Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Οι διπλές εξετάσεις

ΔΕΝ ΘΑ είναι, φυσικά, ενθουσιώδης η υποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τους μετέχοντες στο Γιούρογκρουπ και στο Εκοφίν, αλλά είναι γενική πια η εκτίμηση ότι παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν τα σχόλια θα είναι θετικά και η κυβέρνηση θα πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην εφαρμογή του.

ΑΛΛΩΣΤΕ, δεν θα είναι δυνατό να γίνει και διαφορετικά, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες των Βρυξελλών μετείχαν σε κάποιον βαθμό, από κάποια στιγμή και μετά, στη σύνταξη του Προγράμματος. Και εκτός αυτού υπάρχει και η διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης ότι, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αθήνας, θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη επιλεγεί.

ΤΥΠΙΚΑ η σημερινή μέρα αποτελεί την αφετηρία μιας τριετούς προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, αλλά ουσιαστικά το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι που θα καταδείξει αν και σε ποιον βαθμό οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΑΛΛΑ το ίδιο διάστημα θα έχει αποδειχθεί καθοριστικό και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς αναμένεται να έχει κριθεί στο διάστημα αυτό η τύχη δύο από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί να επιφέρει ο Γ. Παπανδρέου μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του: την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μεταβολή του διοικητικού μοντέλου της χώρας.

ΚΑΙ στα δύο, όπως είναι γνωστό, εκφράζονται αντιρρήσεις μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μια και θεωρείται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές θα περιορίσουν την επιρροή των βουλευτών και παράλληλα θα ενισχύσουν την εξουσία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

ΦΥΣΙΚΑ, ποια θα είναι η έκβαση της διμέτωπης αυτής προσπάθειας θα φανεί αρκετά πριν εκπνεύσει το εξάμηνο. Θα το έχει καταδείξει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ν’ ανταποκριθεί και στις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

  • ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 18/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου