Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στο ψυγείο 26 δισ. λόγω... βιογραφικών

Μαξίμου και Λούκα μπλέξαν τις γραμμές τους για τον γραμματέα που θα διαχειριστεί το ΕΣΠΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010


Νέα παρέμβαση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χθες  στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ. Ο Χρήστος Παπουτσής προέτρεψε την κυβέρνηση να εντείνει τους ρυθμούς της στην  υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων

Νέα παρέμβαση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ. Ο Χρήστος Παπουτσής προέτρεψε την κυβέρνηση να εντείνει τους ρυθμούς της στην υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων

Στη γραφειοκρατία των... Βρυξελλών αποδίδει τώρα η κυβέρνηση την καθυστέρηση στον διορισμό του γενικού γραμματέα που θα διαχειριστεί το ΕΣΠΑ και άλλων τριών γραμματέων του υπουργείου Οικονομίας, ενώ πυρά για το ίδιο θέμα δέχτηκε χθες και από το εσωτερικό της, με τον Χρήστο Παπουτσή να ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ, αφού άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ. για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα, παρατήρησε πως «πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας για να μη χάσουμε το τρένο», ενώ συμφώνησε με τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, λέγοντας: «Καλά κάνετε και κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου. Χρειάζονται νέες προτεραιότητες, νέοι προσανατολισμοί». Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νευραλγική θέση διεκδικούν δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, αμφότεροι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι όμως επικαλούνται εμπλοκές στη σχέση τους με την Κομισιόν, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα για να τρέξουν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να διαχειριστούν κονδύλια ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καραμπόλες

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα έχει κλείσει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας και αναλόγως με το ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί, θα οριστούν και οι υπόλοιποι δύο γραμματείς στο υπουργείο της κ. Λούκας Κατσέλη, διότι «μπορεί να υπάρξουν καραμπόλες».

Είναι γεγονός ότι την καθυστέρηση για τον ορισμό γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης είχε παραδεχτεί προσφάτως και ο Πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, υπονοώντας ουσιαστικά ότι σ΄ αυτήν την περίπτωση, ίσως ο μηχανισμός θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα. Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η καθυστέρηση στην κάλυψη αυτής της κρίσιμης θέσης οφείλεται στο ότι η υπουργός Οικονομίας επέστρεφε όλες τις προτάσεις που της είχαν υποβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, προβάλλοντας ως καταλληλότερη τη δική της, που δεν ήταν άλλη από τον επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και έμπειρο στα κοινοτικά θέματα Γιάννη Δρυμούση. Στην περίπτωση που τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ θα καλυφθούν και οι θέσεις του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, του ειδικού γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης, αλλά και του κεντρικού γενικού γραμματέα του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης.

Ποιες γραμματείες καταργούνται

ΟΙ ΟΚΤΩ γραμματείες που βαίνουν προς κατάργηση είναι η ειδική γραμματεία του Εθνικού Τυπογραφείου, η γενική γραμματεία της ΕΣΥΕ, όπου ο γραμματέας θα τοποθετηθεί μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η ειδική γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων (ιδρύθηκε επί Ν.Δ.), η ειδική γραμματεία Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, η ειδική γραμματεία οργάνωσης του υπουργείου Υγείας και η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως επίσης και η γενική γραμματεία Ενημέρωσης, που θα υπαγόταν στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

●Να σημειωθεί ότι προκηρύχθηκαν συνολικά 90 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων. Οι οκτώ εξ αυτών βαίνουν προς κατάργηση, άλλοι τέσσερις αφορούν θέσεις διευθυντών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κακώς εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ εννέα θέσεις παραμένουν ακόμη κενές. Πρόκειται για τις προαναφερθείσες θέσεις στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τη γενική γραμματεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (υπουργείο Εσωτερικών), τη γενική γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ), τη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΥΠΕΞ), τη γενική γραμματεία Περιβάλλοντος (υπουργείο Περιβάλλοντος) και τη γενική γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σταθερά διψήφια η διαφορά

ΣΤΙΣ 11 ΜΟΝΑΔΕΣ προσδιορίζει την απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που παρουσιάστηκε χθες από το Μega, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με ποσοστό 40,3% έναντι 29,3% που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ίδια μέτρηση στο συγκριτικό τεστ των χαρακτηριστικών ανάμεσα στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του προέδρου της Ν.Δ. (πιο αξιόπιστος, πιο αποτελεσματικός, πιο συμπαθής), ενώ βγάζει και θετικό πρόσημο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα τις 100 πρώτες ημέρες, με το 53,9% των πολιτών να εκφράζεται θετικά για το έργο της κυβέρνησης.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της εν λόγω έρευνας πάντως είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων (68,7%) πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική που αμφισβητεί μόλις το 28,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου