Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

- Δομική αλλαγή ο «Καλλικράτης» - Αιτία πολέμου οι 370 δήμοι

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ

«Ριζική ανατροπή, που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, τις πιο ζωντανές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα οδηγεί στην ανασυγκρότηση του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην τελετή έναρξης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι 5 αρχηγοί, Γ. Παπανδρέου (δίπλα του ο Γ. Ραγκούσης), Αντ. Σαμαράς, Αλ. Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Στο μέσον ο Νικ. Κακλαμάνης

Οι 5 αρχηγοί, Γ. Παπανδρέου (δίπλα του ο Γ. Ραγκούσης), Αντ. Σαμαράς, Αλ. Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Στο μέσον ο Νικ. Κακλαμάνης

Συνδέοντας μάλιστα το εν λόγω σχέδιο με την ανάγκη δημοσιονομικής ανάταξης της χώρας, πρόσθεσε ότι «είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια», εννοώντας προφανώς τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «χαμένο χρόνο των τελευταίων 6 ετών» και κάλεσε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να συμπορευθούν χωρίς μικροκομματικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες στην προσπάθεια αναδιάταξης του διοικητικού χάρτη της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει το σχέδιο «Καλλικράτης» με τα αναγκαία μέσα και πόρους, «στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Ο Ν. Κακλαμάνης

Εκφράζοντας την κατ' αρχήν συμφωνία των αιρετών με το κυβερνητικό πλαίσιο αρχών για τον «Καλλικράτη», ο «οικοδεσπότης» του συνεδρίου, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (και δήμαρχος Αθηναίων), Νικ. Κακλαμάνης, υπογράμμισε ότι η Ενωση θα λάβει μέρος στον διάλογο για τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Να είναι η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέρος του συνολικού εθνικού προγράμματος μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

* Να προηγηθεί η χωροθέτηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοιχτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά. Εν προκειμένω, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει τον αριθμό των νέων δήμων στους 370, τούτο θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».

* Πέραν του διαλόγου, να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι αφενός και αφετέρου η υλοποίηση ενός ολοκληρωτικού Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους νέους ΟΤΑ.

* Να συγκροτηθεί Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, κατ' αρχήν για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ως δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το «πάγωμα» υλοποίησης του προγράμματος ΚΕΔΚΕ-ΟΑΕΔ (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) για την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους δήμους (για τρία χρόνια).

Αλλως, να επιστραφούν στην Αυτοδιοίκηση τα 80 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι αρχηγοί

Αναγνωρίζοντας ότι «οι αλλαγές είναι αναγκαίες και επιτακτικές», ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση «προχειρότητα και αναντιστοιχία λόγων-έργων».

«Βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, προαποφασισμένες επιλογές, μυστικότητα, έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της για το χωροταξικό, τους πόρους κ.λπ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι πόροι προς την Αυτοδιοίκηση είναι μειωμένοι το 2010 (εν σχέσει με το 2009) και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδώσει στους δήμους τα οφειλόμενα από το 2009 331 εκατομμύρια ευρώ.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στον «Καλλικράτη» εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλ. Παπαρήγα, «όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με τον "Καποδίστρια", δεν αποδίδουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης και πρότεινε η εκλογή του δημάρχου να γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο και του περιφερειάρχη από το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Να αναβληθεί για 4 χρόνια η εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, τασσόμενος υπέρ της συγκρότησης του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου από 25 δημάρχους.

Κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν εξασφαλίζονται με ρητές διατυπώσεις οι αρμοδιότητες, κανείς δεν προνοεί ώστε να μην κυριαρχήσουν άλλη μια φορά όροι και πολιτικές όπως "επιχειρηματικότητα", "ελαστικότητα", "ευελιξία", καθολική επιβολή του ιδιωτικού στο δημόσιο...».

Υπέρ της διαμόρφωσης δήμων με μεγέθη «κοντά στον πολίτη» και της εφαρμογής κινήτρων για εθελοντικές συγχωνεύσεις, απορρίπτοντας τις εκτεταμένες αναγκαστικές συγχωνεύσεις, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων», Κ. Διάκος.

Ο Ραγκούσης

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννης Ραγκούσης προσπάθησε να καθησυχάσει τους αιρετούς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ακόμη τους νέους δήμους και δεν πρόκειται να αποφασίσει, αν προηγουμένως δεν συζητήσει με τους ίδιους τους δημάρχους.

«Μη σας φοβίζει η χωροθέτηση. Θα χωροθετήσουμε με αξιοπιστία και τη δική σας συναίνεση. Οχι με κομματικά κριτήρια. Ολες οι συνενώσεις θα γίνουν με τα ίδια αυτοδιοικητικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου