Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Τρίωρη η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη στο Ευρωκοινοβούλιο


Τρεις ώρες διήρκησε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, η διαδικασία ακρόασης της Μαρίας Δαμανάκη, υποψήφιας Επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο Αλιευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας της Κομισιόν. Η διαδικασία διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, λόγω της ικανοποίησης που συχνά εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές για τις απαντήσεις της ελληνίδας πολιτικού στις ερωτήσεις που υπέβαλαν.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ωστόσο, η κυρία Δαμανάκη χρειάσθηκε να ανατρέψει την αρνητική εντύπωση που άφησαν οι εισαγωγικές παρατηρήσεις της προέδρου της συνεδρίας Ισπανίδας χριστιανοδημοκράτισσας κυρίας Κάρμεν Φράγκα-Εστέβεθ (Carmen Fraga Estevez).

Η κυρίαα Φράγκα-Εστέβεθ καλωσόρισε την κα Δαμανάκη και εξήγησε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία η Κομισιόν (μέσω της υποψηφίου Επιτρόπου) έχει ήδη απαντήσει εγγράφως σε ερωτήσεις που της έχουν τεθεί για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι απαντήσεις έχουν διανεμηθεί στους ευρωβουλευτές, μεταφρασμένες σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν, είπε η κυρία Φράγκα-Εστέβεθ, τη σημασία των προκλήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Επιτροπή Αλιείας αποφάσισε να επικεντρωθεί σε θεσμικά θέματα, θέτοντας πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που το ΕΚ περιμένει από τη νέα Επίτροπο.

Απευθυνόμενη στην κυρία Δαμανάκη, η πρόεδρος δήλωσε: "Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που πήραμε είναι ασαφείς, δεν διαφαίνεται μία θέλησή σας να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του ΕΚ. Πρέπει να πω ότι είμαστε κάπως απογοητευμένοι. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπ' όψιν της το γεγονός ότι ετέθη σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισαβόνας, και δεν είναι προσωπική η παρατήρηση δεν απευθύνεται μόνο σε εσάς. Με τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών σήμερα θα σας δώσουμε μία νέα ευκαιρία για να μας εξηγήσετε με σαφήνεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι του Κοινοβουλίου στα θέματα αυτά και μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών στις μικτές επιτροπές για την εφαρμογή αλιευτικών συμφωνιών, καθώς και στις συνεδριάσεις όπου εμπλέκονται διεθνείς οργανισμοί ", κατέληξε η πρόεδρος .

Μέσα στο αυστηρό όριο των δέκα λεπτών η κυρία Δαμανάκη ανέπτυξε τις θέσεις της, πριν περάσει στη διαδικασία των ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές.

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η κυρία Δαμανάκη αποδέχθηκε τις επιφυλάξεις της κας Φράγκα-Εστέβεθ, δήλωσε όμως ότι για την εφαρμογή της απαιτείται "μία ποιοτική αλλαγή. Είναι θέμα οριζόντιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, και δεν είναι θέμα ευθύνης της Επιτρόπου".

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ίδια θα εξαντλήσει "κάθε δυνατότητα ώστε να εξασφαλισθεί μία καλύτερη ανταπόκριση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο συμφωνίας".

Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου της Συνθήκης της Λισαβόνας, "διασφαλίζεται ένας ακόμα μεγαλύτερος ρόλος για το ΕΚ αφού η αλιεία θα είναι στο εξής αντικείμενο συναπόφασης ως συνήθης νομοθετική διαδικασία".

Συνοψίζοντας την πολιτική της για την Αλιευτική Πολιτική, η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε σε τέσσερις λέξεις -κλειδιά : Αειφορία, Δημοκρατική Υπευθυνότητα, Παγκόσμια Διάσταση και Συμμόρφωση.

-Για την "Αειφορία" η κυρία Δαμανάκη δήλωσε ότι θα πρέπει να αφορά το τρίπτυχο: Περιβάλλον, Οικονομία και Κοινωνία. Στόχος είναι να "αλιεύουμε λιγότερο και να κερδίζουμε περισσότερο, κάνοντας την αλιεία μας πιο προσοδοφόρα".

-Σχετικά με τη "Δημοκρατική υπευθυνότητα" δήλωσε ότι είναι υπέρ της αποκέντρωσης, της περιφερειοποίησης της αλιευτικής πολιτικής. Εξήγησε ότι η αλιευτική πολιτική είναι μία κοινή πολιτική και δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο εάν συμφωνηθεί ότι δεν θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις στο ύψιστο επίπεδο για κάθε τους λεπτομέρεια.

-Σχετικά με την "Παγκόσμια Διάσταση", η κα Δαμανάκη υποστήριξε ότι με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στον 21ο αιώνα χρειάζονται καλύτερα αποτελέσματα για τις αλιευτικές συμφωνίες με ένα ασφαλές διεθνές περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα είναι επιθυμητά και τα αναπτυξιακά αιτήματα και για τις χώρες εταίρους.

-"Συμμόρφωση" σημαίνει για την κα Δαμανάκη "αξιοπιστία" της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής. Αυτό συνεπάγεται εγγυήσεις για έναν υγιή ανταγωνισμό με τα γειτονικά κράτη που αλιεύουν στα ίδια ύδατα. Ζήτησε, δε, συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ελέγχου και απαγόρευση παράνομων εισαγωγών.

Αναφορικά με τα θέματα της Ναυτιλίας, η κυρία Δαμανάκη αναφέρθηκε στη "Γαλάζια Βίβλο" λέγοντας ότι ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο σε μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των θαλάσσιων λεκανών με συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.-

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 [ 13:41 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου