Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ζεστό χρήμα στην αγορά, πάταξη της φοροδιαφυγής

Ζεστό χρήμα στην αγορά μέσα από τις ανέγγιχτες εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι μικρομεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες, καθώς και πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 13 δισ. ευρώ.

Ζεστό χρήμα στην αγορά, πάταξη της φοροδιαφυγής

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων, βιοτεχνών και βιομηχάνων επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και καλούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις και ιδίως αυτό της τόνωσης της ρευστότητας στο πλαίσιο του σχεδίου των 100 ημερών.

Ζεστό χρήμα στην αγορά, πάταξη της φοροδιαφυγής

Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει δικαιότερο φορολογικό σύστημα προκειμένου οι μισθωτοί να ανασάνουν ανεβάζοντας ξανά την κατανάλωση. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και καθυστερήσεων. Τα όρια όχι απλώς έχουν στενέψει, αλλά δεν υπάρχουν», λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Π. Ραβάνης και περιγράφει τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν: «Κυρίαρχο ζήτημα, για άμεση εφαρμογή, αναδεικνύεται από τις εν γένει προεκλογικές εξαγγελίες η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με δημιουργία πλαισίου αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αξιοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ και των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών, βελτίωση του «Τειρεσία» και χαλάρωση των περιθωρίων επιχειρηματικού στιγματισμού σε περίοδο κρίσης, πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττει η κρίση για έναν χρόνο, παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια και αντιμετώπιση της μάστιγας των μεταχρονολογημένων επιταγών, μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις τράπεζες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, Θ. Βάρδας, τονίζει πως «δεν υπάρχει πίστωση χρόνου ούτε μίας ημέρας, καθώς τα προβλήματα της αγοράς και της χώρας είναι σημαντικά».

  • Παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ επισημαίνει την ανάγκη προώθησης παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της κρατικής σπατάλης καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βάρδας προτείνει: «Τη σύλληψη της φοροδιαφυγής η οποία υπολογίζεται στο 40% του ΑΕΠ με απώλεια εσόδων περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω θέσπισης αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων».

Ακόμη θεωρεί ότι μπορεί να γίνει «ορθή διαχείριση των φορολογικών εσόδων με μείωση της κρατικής σπατάλης - κατάχρησης ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ (30% επί των κρατικών δαπανών σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ).»

Ετσι, όπως υποστηρίζει, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 25 δισ. ευρώ ετησίως στην επόμενη τριετία, η νέα κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με αναδιανεμητικές και αναπτυξιακές διαστάσεις, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές στην αύξηση της ζήτησης.

«Αυτό θα επιτευχθεί», όπως λέει, «μέσω της αύξησης των αφορολόγητων ορίων και μείωσης των ενδιάμεσων συντελεστών φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έτσι ώστε να μειωθεί η δυσανάλογη συμμετοχή μισθωτών στο σύνολο των φόρων και να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη, και της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 40% σε 25% για όλους τους φορολογούμενους (επιχειρήσεις και ιδιώτες)».

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Απλή και σταθερή φορολογία, όχι στο παρεμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Β. Κορκίδης τονίζει και αυτός ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα εκρηκτικά ελλείμματα της οικονομίας, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις οδηγούν τους μικρομεσαίους σε αδιέξοδο».

Ο κ. Κορκίδης καλεί την κυβέρνηση «να καταλήξει σε ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να πάψει να ανέχεται το παρεμπόριο και την παραοικονομία, που στερούν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και αφαιρούν τζίρο από το νόμιμο εμπόριο».

  • Χρήστος Κολώνας, ΕΘΝΟΣ, 12/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου