Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Δυσαρέσκεια των Ελλήνων για οικονομία και ανεργία



ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες είναι από τους πλέον δυσαρεστημένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους - 92% έναντι 75% του κοινοτικού μέσου όρου- όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας- 78% έναντι 62%- ενώ έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν και για την απασχόληση, την υψηλή δηλαδή ανεργία, σε ποσοστό 94%. Αυτό αποκαλύπτει το τελευταίο ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα που καλύπτει την περίοδο του περασμένου φθινοπώρου.

Τα περισσότερα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με την άνοιξη. Διαφοροποίηση ωστόσο παρουσιάζεται στον δείκτη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την καθημερινή τους ζωή. Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο δείχνει πως 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ λίγους μήνες πριν το 56% δήλωνε δυσαρέσκεια- επρόκειτο μάλιστα για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ένωση. Και ενώ ακόμα το ποσοστό είναι υψηλό- 42% έναντι 22% του κοινοτικού μέσου όρου- υπάρχει όμως μια θεαματική υποχώρηση 14 ποσοστιαίων μονάδων που θα πρέπει να αποδοθεί στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και στις προσδοκίες ή την αισιοδοξία που αυτή δημιούργησε.

Για τις προβλέψεις των πολιτών για την ερχόμενη χρονιά, οι Έλληνες πολίτες κατατάσσονται σε αυτούς που προβλέπουν στασιμότητα- ούτε βελτίωση ούτε επιδείνωση της κατάστασής τους. Όμως, η έρευνα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο, όταν δεν είχαν ακόμη εξαγγελθεί τα «δύσκολα» μέτρα της κυβέρνησης και δεν είχε γίνει η επίθεση εταίρων και αγορών προς την ελληνική οικονομία για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. [ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ, 27/01/2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου