Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πρεμιέρα των Εξεταστικών τη Δευτέρα με το Βατοπαίδι

Θα ακολουθήσει η συγκρότηση Εξεταστικής για τη Siemens


Με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο χορός των εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή. Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠαΣοΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι και την Τετάρτη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Η συζήτηση για τις υπόλοιπες τρεις εξεταστικές επιτροπές που έχει αποφασίσει να συστήσει η κυβέρνηση δεν έχει αποφασισθεί ακόμη πότε θα γίνει, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος στο «Βήμα» θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η Βουλή να ασχολείται κάθε φορά με δύο εξεταστικές επιτροπές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος στον κύκλο των εξεταστικών, όπως τον χαρακτήρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι πλην των πέντε προτάσεων που έχει υποβάλει στη Βουλή η κυβέρνηση για σύσταση εξεταστικών επιτροπών (Βατοπαίδι, Siemens, Ομόλογα, Γερμανός, Χρηματιστήριο) δεν πρόκειται επί του παρόντος να υποβληθεί άλλη πρόταση για άλλη Εξεταστική. Αυτή η θέση βεβαίως προϋποθέτει, όπως εξήγησε, ότι δεν θα προκύψουν στοιχεία για σκανδαλώδεις υποθέσεις, από την έρευνα που διεξάγεται ανά υπουργείο και από τον έλεγχο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης στον ΕΟΤ.

Το θέμα των εξεταστικών επιτροπών εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος έδωσε και το πράσινο φως για να αρχίσει η συζήτησή τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως φάνηκε και από τη σύσκεψη δεν τίθεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, θέμα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και βουλευτών του ΠαΣοΚ ότι πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τυχόν ευθύνες για τα παραπλανητικά στοιχεία που δίνονταν στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, δεν φαίνεται, επί του παρόντος, η κυβέρνηση να εξετάζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Τα μικρά κόμματα αντέδρασαν για το πλήθος των εξεταστικών επιτροπών που προγραμματίζει η κυβέρνηση, αφού, όπως είπαν στον Πρόεδρο της Βουλής εκπρόσωποί τους, οι βουλευτές τους θα ασχολούνται με τις εξεταστικές επιτροπές και θα δυσκολεύονται στην προώθηση του νομοθετικού και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ενδιαφέρον θα έχει η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ποιοι δηλαδή θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης επιτροπής και ποιοι κατά (ή παρών) τη στιγμή που στην υπόθεση εμπλέκονται στελέχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου