Εφοριακοί, τελωνειακοί, ΑΔΕΔΥ και γιατροί σε χορό κινητοποιήσεων
Εξέγερση στο Δημόσιο με μπαράζ απεργιών προκαλεί η περικοπή αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και, επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιδομάτων αυτών εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, οδηγούν σε μεγάλες απεργίες στο Δημόσιο. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
- TA NEA: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.
Εκτός από το μπλακάουτ που αναμένεται να προκαλέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες οι απεργίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων από εφορίες και τελωνεία, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησηη οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.«Δεν δεχόμαστε ψαλίδι 25%»
«Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ. Γρίβας. Εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι όπως και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους φορολογούνται αυτοτελώς για το ήμισυ του ποσού των επιδομάτων τους με συντελεστή 15%, και μόνο το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μαζί με τον μισθό. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιφέρει μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα.
Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ενώ, όπως φοβούνται οι εφοριακοί, δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ.Μεγάλες είναι οι απώλειες που επιφέρει και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα, τελωνειακός υπάλληλος με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα κατέβαλλε φόρο 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν βάσει της κλίμακας με 4.234 ευρώ και τα υπόλοιπα 9.800 (700 ευρώ, το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) φορολογούνταν με 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα. Χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ).
- Οι απώλειες από τη φορολόγηση
Για την ΑΔΕΔΥ είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει προτάσεις που- όπως εκτιμά- εξασφαλίζουν πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και αναποτελεσματική εύκολη λύση του ψαλιδιού και των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.
- «Άδικη εύκολη λύση»
4 ΚΑΙ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥαπεργούν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 10 του ίδιου μήναΖητούν σκληρά μέτρα «εδώ και τώρα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές
ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας προτείνουν οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και Στέφανος Μάνος. Μιλώντας χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το κόμμα Δράση, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Μάνος, οι δύο πρώην υπουργοί ζήτησαν «εδώ και τώρα» μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών, όπως είναι το πάγωμα προσλήψεων και μισθών. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τουλάχιστον τρία χρόνια, με εξαίρεση του χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. «Το πάγωμα των προσλήψεων με ελάχιστες, απόλυτα αναγκαίες εξαιρέσεις, έχει κρίσιμη σημασία για τον δραστικό περιορισμό των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων. Μόνο την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 60.000», είπε χαρακτηριστικά.Για την προσφυγή στο ΔΝΤ
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη όσο και οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, τάχθηκαν κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ειδικά ο κ. Παπαντωνίου είπε: «Θεωρώ την προσφυγή στο ΔΝΤ τη χειρότερη δυνατή λύση. Εδικά, μια τέτοια λύση για την Ελλάδα θα ήταν καταδικασμένη πριν καν ανακοινωθεί. Το θέμα είναι να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα, αφού ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν διαφαίνεται όμως κάτι τέτοιο σύντομα. Ελπίζω να γίνει σύντομα».
Αντίθετα η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι συνταγές του μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα όπως βοήθησαν και άλλες χώρες που προσέφυγαν σε αυτό.«Μόνο με μέτρα»Για προσλήψεις που την τελευταία 5ετία έφτασαν τις 75.000,
έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, που δεν παρέλειψε να ασκήσει εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι κερδοσκόποι κερδίζουν για την ώρα πολλά χρήματα, ποντάροντας στην αδυναμία της Ελλάδας να πάρει μέτρα. Θα χάσουν χρήματα οι κερδοσκόποι, μόνο όταν τα spreads των ομολόγων μειωθούν, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει τα κατάλληλα μέτρα». Τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και οι άλλοι ομιλητές- Στέφανος Μάνος, Γ. Παπαντωνίου και Μ. Ξαφά- χαρακτήρισαν σωστό το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά ελλιπές, λέγοντας ότι πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα, όπως: άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (θα συνεισφέρει με 1% αύξηση του ΑΕΠ), κατάργηση περιορισμών στην οικονομία, όπως ωράρια, ελάχιστα περιθώρια κέρδους κ.λπ.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να μειωθεί το εξωπραγματικό μέγεθος του κράτους. «Σε αυτό οφείλονται», είπε χαρακτηριστικά, εν πολλοίς, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η συναλλαγή, οι ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις. Δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε, με μια τεράστια Δημόσια Διοίκηση, που δεν προσφέρει, αλλά κοστίζει».
- Το μέγεθος του κράτους
Μπλακάουτ και στα νοσοκομεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου
ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ασφαλείας, μόνο για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση που πήραν νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές για συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
«Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων, πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ», διευκρινίζει ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Αντιδρούμε μαζικά στην επιχειρούμενη συρρίκνωση των αποδοχών μας και στη δρομολογούμενη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, σε ένα επάγγελμα που κατά 90% αποτελείται από γυναίκες», λέει από την πλευρά του ο Αριστείδης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ).
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010
Μπαράζ απεργιών για το μαχαίρι στα επιδόματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου