Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σύγκρουση φέρνει ο «Καλλικράτης»

Διαφορετικές προσεγγίσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο παρά την ετυμολογική υπόσχεση που εμπεριέχει (για ένα «καλό κράτος») δεν έχει κερδίσει ακόμα τον βαθμό της συναίνεσης, καθώς εκτός από τις αντιδράσεις των λοιπών κομμάτων, φωνές άρνησης δεν λείπουν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα η νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική εκφράστηκε χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει ότι πρόκειται για ένα βιαστικό και πρόχειρο εγχείρημα.

«Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η αλλαγή στη λειτουργία του κράτους θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας και χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» στόχο «εθνικής σημασίας». Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη διοικητική αναδιάρθρωση με μέσα και πόρους.

Ευθέως κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, για σκοπιμότητα επειδή καθυστερεί να δημοσιοποιήσει την πρόταση για τις συνενώσεις των δήμων λέγοντας ότι έχει προαποφασίσει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις, ενώ έθιξε ιδιαίτερα το θέμα των πόρων.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αισιοδοξία για οικονομικό μέλλον όταν οι πόροι μειώνονται το 2010», είπε ο κ. Σαμαράς. Εντονα επικριτικός ήταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία.

Ριζικά διεφώνησε με τον «Καλλικράτη» η γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρρήγα, τονίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνεται πλέον ο έλεγχος από κάτω αντί από πάνω και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθεί η αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης από το σχέδιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

«Θνησιγενή υπόθεση», χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, και αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία η χώρα διέρχεται μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για σχέδιο καταδικασμένο να αποτύχει λόγω έλλειψης πόρων, τονίζοντας ότι «το κράτος εδώ και χρόνια παρακρατάει τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους της Αυτοδιοίκησης».

Καλόπιστη κριτική

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε καλόπιστη κριτική και όχι παραποίηση των θέσεων από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Απευθυνόμενος στους φορείς της Αυτοδιοίκησης τόνισε: «Μη σας φοβίζει η χωροθέτηση. Δεν θα γίνει καμία συνένωση με δύο μέτρα και δύο σταθμά, κανένας νέος δήμος δεν θα χαραχθεί μεροληπτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να εμφιλοχωρήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες». Επίσης, ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση του πρώτου σχεδίου, θα τεθεί προς διαβούλευση το χωροταξικό.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο συνέδριο από την ίδρυση του θεσμού και δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

  • Tης Ελενας Kαρανατση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου