Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα στην Υγεία

* Υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα ημερών η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία και επισημαίνει ότι με την κατάργηση της λίστας των φαρμάκων επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,5 δισ. ευρώ.

* Τέλος, στηρίζει τους δύο υπουργούς (Λοβέρδος, Κατσέλη) που σύμφωνα με πληροφορίες απείλησαν με παραίτηση, λέγοντας ότι «εργαζόμαστε στενά για την εξυγίανση στον τομέα των προμηθειών και των φαρμάκων».

*Μέσα σε 100 ημέρες είχαμε μία παραίτηση υφυπουργού, την απειλή Λοβέρδου για παραίτηση και τη φημολογία για παραίτηση της Λούκας Κατσέλη. Κακός απολογισμός...

-Δεν συμφωνώ. Ο απολογισμός είναι θετικός από το δείγμα γραφής της κυβέρνησης στις 100 πρώτες μέρες. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, με ισχυρή πολιτική βούληση και συλλογικότητα. Μαζί με τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο εργαζόμαστε στενά για την εξυγίανση στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου.

*Κι όλα αυτά τα φαινόμενα σύγχυσης και αναδιπλώσεων;

-Το κυρίαρχο μήνυμα που βγαίνει, είναι ότι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια με απτά αποτελέσματα.

*Δεν έχει πρόβλημα συντονισμού η κυβέρνηση;

-Ο αγώνας μας είναι συλλογικός. Ηταν φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή, να υπάρξουν και προβλήματα, γιατί κληρονομήσαμε μια τραγική κατάσταση. Οι πολίτες όμως αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται.

*Το γεγονός ότι ανοίγετε τόσα μέτωπα ταυτοχρόνως δεν οδηγεί σε διάχυση των δυνάμεων;

-Αντίθετα, αυτό αποδεικνύει τη συνέπεια της κυβέρνησης. Ανοίγουμε όλα τα μέτωπα, γιατί οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα, να δώσουμε δείγματα γραφής υπηρετώντας ένα τριπλό αλληλένδετο στόχο: να ανατάξουμε την οικονομία και να δώσουμε πνοή σ' ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, να αναβαθμίσουμε το πολιτικό σύστημα και να κάνουμε δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος.

*Επανέρχεται το ερώτημα που σας έθεταν προεκλογικώς: πού θα βρείτε τα χρήματα;

-Υλοποιούμε μια αναγκαία πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, οικοδομώντας μια νέα εικόνα αξιοπιστίας για τη χώρα μας. Γι' αυτό υπήρξαν τα θετικά σχόλια αυτές τις μέρες για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, προωθούμε τις πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ενίσχυσης της αναδιανομής και του κοινωνικού κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενίσχυση της Υγείας, μια σαφής δέσμευση του πρωθυπουργού που υλοποιείται.

*Μα για ποια θετικά σχόλια μιλάτε; Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μας αποκαλούν η «Αργεντινή της Ευρώπης»...

-Σημασία έχει τι λένε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και εκεί η ανταπόκριση είναι θετική.

*Σημασία έχει και το τι λένε οι αγορές...

-Το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή, με σχέδιο για τη χώρα. Να αναφερθώ στο δικό μου χώρο ευθύνης. Στηρίζουμε την υγεία ως δημόσιο αγαθό, αυξάνοντας τις δαπάνες, κάνοντας επιτέλους προσλήψεις στο ΕΣΥ. Προκηρύξαμε τις θέσεις για 3.100 προσλήψεις νοσηλευτών και επίκειται η προκήρυξη για άλλες τόσες θέσεις, ανοίξαμε 83 κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και αντιμετωπίσαμε το θέμα των εφημεριών των γιατρών. Ταυτόχρονα, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων στο χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου.

*Με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας πρέπει να περικοπεί ένα ποσό 1,4 δισ. ευρώ. Πώς θα το καταφέρετε;

-Την εξοικονόμηση θα την πετύχουμε με τον έλεγχο στο χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου. Ηδη, καθιερώσαμε ξανά τη λίστα των φαρμάκων.

*Την εξαγγείλατε, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί...

-Ψηφίστηκε από τη Βουλή. Εχουμε ανακοινώσει το πάγωμα της τιμής των φαρμάκων και είναι σε εξέλιξη η ανακοστολόγηση 6.000 σκευασμάτων. Προχωράμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό το μέτρο από μόνο του θα αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση. Η κατάργηση της λίστας και οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης στην τιμολόγηση του φαρμάκου επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα κόστος 2,5 δισ. ευρώ. Να λοιπόν το περιθώριο για να εξοικονομηθούν πόροι.

*Η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι μόνον πολιτική;

-Σίγουρα υπάρχει ευθύνη όταν με την πολιτική που ακολούθησαν επέτρεψαν την ασυδοσία εις βάρος του ΕΣΥ και των ταμείων. Υπάρχει ευθύνη στο ζήτημα των χρεών των νοσοκομείων. Από το 2005 μέχρι το 2009 το χρέος των νοσοκομείων έφθασε στα 6,2 δισ. ευρώ. Ηδη αποπληρώσαμε το 1,2 δισ. και προχωράμε για τη συνολική ρύθμισή του.

*Μα, και στη δική σας περίοδο συνεχίζεται η αύξηση των χρεών.

-Σ' αυτήν τη φάση εγκρίνουμε το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών υγείας για το 2010 ώστε να υπάρχει πλαίσιο και προγραμματισμός. Και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καλύτερη οργάνωση του συστήματος προμηθειών υγείας προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα και να μην δημιουργηθεί ξανά μαύρη τρύπα στην υγεία.

*Μέχρι τώρα πάντως, οι προμήθειες γίνονται με απευθείας αναθέσεις. Διαφάνεια και κανόνες υποσχεθήκατε.

-Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς λόγω της απουσίας εποπτείας και συγκροτημένου προγραμματισμού προμηθειών η εξαίρεση είχε γίνει κανόνας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αυτά τα τεράστια χρέη στα νοσοκομεία. Οπως επίσης και στο θέμα του φαρμάκου θα προχωρήσουμε στη διαδικασία ανοιχτών διαγωνισμών από τα νοσοκομεία, κάτι που δεν γίνεται σήμερα και στην καθιέρωση της νοσοκομειακής συσκευασίας.

*Πολλά «θα» μας λέτε.

-Μέχρι σήμερα ό,τι έχουμε ανακοινώσει το κάναμε πράξη. Οταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα. Οταν λέγαμε ότι θα κάνουμε προσλήψεις στο ΕΣΥ, μέσω του ΑΣΕΠ, μας έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Τους διαψεύσαμε. Οταν λέγαμε ότι θα ανοίξουμε κρεβάτια στις εντατικές, δεν μας πίστευαν. Τους διαψεύσαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να αντιμετωπίσουμε τα κυκλώματα που κερδοσκοπούν εις βάρος του ΕΣΥ, και όπου χρειαστεί να συγκρουστούμε.

*Και γιατί ακόμη δεν έχετε βάλει διοικήσεις στα νοσοκομεία;

-Ακολουθούμε τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης, η οποία στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί. Αυτές οι νέες διαδικασίες είναι φρέσκος αέρας για την πολιτική ζωή.

*Φρέσκος αέρας εκεί που σας παίρνει. Για παράδειγμα: μιλάτε για διαβούλευση και συμμετοχή, αλλά το δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό δεν το δέχεστε.

-Στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν χωρά δημοψήφισμα.

*Η υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη πόσο θα κοστίσει;

-Δεν θα κοστίσει γιατί ακολουθήσαμε από την πρώτη μέρα υπεύθυνη στάση. Επαναξιολογήσαμε τις παραγγελίες που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, σταματήσαμε από το Δεκέμβριο ως χώρα να παραλαμβάνουμε εμβόλια και καταγγείλαμε τις συμβάσεις με τις εταιρείες για πάνω από 12 εκατ. εμβόλια που δεν έχουν παραληφθεί. Αυτό συνεπάγεται μια εξοικονόμηση των 80 εκατ. ευρώ.

*Θα πάρουμε πίσω τις προκαταβολές;

-Η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα εμβόλια που έχει παραλάβει.

*Η υπόθεση της διπλής παραγγελίας από τον Δ. Αβραμόπουλο δεν χρήζει διερεύνησης;

-Εξαρχής δηλώσαμε ότι εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτική. Η παραγγελία ήταν υπερβολική, αλλά δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Μας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουμε τη δημόσια υγεία. Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε αποσαφηνίσει αν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις εμβολίου. Στη συνέχεια αξιολογώντας την εξέλιξη της πανδημίας, την επάρκεια εμβολίων, τα επιστημονικά και τα νομικά δεδομένα προχωρήσαμε στην ακύρωση της υπόλοιπης παραγγελίας.

*Για τις επόμενες 100 μέρες ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

- Προχωράμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τις ΜΕΘ με στόχο τις 150 κλίνες έως το τέλος Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα προωθούμε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τις προμήθειες και το φάρμακο. Αυτή η προσπάθεια είναι στην καρδιά ενός ισχυρού, δίκαιου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου