- Εξάμηνη σύγχυση καθώς ανεστάλη η εφαρμογή της ρύθμισης Σουφλιά
Εξάμηνη σύγχυση- και πάγωμα της αγοράς- προμηνύεται με αφορμή τους ημιυπαίθριους χώρους. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώθηκε χθες το εξάμηνο πάγωμα της ρύθμισης Σουφλιά, που προέβλεπε την τακτοποίηση- και όχι νομιμοποίηση- των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή της αξίας του 10% των τετραγωνικών μέτρων του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου βάσει της τιμής ζώνης που ισχύει για την περιοχή.
Σημειώνεται ότι προχθές η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη- σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία»- είχε δηλώσει ότι θα έδινε λύση για τους ημιυπαίθριους χώρους «έως την Πέμπτη». Παράλληλα, δημιουργούνται ιδιοκτησίες πολλών ταχυτήτων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες πλήρωσαν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Όπως είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «γι΄ αυτούς θα ισχύσει ο νόμος Σουφλιά, αλλά θα εξεταστούν ως ειδική περίπτωση». Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αίτηση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι αιτήσεις τους θα παγώσουν χωρίς καμία κύρωση μέχρι να επανεξεταστεί το νέο πλαίσιο. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι στιγμής φθάνουν σε 20.000 οι χώροι που έχουν δηλωθεί για τακτοποίηση. Από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ζητήσει από τις Πολεοδομίες να τους γνωστοποιήσουν τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήρη εικόνα. Παράλληλα οι νέες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται με βάση ό,τι ίσχυε πριν από τη ρύθμιση Σουφλιά, δίνοντας στην πράξη τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να κλείνουν περισσότερα μέτρα ημιυπαίθριων χώρων, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν το 20% του συντελεστή δόμησης, αντί για το 15% που ισχύει από τον Ιούνιο.
Εισπρακτική ρύθμιση
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση Σουφλιά «εισπρακτική χωρίς καμιά πολεοδομική λογική». Έτσι, προτρέπουν τους ιδιοκτήτες- μέχρις ότου γίνει και στην πράξη το πάγωμα της ρύθμισης μετά την ενημέρωση και της Βουλής- να μη σπεύδουν στις Πολεοδομίες για τακτοποίηση. Στόχος είναι να υπάρξει συνολική διευθέτηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαίρετης δόμησης στις πόλεις (εδώ περιλαμβάνονται τα υπόγεια, τα γκαράζ και γενικώς οι χώροι που έχουν αλλάξει χρήση παράνομα). Η κουβέντα αρχίζει από μηδενική βάση με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη. Η κατεύθυνση είναι προς νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και όχι προς τακτοποίηση. Έτσι, το ζήτημα που προκύπτει είναι πώς η λύση που θα επιλεγεί θα είναι θωρακισμένη απέναντι σε τυχόν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύγκρουση συμφερόντων
Η συζήτηση για την εξεύρεση λύσης για το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων ουσιαστικά άρχισε την προηγούμενη Δευτέρα, με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2010. Στο μεταξύ, οι... πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο από επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να «περάσει» η δική τους άποψη είναι μεγάλες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και η πρόταση για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης- που θέλει τουλάχιστον 5 - 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, με τη δημιουργία των απαραίτητων ζωνών υποδοχής και του Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα του οποίου θα προορίζονται αποκλειστικά για τη δημιουργία χώρων πράσινου. Το σενάριο που μέχρι στιγμής κερδίζει έδαφος είναι η όποια ρύθμιση να βασίζεται στην ισορροπία. Δηλαδή όσα τετραγωνικά μέτρα προστίθενται στο περιβάλλον από το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων να αφαιρούνται από δομήσιμες επιφάνειες που θα μετατρέπονται σε χώρους πρασίνου. Όσον αφορά τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, μόνο οι ιδιοκτήτες διατηρητέων μπορούν να πουλήσουν συντελεστή δόμησης έναντι τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και μπορεί να καλυφθούν 40.000 τ.μ. από τα 10 εκατ. τ.μ. που καλύπτουν οι ημιυπαίθριοι χώροι.
«Η 6ΜΗΝΗ αναμονή μέχρι να κατατεθούν νέες σκέψεις για τους ημιυπαίθριους είναι μεγάλο χτύπημα για την αγορά ακινήτων η οποία έχει παγώσει», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν από 150.000 έως 200.000 απούλητα ακίνητα και παραθεριστικές κατοικίες. Ποιος λοιπόν θα πάει να αγοράσει ακίνητο- έστω και τακτοποιημένο- όταν δεν ξέρει τι μέτρα θα παρθούν σε 6 μήνες; Στην Ομοσπονδία φθάνουν πληροφορίες ότι οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν δάνεια σε κατασκευαστικές εταιρείες, αφού τα διαμερίσματα μένουν απούλητα. Αυτό το διάστημα, με την επαναφορά τού παλιού νόμου για την έκδοση οικοδομικών αδειών, θα κλείνονται περισσότερα μέτρα ημιυπαίθριων. Κι αυτό διότι με τον νόμο Σουφλιά οι ημιυπαίθριοι περιορίζονται στο 15% τού συντελεστή δόμησης, ενώ τώρα που επανέρχεται το παλιό καθεστώς φθάνουν και πάλι το 20%».
ΑΛΛΑΓΕΣ στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη. «Η δική μας άποψη είναι ότι πρώτα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον της Αττικής και μετά να σχεδιάσουμε τους οδικούς άξονες. Με αυτή τη λογική θα ξαναδούμε, χωρίς να ακυρώσουμε τη δουλειά που έχει γίνει, όλο το Ρυθμιστικό Σχέδιο από την αρχή». Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι για το θέμα αυτό «θα μιλήσουμε με το υπουργείο Υποδομών». Την προηγούμενη Τρίτη ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού αλλά και την κατασκευή τού αεροδρομίου του Καστελλίου, οι διαγωνισμοί τρέχουν αλλά ζητήθηκε παράταση από τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους».
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας, ΤΑ ΝΕΑ, 23/10/2009
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
Ημιυπαίθριο πάγωμα της αγοράς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου