Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Άγρια κερδοσκοπία στα ομόλογα

  • Στο 3,73% εκτινάχθηκαν τα spread - Κάτω από τις 2.000 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών, με φόντο ένα
γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και διαψεύσεων σχετικά με την πρόθεση και τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί 25 δισ. ευρώ από την Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα η αγορά «τζογάρισε» και με την προαναγγελία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για νέα έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις υφιστάμενων τίτλων από θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να επανατοποθετηθούν στη νέα έκδοση με υψηλότερες για αυτούς αποδόσεις.

Το ξεπούλημα ελληνικών τίτλων έστειλε τις τιμές στα τάρταρα και τις αποδόσεις στα ύψη, με τα περιβόητα spread, που αντιπροσωπεύουν την ψαλίδα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας, να καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, στο 3,73% από 2,99% την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μονάδα αύξησης των spread ισοδυναμεί με «καπέλο» τόκων 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης έκλεινε στις 1.972,93 μονάδες με απώλειες 3,89%, χάνοντας το... οχυρό των 2.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2009. Η αφορμή για το νέο χτύπημα στις ελληνικές αγορές ήρθε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Τimes», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κίνα την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ με «αντάλλαγμα» στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας, με ενδιάμεσο την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η διάψευση του δημοσιεύματος, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία από την τράπεζα, μεγιστοποίησαν τις πιέσεις, οδηγώντας ορισμένους στην αγορά να κάνουν λόγο για «μαύρη Τετάρτη».

Το χρονικό της κερδοσκοπίας

Τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο, η έναρξη των συνεδριάσεων έγινε με μικρές απώλειες. Η κατηγορηματική διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών ότι «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού» αλλά και «υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης» έστειλε τα spread των δεκαετών ομολόγων στο 3,30%. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την ανακοίνωση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία «δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal», δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές. Τότε τα spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ του 3,73% και η βουτιά στο Χρηματιστήριο προσέγγισε το 4%.

Η διάψευση των προσδοκιών κάλυψης ενός μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (54 δισ. ευρώ φέτος) από την Κίνα και η ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανειστεί έριξε νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. «Η προσφυγή στην αγορά της Κίνας θα ήταν σανίδα σωτηρίας», λένε χαρακτηριστικά. Όταν προ λίγων εβδομάδων είχε γίνει γνωστό πως το Ελληνικό Δημόσιο θα στραφεί σε ΗΠΑ και Ασία για να διευρύνει τον κατάλογο αγοραστών ελληνικών ομολόγων, η «αγορά» έβρισκε αυτή ακριβώς την επιλογή ως αφορμή για πιέσεις, καθώς τότε θεωρούσαν πως η στροφή σε αυτές τις αγορές υποδηλώνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών από την ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να σχεδιάζει εκδόσεις χρέους σε δολάρια και γιεν, διαψεύδει όμως, ως προς το ποσό, ότι θα αναζητήσει 5 έως 10 δισ. ευρώ, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Η ΨΑΛΙΔΑ στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη
Άναψαν φωτιά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»

«Η ΕΛΛΑΔΑ στρέφεται στο Πεκίνο για πωλήσεις ομολόγων».

Με αυτόν τον τίτλο στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραψαν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα 25 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι τη διάθεση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο προωθεί η Goldman Sachs και ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Gary Cohn, ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs, έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Επισημαίνεται πάντως ότι το Πεκίνο δεν έχει συμφωνήσει για τέτοια αγορά και ότι η Αθήνα απέρριψε πρόταση για απόκτηση στρατηγικού μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα από κινέζικο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι περισσότερο εφικτή μια συμφωνία 5-10 δισ. ευρώ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Επίσης, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει πρόθεση να διαθέσει στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζικά συμφέροντα με αντάλλαγμα βοήθεια για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.


Προβόπουλος: Πάρτε μέτρα τώρα

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να ληφθούν και να ανακοινωθούν άμεσα μέτρα για την οικονομία, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, φέρεται να διαμήνυσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξος» μετά τη συνάντηση, καθώς- όπως είπε- ο κ. Παπανδρέου τού μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν δίστασε να διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό τις επιφυλάξεις των αγορών και να του προτείνει: «Ανακοινώστε νωρίτερα τα μέτρα που έχετε περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να κατανοεί τις ανησυχίες του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
  • Δεν έχουν πειστεί οι αγορές
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι αγορές θεωρούν ότι χάνεται χρόνος και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Ακόμη, ότι θεωρούν δύσκολη την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2010 κατά 4% του ΑΕΠ και ειδικότερα την κατά 2% μείωσή του από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, σε μια περίοδο ύφεσης όπου λογικά τα έσοδα μειώνονται. Παρατηρούν επίσης οι αγορές, μετέφερε ο κ. Προβόπουλος στον κ. Παπανδρέου, ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 1,5% του ΑΕΠ οφείλεται σε μη μόνιμα μέτρα.


Σόρος: Συμφέρουν τα ελληνικά ομόλογα

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
  • ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Ελλάδα δίνει ο Τζορτζ Σόρος.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτιμά πως ίσως συμφέρει να αγοράσει κανείς ελληνικό χρέος, επειδή θεωρεί ότι η χώρα μας κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, αλλά προσέθεσε ότι η Ελλάδα, αν και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, «θα εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παραμείνει στο ευρώ».

Ωστόσο, ο οικονομολόγος Ν. Ρουμπίνι έριξε χθες λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας. Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρμουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα- αν και νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η Ισπανία αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. από ό,τι η χώρα μας.

«Συμπαράσταση»
Δεν έλλειψαν και οι δηλώσεις «συμπαράστασης» προς την Ελλάδα, όπως αυτές του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, ο οποίος είπε στο Reuters πως οι πιέσεις των αγορών προς τη χώρα μας αναμένεται να εξομαλυνθούν σταδιακά. Εξάλλου, ο επικεφαλής του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» δήλωσε ότι: «Είναι αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου