Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Έκκληση Παπανδρέου στους αγρότες: «Ανοίξτε τα μπλόκα και ελάτε στο διάλογο»

Μίλησε για ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τους αγρότες συνενόχους σε μικροκομματική συναλλαγή όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά συμμέτοχους στο διάλογο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για «μερεμέτια», πέραν των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί.


"Εμείς έχουμε εντάξει σήμερα τους αγρότες σε όλες τις πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης. Αυξήσαμε την επιστροφή του ΦΠΑ από το 7% στο 11%. Θα τους εντάξουμε και στο ΤΕΜΠΜΕ. Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες με 530 επενδυτικά σχέδια. Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, για να φθάσουν τα 550 ευρώ στο τέλος της τετραετίας για το μεμονωμένο άτομο" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτά ήταν μέτρα άμεσης στήριξης.

"Και δεν θα μείνουμε εδώ. Ήρθαμε για τις μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα και όχι για μερεμέτια. Οι ενότητες του διαλόγου είναι σαφείς. Να καταστεί πρωτίστως ο αγροτικός τομέας ανταγωνιστικός. Χρειάζεται ενίσχυση πρώτα ο κατ' επάγγελμα αγρότης. Πάμε σε μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση, με αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. Με συμμαχίες που θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τον αγρότη" σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεμελιώνει μια σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση για μια πράσινη ανάπτυξη, βάσει της οποίας το κέρδος θα μοιράζεται δίκαια στους αγρότες και μετά το 2013. "Με επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία. Να στηριχτούμε στην μεσογειακή δίαιτα για να βοηθήσουμε την αγροτική οικονομία" τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι ο αγρότης είναι βασική αναφορά του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει στην εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν θα κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. "Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια. Πέραν των μέτρων που έχουμε λάβει δεν υπάρχει περιθώριο να ικανοποιηθούν αυτή τη στιγμή οικονομικά αιτήματα που απρογραμμάτιστα ακούγονται. Αυτό θα ήταν εγκληματικό. Θα μέναμε σε αδιέξοδες πρακτικές του παρελθόντος. Τέλος στα συντεχνιακά αιτήματα και στη συναλλαγή με την εξουσία για να κλείνουν τα στόματα. Όχι στην υπονόμευση ενός σοβαρού προγραμματισμού" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους αγρότες να δώσουν μαζί με την κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη μάχη. "Δεν σας θέλουμε συνενόχους σε μικροκομματική συναλλαγή. Τα μπλόκα δημιουργούν νέα προβλήματα για την κοινωνία. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της χώρας. Δεν αντέχει η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδωρείται. Κατανοώ τα προβλήματα των αγροτών. Ο τρόπος επίλυσής τους δεν είναι τα μπλόκα. Τους καλούμε να ανοίξουν τους δρόμους και να ανοίξουμε το διάλογο. Αποδείξαμε το ειλικρινές μας ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο. Τους καλούμε να πάρουμε την απόφαση για ένα νέο μέλλον για τη Γεωργία. Το πιο αποδοτικό μπλόκο στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο".

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών, οι οποίοι, όπως είπε, βρέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος των αγορών και δεν θωρακίστηκαν. "Έχουν δίκιο για τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους. Συμπιέστηκαν από την παραβίαση κάθε κανόνα στην αγορά, αλλά και από τον ανταγωνισμό της Ευρώπης. Πλήρωσαν τους αναχρονιστικούς συνδικαλιστικούς και συνεταιριστικούς θεσμούς που δεν υπήρξαν δύναμη συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της Ν.Δ, τις οποίες κατηγόρησε για πελατειακές σχέσεις και κατασπατάληση των κονδυλίων. "Το καθήκον της Πολιτείας είχε μετατραπεί σε εξυπηρετήσεις πολιτικών γραφείων" είπε χαρακτηριστικά.

"Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και όχι τα θύματα των προβλημάτων που γέννησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μόνος δρόμος ο διάλογος και η συμμετοχή και όχι η άγονη αντιπαράθεση. Ζητάμε κοινή συμμετοχή" υπογράμμισε.

  • Αλέκα Παπαρήγα

«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά να είναι κλειστά τα σπίτια των αγροτών γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας», δήλωσε απαντώντας στον πρωθυπουργό η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εξαιτίας, όπως υποστήριξε, της πολιτικής που εφάρμοζαν.

  • Γιώργος Καρατζαφέρης

«Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας: «Οι κλειστοί δρόμοι θα κλείσουν σπίτια άλλων που δεν έχουν καμία σχέση με τους αγρότες», υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας στις αιτιάσεις της κ. Παπαρήγας.

  • Αλέξης Τσίπρας

«Λέτε ότι δεν έχετε χρήματα, αφήστε τα χρήματα. Κότσια έχετε για μια άλλη πολιτική;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. «Προχωράτε σε μία παρωδία διαλόγου χωρίς τους αγρότες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επιλέγετε να κάνετε διάλογο με τη γραφειοκρατία, με αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα και όχι με τους αγρότες», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Θα περίμενα μία στοιχειώδη συνέπεια απέναντι στα όσα λέγατε προεκλογικά», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που φουντώνει καθημερινά στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα

Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου