Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μπλόκα διαρκείας ετοιμάζουν οι αγρότες

Μπλόκα των αγροτών

Να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία κατά των καταληψιών ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Με παράλυση των μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα, μπλόκα στα σύνορα, παρέμβαση εισαγγελέα για παρακώλυση συγκοινωνιών, αλλά και κάθοδο των «κόκκινων» Θεσσαλών στην εθνική οδό κύλησε χθες η τέταρτη κατά σειρά ημέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται να βρεθεί υπό τον κλοιό των αγροτών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Παπαγεωργίου ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν μπλόκα στον νομό.

Στη Βόρεια Ελλάδα η Εγνατία οδός παραμένει κλειστή τόσο στα Κερδύλλια Σερρών όσο και στη Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ σήμερα θα αποκλειστεί η κυκλοφορία από τις 10.30 ως τις 15.30 και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών. Παράλληλα χθες ένα μπλόκο παραγωγών κρατούσε κλειστή την παλιά εθνική οδό Σερρών- Καβάλας ως τις 16.00, η οποία «πάγωσε» τις συγκοινωνίες για αρκετή ώρα μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Ακόμη, από χθες το μεσημέρι κλειστός είναι ο Προμαχώνας.

Στο Κιλκίς αγρότες του νομού διέκοψαν χθες το μεσημέρι την κυκλοφορία των οχημάτων, αποκλείοντας το τελωνείο της Δοϊράνης ως το βράδυ, ενώ τρακτέρ παρατάχθηκαν στον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου. Ακόμη, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να αποκλειστεί σήμερα το τελωνείο των Κήπων. Την Τετάρτη στον «χορό» των κινητοποιήσεων αναμένεται να εισέλθουν οι αγρότες των Γρεβενών, τα τρακτέρ των οποίων βρίσκονται σταθμευμένα έξω από τη νομαρχία. Επίσης σε εξέλιξη βρισκόταν χθες σύσκεψη των αγροτών του Νομού Φλώρινας με βασικό αντικείμενο αν θα αποκλειστεί η Εγνατία στο ύψος των Κοίλων ή ο μεθοριακός σταθμός της Νίκης. Στη Δυτική Μακεδονία μπλόκο υπάρχει επίσης στο Βογατσικό Καστοριάς αλλά και στην Κρυσταλλοπηγή.

Στη Θεσσαλία οι αγροτοσυνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) απέκλεισαν χθες τον κόμβο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας- Βόλου. Επίσης από αύριο θα κατέβουν στις κινητοποιήσεις και οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΕΑΣ Λάρισας, οι οποίοι θα σταθμεύσουν στα Τέμπη, όπου και θα αποφασίσουν για τη στάση τους. Την Τετάρτη θα βγουν τα τρακτέρ και στις Μικροθήβες από αγρότες του Νομού Μαγνησίας.

Στη Στερεά Ελλάδα τα μπλόκα παραμένουν ως έχουν, με περίπου 400 τρακτέρ να έχουν αποκλείσει την Αλαμάνα, σχεδόν 500 το Κάστρο Βοιωτίας, περίπου 150 στην επαρχιακή οδό Λαμίας- Λιβαδειάς και με καθημερινούς αποκλεισμούς στις αερογέφυρες της Ριτσώνας και του 90ού χιλιομέτρου της ΠΑΘΕ.

Ακόμη, σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Πελοποννήσου με συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Κορίνθου- Τρίπολης, ενώ από χθες μπλόκο έστησαν αγρότες του Νομού Πρέβεζας στον Λούρο. Αύριο θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο και οι αγρότες του Ηρακλείου, οι οποίοι εξετάζουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, την παράκαμψη της Ελλάδας μέσω Σκοπίων εξετάζει η βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία επανέφερε χθες τη σκέψη για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα την πρόθεση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των αγροτών εξέφρασε χθες ο πρόεδρός της κ. Β. Τσιμαράγκας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου