Θα συντονίζει την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στην οποία συμμετέχουν 11 υπουργοί
Σε όργανο παρακολούθησης της τήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας μετατρέπεται η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο. Στο πλαίσιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο κατάργησης ή συγχώνευσης δημοσίων επιχειρήσεων που δεν εξυπηρετούν πλέον κανέναν σκοπό, καθώς και περιστολής αμοιβών των στελεχών τους.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί άμεσα και εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα προς την ΕΕ και τις αγορές ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει βάσει του Προγράμματος που κατέθεσε στις Βρυξέλλες. Κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Επικρατείας, Οικονομικών, Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, τονίστηκε ότι θα υπάρχει παρακολούθηση ανά δεκαπενθήμερο των στόχων του Προγράμματος.
«Είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και ότι θέλουμε άμεσα να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της συνεδρίασης και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας «πρωτοφανούς κρίσης, για τα δεδομένα της πρόσφατης Ιστορίας». Ο κ. Γ.Παπανδρέου ζήτησε και ευχήθηκε «καλή και αποτελεσματική δουλειά» και επεσήμανε ότι απαιτούνται «γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις και άμεση εφαρμογή τους». Είπε ότι η κρίση οφείλεται σε εγκληματικές πολιτικές των προηγούμενων ετών και προσέθεσε ότι η κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα γίνεται σήμερα αντικείμενο κερδοσκοπικής και πολιτικής εκμετάλλευσης σε διεθνές επίπεδο. «Υπάρχει, για παράδειγμα, η συζήτηση για το ευρώ, αν το νόμισμα είναι σταθερό. Υπάρχουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις, συμφέροντα, αντιπαραθέσεις, και ιδεολογικές ακόμα, γύρω από αυτό το θέμα. Αρα λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των θεμάτων λόγω της αδυναμίας στην οποία την οδήγησαν με τις πολιτικές τους» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και περιέγραψε ως ιστορικό χρέος της κυβέρνησής του την απελευθέρωση, όπως είπε, της Ελλάδας από τα βάρη και τους κινδύνους που την απειλούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο.
O κ. Πάγκαλος, αρμόδιος για τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, επέστησε την προσοχή όλων στον καλύτερο δυνατό συντονισμό και αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα μετέχουν στην υπό σύσταση ομάδα τεχνοκρατών- ουσιαστικά μια μικρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελλήνων εμπειρογνωμόνων- η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος. Την ευθύνη για την παρακολούθηση της ομάδας αυτής θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Και ενώ ο κ. Πάγκαλος αναλαμβάνει δράση, ο πρώην Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε χθες δημοσίως τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής, ως μοναδική δυνατότητα αποτελεσματικού συντονισμού. «Εγώ νομίζω ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει. Ο συντονισμός γίνεται από ανθρώπους που έχουν θεσμικά οριζόντια αρμοδιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομίας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας... Ο,τι και να κάνει ο ένας, έχει επιπτώσεις στη δουλειά που κάνει ο άλλος. Δεν είναι τόσο πολλοί. Ας βρίσκονται κάθε μέρα να συνεννοούνται» τόνισε. Την ίδια στιγμή κάλεσε τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σωκ. Ξυνίδη «να βάλει το Πολιτικό Συμβούλιο να δουλέψει», τονίζοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κομματικών στελεχών έχει πάει στην κυβέρνηση και φαίνεται να μην είναι απόλυτη προτεραιότητα το κόμμα. «Εγώ πιστεύω ότι είναι στιγμή το ΠαΣοΚ να σταθεί στα πόδια του και πρέπει να ενισχυθεί, καθώςκαι η προσπάθεια που κάνει ο Γραμματέας να βάλει το Πολιτικό Συμβούλιο να δουλέψει, δηλαδή να λειτουργήσει το Πολιτικό Συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Συγχωνεύσεις ή κατάργηση δεκάδων ΔΕΚΟ
Στο πλαίσιο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και εν όψει της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Θ. Πάγκαλος ζήτησε από τους υπουργούς να του καταθέσουν σύντομα τις προτάσεις τους για συγχωνεύσεις ή και κατάργηση δεκάδων- κατά τον κ. Πάγκαλο - ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, για μειώσεις στους μισθούς των ανώτατων στελεχών του δημόσιου τομέα και περικοπές στον αριθμό των μελών των αντίστοιχων ΔΣ και των αμοιβών τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διένειμε μια λίστα με ονόματα και αμοιβές και ζήτησε από τους υπουργούς να εισηγηθούν τις περικοπές.
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
Επιτηρητής του Προγράμματος Σταθερότητας ο Πάγκαλος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου