Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Καλύτερο συντονισμό των υπουργών ζήτησε ο κ. Παπανδρέου

Καλύτερο συντονισμό και εμπέδωση κλίματος αλληλεγγύης και συνεννόησης μεταξύ των υπουργών ζήτησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, στη σύντομη εισήγησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να αναπτύξουν τις νομοθετικές προτεραιότητές τους ως τον Ιούνιο, αποδεχόμενος κατ΄ ουσίαν τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στις πρώτες εκατό ημέρες, αλλά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της θητείας της. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αντιμετωπίζουμε δουλείες του παρελθόντοςμε τις οποίες θα έλθουμε σε ρήξη» , τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δρούμε συλλογικά, καθορίζοντας μεγάλες προτεραιότητες. Ο λαός επιδεικνύει ιδιαίτερη ωριμότητα και αντιλαμβάνεται ότι οι αλλαγές θα γίνουν ή τώρα ή ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση,χωρίς πανικό,με σύνεση και πίστη σ΄ αυτό που κάνουμε». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των υπουργών και τόνισε ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων, επισημαίνοντας ότι για αυτόν τον λόγο γίνονται, και μάλιστα τακτικά, τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια. Στη συνέχεια, όμως, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει αλληλοκάλυψη των υπουργών όταν έρχονται προς συζήτηση νομοσχέδια και να μη συνεχιστούν τα φαινόμενα αποκλίσεων που προκαλούν σύγχυση.

Κατόπιν αυτών οι περισσότεροι υπουργοί ανέπτυξαν τις προτάσεις τους, κυρίως, και δευτερευόντως τον σχεδιασμό τους για τους προσεχείς μήνες. Μεταξύ των άλλων προέκυψε ότι μεγάλο βάρος πέφτει στο υπουργείο Οικονομίας και στην κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέφερε ότι προετοιμάζει συνολικά 12 νομοσχέδια, με πρώτο και σημαντικότερο αυτό για την απλούστευση των διαδικασιών για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το οποίο θα καταρτιστεί κατόπιν συνεννόησης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του περιέγραψε τις προτεραιότητες, μιλώντας κατά σειρά για την κατάργηση της Αγροφυλακής, την ίδρυση υπηρεσίας κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και τη δημιουργία αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου