΠ που στηρίζουν και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εφαρμόζει την πλήρη απελευθέρωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, παραδίδοντας τους μικρούς παραγωγούς και καταναλωτές στη στυγνότερη εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζών και των καρτέλ, που λυμαίνονται την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε βάρος τους», αναφέρει το ΚΚΕ χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Η φτωχή και μεσαία αγροτιά πρέπει να απαντήσει στη συκοφαντία και τις απειλές της κυβέρνησης δυναμώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα της, απαιτώντας τη λήψη των άμεσων εκείνων μέτρων που θα της επιτρέπουν να συνεχίσει την παραγωγή της».

ΣΥΝ: ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ

«Η κ. Μπατζελή επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί επικοινωνιακά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κατεύθυνση για τον αγροτικό τομέα», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΝ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στέφανος Μπαγεώργος.

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, «αυτό που απαιτείται είναι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν χρειάζονται χρήματα για να υπάρξουν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την κερδοσκοπία των αγορών, τα καρτέλ, την ασυδοσία των τραπεζών». Επίσης «δεν χρειάζονται χρήματα για να υπάρξουν μέτρα για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, με ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία τους, απαλλαγμένων από τη γραφειοκρατική αγκύλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, επείγει «πέρα από την ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων, ο ουσιαστικός διάλογος με τους αγρότες για την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων, όπως είναι η απώλεια εισοδήματος και το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου