Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

«Τέλος στα λεφτά για πρόσκαιρες λύσεις»

Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε από το βήμα της Βουλής τους αγρότες που είναι στα μπλόκα «να ανοίξουν τους δρόμους»

«Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στον ειλικρινή διάλογο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, καλώντας χθες από το βήμα της Βουλής τους αγρότες που είναι στα μπλόκα «να ανοίξουν τους δρόμους».

Με τη φράση «δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια», ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε προς τους αγρότες ξεκαθαρίζοντας: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις και πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά μόνο μερικούς μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία για να κλείσουν τα στόματα και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν επικαλείται τον πατριωτισμό των αγροτών «για να κρύψει τα προβλήματα» αλλά για να συναισθανθούν ότι «κρίνεται η αξιοπιστία της χώρας», αφού, όπως πρόσθεσε, «καθημερινά το τι συζητείται στο Κοινοβούλιο, το τι γράφεται, το τι λέγεται στις τηλεοράσεις αποδελτιώνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνε στα γραφεία κάθε πολιτικού και οικονομικού παράγοντα διεθνώς».

Ο Πρωθυπουργός συμμερίστηκε την αγωνία και την ανησυχία των αγροτών για το μέλλον, αφού, όπως ανέφερε, «βρέθηκαν απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των εγχώριων και διεθνών αγορών στην πιο κρίσιμη στιγμή της αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που, αντί να αξιοποιηθεί για τη στήριξή τους, σπαταλήθηκε πελατειακά, ρουσφετολογικά και αναποτελεσματικά».

Στηλίτευσε χαρακτηριστικά τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε «κέντρο εξαγοράς συνειδήσεων», καθώς δίνονταν διαφορετικές αποζημιώσεις για τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής «ανάλογα με το βουλευτικό γραφείο που μεσολαβούσε», ενώ αναφέρθηκε στις υψηλές δαπάνες του υπουργείου για τηλεφωνία- 20 εκατ. ευρώ για σταθερή και 60-70 εκατ. ευρώ για κινητά που χρησιμοποιούνταν από την πολιτική ηγεσία-, καθώς και στο «περιβόητο αγροτικό κανάλι που δαπανούσε 3 εκατ. ευρώ για εξαφανισμένους υψηλόμισθους».

Εστρεψε επίσης τα πυρά του προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ, λέγοντας ότι «ο αγροτικός πληθυσμός πλήρωσε ακριβά τους αναχρονιστικούς πελατειακούς συνεταιριστικούς και συνδικαλιστικούς θεσμούς, που παραμένουν δυστυχώς και αυτοί κακοί μεσάζοντες και εν τέλει εμπόδιο» στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ενώ αναγνώρισε και λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις του κόμματός του.

«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά κλειστά τα σπίτια» ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία καταλόγισε ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σχολιάζοντας επικριτικά την αναφορά του κ. Παπανδρέου στις «συναλλαγές για το άνοιγμα των μπλόκων», μίλησε για «προσβολή στους αγρότες», αν και θεώρησε υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του ΄80, που ήξεραν ότι «οι αγρότες έβαζαν και πέτρες στις χωματερές όπου πετούσαν τα προϊόντα τους για να πάρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις». Αντιπαράθεση υπήρξε στο ζήτημα του διαχωρισμού σε κατ΄ επάγγελμα και μη αγρότες, στο οποίο επέμεινε η κυρία Παπαρήγα, προκαλώντας το σχόλιο του κ. Παπανδρέου για το αν θέλει να προστατεύσει τους «αγρότες του Κολωνακίου» .

«Oι κλειστοί δρόμοι θα κλείσουν τα σπίτια άλλων» αντέτεινε στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε «να μην αβαντάρουμε το κλείσιμο των δρόμων», αν και διερωτήθηκε πώς θα φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα όταν ο Πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ταμείου ενίσχυσης αγροτικών επιχειρήσεων, όπως το ΤΕΜΠΜΕ, και την ασφάλιση των αγροτών για εργατικά ατυχήματα, δύο μέτρα τα οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Αντί να υποτιμάτε τους αγρότες, λέγοντας “ανοίξτε τους δρόμους μπας και κλείσουν τα spreads”, πηγαίνετε σε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και του ζήτησε «να αποδείξει ότι έχει κότσια για μια άλλη πολιτική που να τα βάζει με τα κυκλώματα και τους μεσάζοντες που κερδίζουν από τον μόχθο της αγροτιάς».

Αντ. Σαμαράς: Οχι στα μπλόκα, ναι στον διάλογο

Αντίθετη στα αγροτικά μπλόκα εμφανίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο χθες η Νέα Δημοκρατία με δημόσια δήλωση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος όμως υπεραμύνθηκε των αιτημάτων των αγροτών. Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στη Ρηγίλλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και σημείωσε ότι η άρνησή της να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί την κατάσταση σε «επικίνδυνο αδιέξοδο».

«Πρέπεινα κατανοήσουμε ως κοινωνία γιατί αναγκάζονται οι αγρότες να καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους κινητοποίησης και αγώνα. Μπορεί λοιπόν να διαφωνούμε με τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Καλώ τον Πρωθυπουργό να αφήσει τις επικοινωνιακές “φιέστες” και να συντονίσει ο ίδιος έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, χωρίς προαπαιτούμενα από καμία πλευρά, και να καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα. Γιατί διαφορετικάτο επικίνδυνο αδιέξοδο είναι μπροστά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου