«Η λαθολογία δεν έχει κανέναν στόχο. Όλοι μπαίνουν στην κρησάρα της αξιολόγησης», δήλωσε στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός και ο τόνος της φωνής του υποδήλωνε ότι επιθυμούσε να κλείσει όπως όπως την όποια συζήτηση γύρω από λάθη, αστοχίες και παραλείψεις της κυβέρνησης. O κ. Παπανδρέου είχε ήδη ενημερωθεί από τους συνεργάτες του για το... λούσιμο που υπέστη δύο ώρες πριν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την περίφημη τροπολογία για τις γονικές παροχές, όπως επίσης και για το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να την αποσύρει για να την επαναφέρει ως νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι αυτό που συνέβη με την επίμαχη τροπολογία όχι μόνο άφησε πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση, αφού αναιρούσε μία από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κατέδειξε τις αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης ακόμη και σε απλά διαδικαστικά θέματα που εντούτοις μπορεί να βλάψουν την κυβερνητική εικόνα.
Η έρευνα.
Η «έρευνα» που έγινε στο εσωτερικό της κυβέρνησης για να διαπιστωθεί ποιος ευθύ
νεται για τη σπουδή να κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο σκόνταψε στις αντιφατικές πληροφορίες που διοχέτευσαν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρη Λύτρα την τροπολογία για τις γονικές παροχές και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα. Από εκεί κι έπειτα όμως, το χάος. Το βράδυ της Πέμπτης η πληροφορία περί κατάθεσης της τροπολογίας διέρρευσε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Την επιβεβαίωνε το υπουργείο Οικονομικών, όχι όμως και το προεδρείο της Βουλής, το οποίο δέχτηκε τα παράπονα οργισμένων κοινοβουλευτικών συντακτών γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξή της. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Λύτρας παρέλαβε την τροπολογία αλλά δεν την κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης. Η κατάθεσή της έγινε το πρωί (10.50) της Παρασκευής από τον ίδιο κι ενώ ο Τύπος μιλούσε ήδη για «νυχτερινή» τροπολογία της κυβέρνησης. «Εδώ αδικήθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου», αναφέρει θεσμικός παράγων του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να τονίσει ότι η σύγχυση προκλήθηκε εξαιτίας τού ότι το οικονομικό επιτελείο επιβεβαίωνε πως κατατέθηκε μία τροπολογία, η οποία όμως βρισκόταν ακόμη στα συρτάρια του Μαξίμου. Το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε τον υπουργό Οικονομικών, στη Βουλή όμως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής και η διευθύντριά της Ρεγγίνα Βάρτζελη έλεγαν πως δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξή της.
Λόγω... παρελθόντος.
Η δυσαρέσκεια για την τροπολογία, παρ΄ όλο που δεν κατατέθηκε νύχτα ούτε ήταν εκπρόθεσμη, ήταν διάχυτη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κι αυτό διότι ήταν άσχετη με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση, το οποίο και συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την περασμένη Τρίτη. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από συνεδριάσεις τουλάχιστον τέσσερις φορές επί διακυβέρνησης Ν.Δ. για τροπολογίες άσχετες με τα νομοσχέδια που συζητούνταν να εμφανίζουμε τα ίδια δείγματα γραφής», σχολίαζαν οργισμένοι βουλευτές. Πράγματι, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από κοινοβουλευτικές διαδικασίες μία φορά το 2006 για τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη μεταβολή της φορολογίας εισοδήματος, δύο φορές το 2008 για τροπολογίες στον νόμο για την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη ρύθμιση για θέματα μεταφορών αλλά και τον Ιούλιο του 2009 όταν στο νομοσχέδιο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις των κεφαλαιουχικών εταιρειών εντάχθηκε άσχετη τροπολογία.
Διαφυγόντα κέρδη.
Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εξηγούν πως η κυβέρνηση κατεπείγετο να φέρει την τροπολογία διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχανε 10-13 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως από αθρόες μεταβιβάσεις ακινήτων και επειδή επιθυμούσε να δείξει στην Κομισιόν πως προχώρησε στη λήψη ενός ακόμη μέτρου για το συμμάζεμα των οικονομικών. Οι ίδιοι παράγοντες όμως πιστεύουν ότι το οικονομικό επιτελείο «έκανε λάθος που διέρρευσε την είδηση για την ύπαρξη της τροπολογίας» και αποδίδουν στη βιασύνη και την απειρία του επιτελείου του υπουργού τον πανικό που προκλήθηκε. Πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δίνουν τη δική τους εκδοχή και διατείνονται ότι η κατάθεση της τροπολογίας έγινε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που διαψεύδεται από κύκλους της προεδρίας. Προσθέτουν επίσης ότι η τροπολογία δόθηκε την Πέμπτη προκειμένου οι βουλευτές της περιφέρειας να τη μελετήσουν το Σαββατοκύριακο.
Και στον γραμματέα.
Θεσμικοί παράγοντες της κυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες για την άστοχη ενέργεια και στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρη Λύτρα. «Είναι δυνατόν ο γραμματέας της κυβέρνησης να μη γνωρίζει ότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα να κατατίθενται άσχετες με το νομοθέτημα τροπολογίες;» διερωτώνται, σχολιάζοντας πως «είναι κρίμα που συνέβη αυτό γιατί ο Παπακωνσταντίνου είναι συνεπής». Την ίδια ώρα διατυπώνουν ερωτηματικά για το κατά πόσον ο υπουργός «παρασύρεται από συνεργάτες του».
Στήριξη Παπακωνσταντίνου, κόντρα με Παπουτσή, και γκρίνια για την ασυνεννοησία
Κίνημα υπέρ του Παπακωνσταντίνου, δυσφορία για τις «πρωτοβουλίες» Παπουτσή που ουσιαστικά ακύρωσαν δύο επιλογές του υπουργού των Οικονομικών ή συσσωρευμένη αντίδραση για τις κυβερνητικές αρρυθμίες προκάλεσαν το ξέσπασμα πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας στη Βουλή;
Οι πρώτες σκέψεις που κατατέθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν πως η έκρηξη των βουλευτών οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι εισπράττουν τις αντιρρήσεις των πολιτών και των ψηφοφόρων τους για κεντρικές επιλογές που δείχνουν αστοχίες και έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού, όπως για παράδειγμα τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Η παρατήρηση της Βάσως Παπανδρέου πως «είναι καλή η διαβούλευση, αλλά οδηγεί σε ασυνεννοησία και σύγχυση» δεν είναι άσχετη με τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επιλογή των γενικών γραμματέων, ακόμη και του γραμματέα που έπρεπε να τρέξει το ΕΣΠΑ, αλλά και στην τοποθέτηση των περιφερειαρχών που, όπως η πρώην υπουργός υποστήριξε, «δεν ξέρουν καν τι είναι το ΕΣΠΑ». Η Βάσω Παπανδρέου έχει καυτηριάσει πολλές φορές δημοσίως ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στην λήψη οικονομικών μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά να ασφυκτιά και οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες να παραπαίουν.
Δύο γραμμές.
Την ίδια ώρα, η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Γιώργου Φλωρίδη «έδειξε» στην κυβέρνηση ότι πολλοί βουλευτές ενοχλούνται έντονα από την εικόνα που δημιουργεί στους πολίτες η ύπαρξη των δύο γραμμών στην οικονομία: εκείνης που κινείται στον άξονα της λήψης μέτρων και της άλλης που επιθυμεί τη λήψη όσο το δυνατόν λιγότερων μέτρων. Η διαπίστωση Φλωρίδη πως «κάποιοι υπουργοί κάνουν τους φίλους του λαού και κάποιοι άλλοι τους εχθρούς» ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη του κ. Παπακωνσταντίνου και κυρίως ως αντίδραση στην προσπάθεια ακύρωσης των πρωτοβουλιών του οικονομικού επιτελείου. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, πολλοί από τους παρόντες βουλευτές στο ΚΤΕ υπερασπίστηκαν τον υπουργό των Οικονομικών θέλοντας να τονίσουν ότι όταν λαμβάνεται μία απόφαση θα πρέπει να τηρείται ανεξάρτητα από το κόστος, χωρίς να εκδηλώνονται πισωγυρίσματα. Τον κ. Παπακωνσταντίνου στήριξε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Να προχωρήσει.
«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε στον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι πρέπει πραγματικά αυτή η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν αταλάντευτα χωρίς να κοιτάζουν πίσω, χωρίς δηλαδή να ακούνε φωνές που έχουν ίσως δίκιο αλλά στέλνουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία» εξήγησε μετά το θορυβώδες ΚΤΕ η βουλευτής Σοφία Γιαννακά, η οποία μιλώντας στην συνεδρίαση είπε στον υπουργό των Οικονομικών:
«Γιώργο μου, είσαι θεός, έχεις λάμψη, μη σε φοβίζει ο κάθε Παπουτσής, η κάθε Μπιρμπίλη και η κάθε Γιαννακά». Η παρέμβαση της κ. Γιαννακά σχολιάστηκε ως αιχμή προς το πρόσωπο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστου Παπουτσή που ουσιαστικά βρέθηκε δύο φορές απέναντι στον υπουργό των Οικονομικών, ενώ ως παρότρυνση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου να υλοποιεί τις αποφάσεις του ερμηνεύθηκε και η δήλωση του Κώστα Γείτονα πως «όταν είσαι υπουργός δεν σημαίνει να προβληματίζεσαι, να καθυστερείς, να κοιτάς τον διπλανό σου, αλλά να παίρνεις και να στηρίζεις τις κυβερνητικές αποφάσεις, γιατί είναι σύνολο η κυβερνητική πολιτική». Την ίδια ώρα, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στις μεταξύ τους συζητήσεις δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν στις αρμοδιότητες του γραμματέα τους να μιλάει εξ ονόματος όλων όταν προβαίνει σε κινήσεις που ορισμένες φορές προκαλούν σκιές στην κυβερνητική εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου