Τη βιβλική παραβολή με τον Πύργο της Βαβέλ αφηγούνταν παλαιός κυβερνητικός βουλευτής σε συναδέλφους του στο Περιστύλιο της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη θορυβώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - εκών άκων- ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές και τη φορολογία στα ποτά και στα τσιγάρα. Η Βαβέλ, όπως εξηγούσε, παραπέμποντας στο σχετικό λήμμα από την Wikipedia, «ήταν ένα πολιτικό κέντρο στη Μεσοποταμία, της οποίας οι κάτοικοι για να αυξήσουν τη φήμη τους ήθελαν να κατασκευάσουν ένα ψηλό οικοδόμημα που “να φθάνει ως τον ουρανό”, αλλά λόγω της βλασφημίας αυτής ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των κατασκευαστών και η ολοκλήρωση του πύργου κατέστη αδύνατη».
▅ Τα «καλά» της πολυφωνίας«Στη δική μας περίπτωση όμως ο... Θεός και οι... Απόστολοί του φαίνεται ότι θεωρούν ευλογημένη την πολυφωνία...» αντέτεινε άλλος βουλευτής στον προφανή παραλληλισμό της παραβολής με την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Σχολίαζε έτσι αφενός τον χαρακτηρισμό «δείγμα ζωντάνιας» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται σε υπουργούς από «πράσινα» στελέχη, αφετέρου το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την τακτική έχουν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλ.Πετσάλνικος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής.
Είχαν περάσει άλλωστε μόλις λίγες ώρες αφότου ο κ. Πετσάλνικος διερωτάτο «είναι δυνατόν να μη λέω την άποψή μου;» και δήλωνε ότι «δεν θα μου βάλει κανείς φίμωτρο», στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχιστεί το γαϊτανάκι των «φίλιων» πυρών προς τα κυβερνητικά στελέχη που ο ίδιος εγκαινίασε από τις πρώτες ημέρες της θητείας της νέας Βουλής, όταν αφήνοντας την προεδρική έδρα μετέβη στον ΚΤΕ Οικονομικών για να ασκήσει κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου για τη διατήρηση των υψηλών τελών κυκλοφορίας όταν απεφάσισε την κατάργηση του προγράμματος απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων.
Η ρότα που χάραξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ακολούθησε ο κ. Παπουτσής με παρεμβάσεις από του βήματος της Βουλής, αρχικώς για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και προσφάτως για την αιφνιδιαστική φορολογική τροπολογία, θεωρείται ως «επικίνδυνη πορεία» από ορισμένους βουλευτές που βλέπουν να «θολώνει η εικόνα» της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης στον ΚΤΕ ακούστηκαν πολλές υποστηρικτικές φωνές για τον κ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως από βουλευτές που ανήκαν στο πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό μπλοκ». «Δεν θυμάμαι να έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να δηλώνει ότι διαφωνώ με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου» ανεφώνησε, κατά πληροφορίες, η βουλευτής κυρία Σούλα Μερεντίτη.
Αρκετοί βουλευτές διετύπωσαν αιχμές κατά άλλων κυβερνητικών στελεχών, με πιο χαρακτηριστικές ίσως τις επισημάνσεις του πρώην υπουργού κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος διεπίστωσε «πρόβλημα πολιτικής λειτουργίας». «Δεν μπορεί ορισμένοι υπουργοί να εμφανίζονται ως φίλοι του λαού για να φαίνονται άλλοι ως εχθροί» ανέφερε και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών τον προέτρεψε: «Αν υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει να μας το πείτε, να βοηθήσουμε κι εμείς».
Την κρητική παροιμία «ή όλοι στον οντά ή όλοι στο κατώι» ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να μεταφέρει στους άλλους υπουργούς ο κ. Εμμ. Σκουλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αν υπάρχει πρόβλημα στήριξης του οικονομικού επιτελείου «δεν αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα,αλλά την κυβέρνηση και τις λειτουργίες της», ενώ σε ανάλογο πνεύμα ο κ. Κ. Γείτονας παρατήρησε ότι «με αντιεξουσιαστές υπουργούς κυβέρνηση δεν γίνεται».
Δεν είναι πάντως λίγα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν υπερβολικά όσα λέγονται και γράφονται για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις συνεδριάσεις των «πράσινων» ΚΤΕ και κάνουν λόγο για «μεγεθυντικούς φακούς των ΜΜΕ». Για παράδειγμα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης που θεωρεί ότι «όλες οι κυβερνήσεις έχουν στην αρχή της θητείας τους προβλήματα συντονισμού» καταφέρεται εναντίον όσων «“ενοχοποιούν” την έκφραση γνώμης από τους βουλευτές και δημιουργούν εντέχνως κλίμα σύγχυσης».▅ Ποιος πήρε πίσω την τροπολογία
«Ετσι μου εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες. Δεν νομοθετώ δα και... 45 χρόνια για να ξέρω ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος» δικαιολογήθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην κριτική που δέχθηκε επειδή κατέθεσε την τροπολογία για τα φορολογικά σε (άσχετο) νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις (καμένες) δασικές εκτάσεις. Προτού πάντως ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΤΕ, στην οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα επανακατατεθεί ως αυτοτελές νομοσχέδιο, τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονταν από «διαρροές» για το πώς επήλθε η υπαναχώρηση. «Ακουσε το τελεσίγραφο του Γραμματέα της ΚΟ ότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν θα ανεχθούν άλλη τέτοια παρεκτροπή» υποστήριζαν συνεργάτες του κ. Χρ. Παπουτσή. «Το εισηγήθηκε η διευθύντρια της ΚΟ» συμπλήρωναν συνεργάτες της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη. «Ευτυχώς που την απέσυρε ο ίδιος και δεν υποχρεώθηκε ο πρόεδρος να την αποσύρει στη Διάσκεψη των Προέδρων» συμπλήρωναν το παζλ της διεκδίκησης της... δόξας στελέχη κοντά στον κ. Πετσάλνικο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους δημοσιογράφους παρατηρούσε- με μάλλον δηκτική διάθεση- ότι «τα μέλη της κυβέρνησης δεν είναι ούτε κουφά ούτε τυφλά», ενώ αποδίδοντάς τους «λάθη και παραλείψεις» συμπλήρωνε με νόημα: «Δουλεύοντας κανείς μαθαίνει...».
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Η Βαβέλ του ΠαΣοΚ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου