- Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ, 23/10/2009
- Αμετακίνητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα της κατάργησης των stage, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις από κόμματα, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, αλλά και ενδιαφερομένους.
Η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούν ότι η κατάργηση των stage είναι «θέμα αξιών» και πιστεύουν ότι, παρά τις πρόσκαιρες αντιδράσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων θα αναγνωρίσει πως η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ισονομία και ισοπολιτεία. Το θέμα των stage πρόκειται να απασχολήσει σήμερα και πάλι ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο
Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαμορφώνεται ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και δηλώνεται ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι«πράξη δικαιοσύνης» απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που αναζητούν εργασία και έμειναν εκτός Δημοσίου επειδή απλώς δεν διέθεταν προσβάσεις στα κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεωρούν ότι πρόκειται για «θέμα αξιών» και πιστεύουν ότι, παρά τις πρόσκαιρες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, η πλειονότητα του ελληνικού λαού θα αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ισονομία και ισοπολιτεία.
Το θέμα των stage πρόκειται να απασχολήσει σήμερα εκ νέου ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε εκτενώς. Έγιναν μόνο μερικές έμμεσες αναφορές, ενώ ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του ουσιαστικά επέκρινε όσους επιχειρούν να «στρογγυλέψουν» το θέμα, εισηγούμενοι «μεσοβέζικες» λύσεις. Όπως τόνισε, μιλώντας στους υπουργούς, «προχωράμε με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές που επιδιώκουμε, χωρίς να δεσμευόμαστε από λογικές και επιλογές του παρελθόντος. Συνδυάζουμε τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη με τις μεγάλες τομές και αλλαγές, για τις οποίες πήραμε εντολή από τον ελληνικό λαό μέσα από συλλογική λειτουργία, διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση».
Οι τελευταίες αναφορές περί «συλλογικής λειτουργίας» εκτιμήθηκε ότι αφορούσαν τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου, με τις οποίες παρέπεμπε τη διαχείριση του θέματος των stage στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, χωρίς, όπως αναφέρεται, προηγούμενη συνεννόηση.
Από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει πολιτικά την απόφασή της για το θέμα των stage, στέλνοντας το μήνυμα «όχι άλλη ανηθικότητα στη δημόσια ζωή». Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» υπουργός που έλαβε μέρος στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο απουσίαζε ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος, «υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι θα αναβαθμίσουμε το ΑΣΕΠ και θα το καταστήσουμε ξανά αξιόπιστο φορέα για τη διαχείριση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό και παράλληλα να έχουμε από το παράθυρο τόσες χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Δεν γίνεται και δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την αθλιότητα. Όλα τα παιδιά είναι παιδιά του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μια πρώτη αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης αυτών των δύο εβδομάδων και, όπως εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, «ο απολογισμός των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης κρίθηκε θετικός». Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνέπεια χωρίς παρεκκλίσεις στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς κι ακόμη «συνέπεια στις νέες αξίες που υπηρετεί η κυβέρνηση: διαφάνεια, αξιοκρατία, αλληλεγγύη, διαβούλευση, λογοδοσία».
ΤΟ ΠΡΩΤΟ νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση θα αφορά το επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί στοχευμένα και σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα που θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 13.000 ευρώ. Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά την προστασία των δανειοληπτών.
- [ ΑΙΧΜΕΣ ]
- Τέρμα στην ομηρεία
- Του Ηλία Π. Γεωργάκη
Η ΕΚΡΗΞΗ της ανεργίας οδηγεί νέους και ανέργους σε «συμβιβασμό» για μια φθηνή θέση εργασίας, όπως είναι τα προγράμματα stage. Οι ευθύνες ανήκουν και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., αφού και τα δύο κόμματα, από το 1996, χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων, δημιουρ- γώντας ολόκληρες στρατιές υποαπασχολούμενων εργαζομένων με χαμηλά εργασιακά ή ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ερώτημα είναι αν η σημερινή κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την πολιτική γενναιότητα να καταργήσει οριστικά και αμετάκλητα τον θεσμό των συμβασιούχων που έχει μετατραπεί σε ένα πρωτοφανές εμπόριο ελπίδας. Αντιμετωπίζοντας έτσι ισότιμα τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι της χώρας μας έχουν όλοι ίδια και ίσα δικαιώματα, γι΄ αυτό θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια αντιμετώπιση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Σοβαρό εσωκομματικό θέμα για τη Ν.Δ. τα stage. Ευθείες βολές Βερναρδάκη κατά της πρώην υπουργού Απασχόλησης
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ αντιπολιτευτική αντεπίθεσή της επιχείρησε χθες η Ν.Δ., με φόντο τα επίμαχα προγράμματα stage, αλλά τελικώς οι παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών οδήγησαν σε αλαλούμ και έναν εσωκομματικό πόλεμο, υπό την πίεση και της μάχης για τη διαδοχή στη Ρηγίλλης. Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκαν για το ζήτημα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αντ. Σαμαράς, οι οποίοι με προσωπικές δηλώσεις τους επεδίωξαν να προσεγγίσουν καταρχήν το κομματικό ακροατήριο. Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο», προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, όπως ανέφερε, για την επίλυση του θέματος. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε σε μια σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας».
Η υπόθεση, ωστόσο, εξελίχθηκε σε σοβαρό εσωκομματικό θέμα για τη Ν.Δ. ύστερα από την παρέμβαση του μέχρι πρότινος διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη, ο οποίος παραδέχθηκε (στον City 99,5) ότι η πρακτική που ακολουθούσε την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση της Ν.Δ. «ήταν καταχρηστική» και εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της πρώην υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πετραλιά.
Κατά τον κ. Βερναρδάκη, η καταχρηστική πρακτική «δεν είχε να κάνει με τον ΟΑΕΔ που τοποθετούσε μαθητευόμενους με τα προγράμματα stage, αλλά με τον οργανισμό που τους υποδεχόταν, ο οποίος αντί να τους χρησιμοποιεί ως μαθητευόμενους, τους χρησιμοποιούσε για την κάλυψη των αναγκών του». Το θέμα αυτό, είπε, το είχε συζητήσει πολλές φορές με την κ. Πετραλιά, στην οποία και παρέπεμψε για απαντήσεις. «Καλύτερα να ρωτήσετε την ίδια, η οποία έχει εξαφανιστεί κιόλας. Καλό είναι να την ανασύρετε από την αφάνεια», κατέληξε με ειρωνικό ύφος. Η πρώην υπουργός απέφυγε χθες κάθε σχόλιο για την επίθεση Βερναρδάκη, την οποία κομματικοί παράγοντες απέδιδαν και στην προσωπική τους αντιπαλότητα, καθώς ήταν συνυποψήφιοι στη Β΄ Αθήνας, αλλά και στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή Καραμανλή, καθώς η κ. Πετραλιά προκρίνει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη και ο κ. Βερναρδάκης στηρίζει ανοικτά τον κ. Σαμαρά.
«Πολιτικά ανακόλουθο και κοινωνικά ανάλγητο» έσπευσε να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, αλλά τη σύγχυση που επικρατεί στη Ν.Δ. ήρθε να επιβεβαιώσει (ΝΕΤ 105,8) ο βουλευτής Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος συντάχθηκε με τη θέση της κυβέρνησης για κατάργηση των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο και χαρακτήρισε «ανέντιμη» την πρακτική που ακολούθησε η Ν.Δ. ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου