Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αδιαπραγμάτευτες οι δεσμεύσεις μας

  • «Το στοχευμένο πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ που υποσχεθήκαμε θα βοηθήσει την οικονομία»
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ειρήνη Χρυσολωρά, TA NEA: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009


Αδιαπραγμάτευτο χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το πρόγραμμα για τη στήριξη των
εισοδημάτων και της ανάπτυξης, που αντιστοιχεί σε 2,5 δισ. ευρώ το 2010, παρά τις επιφυλάξεις που- σύμφωνα με πληροφορίες- διατύπωσε γι΄ αυτό ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

O κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε χθες συνέντευξη στα «ΝΕΑ», μετά την περιπέτεια στο Λουξεμβούργο, αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της. Το υπουργικό γραφείο στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, που μέχρι χθες ξεχείλιζε από κάθε λογής συνεργάτες υπουργών, είναι ακόμη σχεδόν άδειο καθώς- όπως φαίνεται - σκοπεύει να το στελεχώσει με τη βοήθεια του Διαδικτύου και με... οικονομία. Η βασική γραμμή του είναι ότι η οικονομία πρέπει να στηριχτεί και να μην επιτραπεί να παραταθεί η ύφεση, αλλά παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν μια μεγάλης έκτασης δημοσιονομική εξυγίανση και σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Μεταξύ των άλλων, στη συνέντευξή του δηλώνει:

● Η κυβέρνηση έχει σκοπό να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, με μια μεταβατική περίοδο.

● Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από μετατόπιση του φορολογικού βάρους στους έχοντες και κατέχοντες.

● Θα υπάρξουν περικοπές δαπανών στα περισσότερα υπουργεία.

Κρίση αναξιοπιστίας
  • Οι αποκαλύψεις σας στο ΕCΟFΙΝ για τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας προκάλεσαν σοκ. Πιστεύετε ότι ήταν αναπόφευκτο να μπει η χώρα σε νέο κύκλο αναξιοπιστίας;
Η απεικόνιση των πραγματικών δημοσιονομικών δεδομένων στον προϋπολογισμό είναι το αναπόφευκτο πρώτο βήμα για να κλείσει επιτέλους ο κύκλος αναξιοπιστίας της χώρας μας, όχι για να ανοίξει νέος. Τα νέα για το ύψος του ελλείμματος δεν ακούστηκαν πρώτη φορά από εμάς στο ΕCΟFΙΝ. Τα είχε ανακοινώσει ως πρόβλεψη για το 2009 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, του οποίου οι δηλώσεις, όπως και τα στοιχεία που καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν πάντα διεθνείς αποδέκτες. Τα παρακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικοί τραπεζίτες άλλων χωρών, τα λαμβάνουν υπ΄ όψιν η Επιτροπή και φυσικά οι διεθνείς αγορές. Αυτό που παρουσιάσαμε στο ΕCΟFΙΝ ήταν ήδη γνωστό. Γνωστό αλλά όχι γραμμένο στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στα στοιχεία που επισήμως στέλναμε ως χώρα. Αυτό επιβάλλεται να το αντιμετωπίσουμε.
  • Πώς σκοπεύετε τώρα να αντιμετωπίσετε αυτή την κρίση αναξιοπιστίας;
Η ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας θα είναι ένας μαραθώνιος. Ο προϋπολογισμός του 2010 με στόχο το μονοψήφιο έλλειμμα θα είναι το πρώτο «δείγμα γραφής» μας. Παράλληλα, η στήριξη των εισοδημάτων, της οικονομίας και της ανάπτυξης είναι βασικός στόχος μας. Αυτά τα δύο πρέπει να συνυπάρξουν, να συνδυαστούν και να αποτυπωθούν στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αποτελεί ένα συνεκτικό και με σαφείς στόχους πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τριών- τεσσάρων ετών. Εκεί θα αναφέρονται και τα σχέδιά μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα και την οικονομία, από την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τη δραστική μείωση της σπατάλης, όπου είναι δυνατόν, από την πρώτη μέρα.
  • Θα χρειαστεί, μετά τη διαπίστωση του ύψους το ελλείμματος, να λάβετε σκληρότερα μέτρα από αυτά που υπολογίζατε;Μετά την ευφορία των πρώτων ημερών, μήπως έρχεται η ώρα της δύσκολης πραγματικότητας;
Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες προγραμματικά είναι αδιαπραγμάτευτες. Σκληροί θα είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε αποτελεί σπατάλη ή δαπάνη που δεν ανταποκρίνεται σε καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, σε οτιδήποτε οδηγεί σε άδικη αναδιανομή του πλούτου, είτε μέσω της φορολόγησης είτε μέσω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Σκληροί θα είμαστε ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα σε αυτή τη χώρα.
  • Ποια μέτρα θεωρείτε ότι περιμένει από εσάς η Κομισιόν;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ΄ αρχάς περιμένει από εμάς ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό. Δεν επιβάλλει μέτρα, αλλά ζητά να δει αυτό που απαιτεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Μέτρα και δράσεις μόνιμου χαρακτήρα για τη βιώσιμη αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση της υπερβολικής δημόσιας δαπάνης, τομές διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η δομή των αγορών, η μειούμενη ανταγωνιστικότητα.
  • Κινδυνεύει να συρρικνωθεί το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, το οποίο αποτελούσε τον πυρήνα των προεκλογικών σας υποσχέσεων;
Το πρόγραμμα αρχίζει ήδη από φέτος. Η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, καθώς βρισκόμαστε σε μια ύφεση που δεν πρέπει να παραταθεί. Είναι εντελώς αναποτελεσματικό να στερήσουμε πόρους που τονώνουν την ανάπτυξη, προκειμένου να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε σπατάλες και να χαρίζουμε εισοδήματα στα υψηλά κλιμάκια και τις μεγάλες περιουσίες. Το στοχευμένο πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ που υποσχεθήκαμε θα βοηθήσει την οικονομία, παράλληλα με περικοπές δαπανών που δεν εξυπηρετούν τους πολίτες και την ανάπτυξη.
  • Για την αύξηση των φορολογικών εσόδωνποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με τη νέα κλίμακα; Θα υπάρξουν νέα κλιμάκια και πού;
Σίγουρα δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει ευρεία κοινωνική διαβούλευση για την αναμόρφωση ολόκληρου του φορολογικού πλαισίου στη βάση των αρχών που περιγράφονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από εμάς ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό. Δεν επιβάλλει μέτρα, αλλά ζητά να δει αυτό που απαιτεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Μέτρα και δράσεις μόνιμου χαρακτήρα για τη βιώσιμη αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση της υπερβολικής δημόσιας δαπάνης
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σίγουρα δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει ευρεία κοινωνική διαβούλευση για την αναμόρφωση ολόκληρου του φορολογικού πλαισίου στη βάση των αρχών που περιγράφονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα»
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Θα προχωρήσουμε στην ενοποίηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, όπως έχουμε υποχρέωση, φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε μια λογική μεταβατική περίοδο

«Θα πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες»
  • Ποιο θα είναι το στίγμα του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα καταθέσετε; Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, που θα βάζει τα πράγματα σε καινούργια γραμμή μετά και τις δυσκολίες με τις Βρυξέλλες;
Σε αυτό τον προϋπολογισμό θα αποτυπώσουμε τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας. Δηλαδή, τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ανάγκη να μειώσουμε σε μόνιμη βάση το μεγάλο έλλειμμα, κατεβάζοντάς το απο διψήφιο σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτό θα γίνει με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ισόρροπα από την πλευρά των δαπανών και των εσόδων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές δαπανών στα περισσότερα υπουργεία και αύξηση των εσόδων, όχι από την επιβολή νέων φόρων στη μέση οικογένεια αλλά από τη νέα διάρθρωση των φόρων που θα επικυρωθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο το 2010, τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους στους έχοντες και τους κατέχοντες, την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη βεβαίωση ανείσπρακτων φόρων, την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Είναι όμως προφανές ότι ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να στηρίζεται ταυτόχρονα και από διαρθρωτικές αλλαγές.

Με την εκκίνηση του προϋπολογισμού θα ανοίξουμε το 2010 μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ένταση του ανταγωνισμού σε μία σειρά από αγορές που τώρα είναι κλειστές ή έχουν σοβαρά προβλήματα ολιγοπωλιακών δομών. Ολα αυτά θα δημιουργήσουν πιο υγιές οικονομικό περιβάλλον, που θα βοηθήσει και τη μέση ελληνική οικογένεια.
  • Για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού τι σκοπεύετε να κάνετε;
Θα προχωρήσουμε στην ενοποίηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, όπως έχουμε υποχρέωση, φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε μια λογική μεταβατική περίοδο. Επίσης, θα προχωρήσει η ενοποίηση των Ταμείων και θα αναπτύξουμε κοινό σύστημα προμηθειών των Ταμείων. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι μπορούν να αποδώσουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου