Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Αλλοι ανάπτυξη, εμείς επιτήρηση

Η άποψη «πρώτα η τόνωση της οικονομίας με δημόσιες επενδύσεις και μετά η λήψη μέτρων εξυγίανσης» κερδίζει έδαφος μεταξύ των «27», παρά τη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, κανείς δεν μιλά για αναθεώρηση ή κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο όλοι επισημαίνουν πως δεν επείγει προς το παρόν η κατά γράμμα εφαρμογή του. Πρωταγωνιστές, ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ο πρώτος επανέλαβε στη σύνοδο κορυφής ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η τόνωση της οικονομίας, ενώ η δεύτερη αποφάσισε ήδη φοροαπαλλαγές 24 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα της χώρας της να υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Αλλη ένδειξη ότι το δίδυμο Σαρκοζί-Μέρκελ «πέρασε» τη θέση του στη σύνοδο κορυφής; Στα συμπεράσματα των «27» δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για λήψη μέτρων από το 2011, με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται απλώς ότι «είναι ανάγκη να εκπονηθεί συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τις τονωτικές πολιτικές, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι 27 ηγέτες καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή «να συνεχίσουν τις εργασίες τους για στρατηγικές εξόδου και να υποβάλουν τη σχετική έκθεση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009».

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η εφαρμογή του Συμφώνου αντιμετωπίζεται πολύ πιο χαλαρά στο προχθεσινό ντοκουμέντο, όπου απλώς υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα του Ecofin της 20ής Οκτωβρίου του 2009. Αποφεύγεται ρητή δέσμευση των «27» για την εφαρμογή τους. Ούτε καν μνημονεύεται το 2011 ως έτος για τη λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση των ελλειμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «σκληρό» εκείνο Ecofin του Οκτωβρίου ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, ο προεδρεύων στην ευρωζώνη Ζ. Κ. Γιούνκερ και ιδίως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ είχαν συστήσει στη Γαλλία και τη Γερμανία να δώσουν το καλό παράδειγμα στις μικρές χώρες, μην αφήνοντας τα ελλείμματά τους να διογκωθούν. Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, όμως, δείχνουν ότι το «τρίο» δεν εισακούστηκε. Κάτι που οι μικρές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- αναμένεται να το εκμεταλλευθούν, ανάλογα με τις διαπραγματευτικές τους δυνατότητες.

Ελληνικό αυτογκόλ στο ECOFIN του Οκτωβρίου

Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, είχε σπεύσει κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες να διαβεβαιώσει τον Χ. Αλμούνια ότι θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μόλις στα τέλη του 2010. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι το 2012 και η Ιρλανδία μέχρι το 2013, επικαλούμενες τις επιπτώσεις της ύφεσης. Η μόνη χώρα, λοιπόν, που έβαλε μόνη της το κεφάλι στο «στόμα του λύκου» δεν ήταν άλλη από την Ελλάδα.

Τώρα, η νέα κυβέρνηση προσπαθεί «να τα μαζέψει», ζητώντας 3-4 χρόνια προθεσμία. Τα λάθη, όμως, πληρώνονται. Η Κομισιόν από την πλευρά της συνεχίζει τη διαδικασία που κίνησε από πέρυσι, και έτσι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσει σε σχέση με το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας τη μετάβαση στο άρθρο 104, παράγραφος 8. Τυπική διαδικασία, η οποία, όμως, ανοίγει την πόρτα στην επικίνδυνη παρ. 9 του άρθρου 104, που σημαίνει στενή επιτήρηση.

Η απόφαση για τη μετάβαση στην παρ. 9 θα ληφθεί είτε στο Ecofin του Δεκεμβρίου είτε του Ιανουαρίου, μετά την υποβολή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας από την κυβέρνηση. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο δραματικά όσο ακούγονται και με κατάλληλους χειρισμούς ίσως μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία.

Φόροι εντός, δεσμεύσεις εκτός

  • Νέα φορολογικά κλιμάκια, πάγωμα δανείων και σύγκρουση της κυβέρνησης με επαγγελματίες, στη σκιά της ύφεσης και της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.

Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα

  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, STAGE, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Εκανε δυναμικό ξεκίνημα αλλά έστειλε και αντιφατικά μηνύματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, καθώς οι υπουργοί φαίνεται ότι έχουν μεταξύ τους διαφορετικές ταχύτητες δουλειάς, προτεραιοτήτων και λειτουργίας.

«Εμπόριο ψυχών» είχε χαρακτηρίσει ο Γ. Παπανδρέου το καθεστώς Stage, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε καμία μέριμνα για το μέλλον αυτών των νέων. Πολλές οι δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την Αστυνομία, την τρομοκρατία και τα Εξάρχεια, πολλές και οι αρνητικές επιπτώσεις. Ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανακοίνωσε έλλειμμα 12%, τώρα συγκροτεί επιτροπή για να το προσδιορίσει επακριβώς

«Εμπόριο ψυχών» είχε χαρακτηρίσει ο Γ. Παπανδρέου το καθεστώς Stage, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε καμία μέριμνα για το μέλλον αυτών των νέων. Πολλές οι δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την Αστυνομία, την τρομοκρατία και τα Εξάρχεια, πολλές και οι αρνητικές επιπτώσεις. Ο δε Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανακοίνωσε έλλειμμα 12%, τώρα συγκροτεί επιτροπή για να το προσδιορίσει επακριβώς

1.-Το θέμα των τελευταίων ημερών με την τρομοκρατία και την κατάσταση της ελληνικής Αστυνομίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, έδωσε το σύνθημα για «επίθεση» της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, παρ' ότι έδειξε με διάφορες ενέργειές του εκ των υστέρων να μην εμπιστεύεται πλήρως την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Λίγες μέρες μετά αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον ΣΥΝ για το «ντου» της Αστυνομίας σε εκδήλωση του χώρου και τις συλλήψεις... και να διώξει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως να τον αντικαταστήσει ακόμα. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει και δέσμη μέτρων για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας. Πολλές οι δηλώσεις του, πολλές οι ενέργειές του, πολλές οι αρνητικές επιπτώσεις. Ηδη μετράει ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας Αστυνομίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και μιας συνεχώς εντεινόμενης καταστολής... Μέχρι στιγμής οι φωνές κριτικής τού καταλογίζουν αδικαιολόγητη όξυνση της κατάστασης και βιαστικές κινήσεις.

2.-Το μεγάλο θέμα με τα stage είναι επίσης ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αντιφατικότητας. Η κατάργησή τους ήταν προεκλογική δέσμευση. Απολύτως σωστή θέση, καθώς αυτές οι συμβάσεις ήταν ένα «εμπόριο ψυχών», όπως το έχει πει ο Γ. Παπανδρέου, μια ομηρία νέων ανθρώπων. Ομως, το γεγονός ότι μερίμνησε για τους νέους, οι οποίοι από το 2004 απασχολούνται σε αυτά τα προγράμματα, στέλνει λάθος μήνυμα. Ακυρώνει το μήνυμα της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών που θέλει να δώσει με την κατάργηση των stage και δίνει την αίσθηση της αδικίας και της εκδίκησης, επειδή αυτοί οι νέοι είναι... στην πλειονότητά τους γαλάζιοι.

3.-Η σημαντική καινοτομία της προκήρυξης για την επιλογή των γενικών γραμματέων κινδυνεύει να πληγεί λόγω κακών αρχικών χειρισμών. Ενώ οι θέσεις είναι πολιτικές και ευθύς εξαρχής ήξεραν ότι δεν πρόκειται να επιλέξουν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, έδωσαν την εντύπωση ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή. Ετσι κατέθεσαν βιογραφικά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, η επιλογή δεν έχει γίνει και οι υπουργοί ψάχνουν μεταξύ των αιτούντων να βρουν αυτούς τους οποίους ξέρουν και εμπιστεύονται... Παράλληλα, οι δυσλειτουργίες στα υπουργεία από την έλλειψη γενικών γραμματέων έχουν αρχίσει να φαίνονται.

4.-Στην οικονομία: ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αποδεχόμενος τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ανακοίνωσε από τις πρώτες ημέρες και ενημέρωσε και την Κομισιόν ότι το έλλειμμα είναι στο 12%. Ομως μόλις προχθές συγκρότησε επιτροπή για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει επακριβώς το έλλειμμα. Αν αυτό βρεθεί μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν θα είναι ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των στοιχείων που στέλνουμε στην Ε.Ε. και η οποία γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο διεμήνυσε πρόσφατα «το παιχνίδι τελείωσε με την Ελλάδα»;

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο κάνει εξαγγελίες για παροχές και καταθέτει νομοσχέδια, όπως αυτό των δανειοληπτών πιστή στις προκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα, όμως, διατυμπανίζει ότι το ταμείο είναι μείον και απορρίπτει τη λήψη έκτακτων μέτρων.

5Προσλήψεις-δημόσια διοίκηση: εξήγγειλε πάγωμα μέχρι νεωτέρας και ταυτόχρονη κατάργηση των stage. Αυτό σημαίνει ότι πολλές διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον κυβερνητικό στόχο «πρώτα ο πολίτης», αφού η εξυπηρέτηση θα πάσχει σοβαρά. Η δημόσια διοίκηση θα έχει πολλά κενά. Ταυτόχρονα, η ανεργία θα εκτοξευθεί πάνω από το 15% αφού οι απασχολούμενοι στα stage δεν καταγράφονταν στους πίνακες της ανεργίας.

6Ακόμα, στο θέμα των ημιυπαίθριων η προεκλογική άρνηση του μέτρου έγινε «νομιμοποίηση», ενώ το χάρισμα των χρεών στους φτωχούς μέσα από το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έγινε καταβολή τουλάχιστον του 10% του αρχικού χρέους. *

Συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν για ελληνοτουρκικά και ανεργία

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα στο Λονδίνο στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά και είχε ως κύρια θέματα συζήτησης την κλιματική αλλαγή, τα ελληνοτουρκικά αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ε.Ε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον κ. Μπράουν, με τον οποίο είχαν πολύ καλή συνεργασία πριν από δύο μέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και στη συνάντησή τους συνέχισαν αυτή τη συζήτηση σε βάθος, για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης συζήτηση έγινε για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που αφορούν την ευρύτερη περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η Κύπρος και η Τουρκία. Όλα τα θέματα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τίθενται και συζητούνται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας να παίρνει πλέον πρωτοβουλίες, να είναι παρούσα και να προωθεί λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο πολίτη, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός περπάτησε μέχρι την κατοικία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, συνοδευόμενος από τον ίδιο τον κ. Μίλιμπαντ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα. Στην κατοικία του υπουργού Εξωτερικών αναμενόταν να συζητηθούν εξειδικευμένα τα θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βρετανίας.

[Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νότιος Δανία: Προσλήψεις Δημοσίου...

Γ. Καλαϊτζής, Ελευθεροτυπία

Ζητείται ανόθευτο σύστημα

ΜΙΑ ΑΠΟ τις σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αφορούσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα γίνει προσαρμογή του γερμανικού συστήματος στα ελληνικά δεδομένα. Ποια είναι, όμως, τα ελληνικά δεδομένα και πώς προσδιορίζονται;

ΑΝ ΕΙΝΑΙ η εξασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας με πριμοδότηση του πρώτου κόμματος για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα έχουμε ένα ακόμη νόθο εκλογικό σύστημα, όμοιο ως προς το αποτέλεσμα με αυτά της ενισχυμένης δυσαναλογικής.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ του νέου εκλογικού νόμου συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ειδική επιστημονική επιτροπή, από τρεις καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και τρεις καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης. Είναι θετικό ότι δεν συγκροτήθηκε μια κομματική επιτροπή εκλογομαγείρων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προκειμένου να κοπεί στα μέτρα τού εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος ο εκλογικός νόμος.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, με βάση την κυβερνητική εξαγγελία για προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου, να αφεθούν οι καθηγητές που μετέχουν στην επιτροπή να μελετήσουν το θέμα και να εισηγηθούν έναν αξιόπιστο εκλογικό νόμο, που δεν θα νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Και μακάρι αυτός ο νόμος, που θα διαμορφωθεί μετά από δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, να είναι οριστικός και να μην έχουμε κάθε τρεις και πέντε αλλαγές και αμφισβητήσεις.

ΚΑΤΑ ΤΟ γερμανικό σύστημα, σε γενικές γραμμές, οι μισοί βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι άλλοι μισοί σε μείζονες πολυεδρικές περιφέρειες. Ο ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους. Μία για τη μονοεδρική και μία για την πολυεδρική, στην οποία εκλέγουν βουλευτή τα κόμματα που πέτυχαν 5% στην επικράτεια ή κατέλαβαν έδρες σε τρεις μονοεδρικές περιφέρειες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ υπέρ και τα κατά γι' αυτό το σύστημα, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό, όπως είναι η απλή και άδολη αναλογική, που ελάχιστες φορές εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ περιφέρειες μπορεί να μπει τέλος στο χάος των μεγάλων περιφερειών της πρωτεύουσας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι σε τεράστιες εκλογικές δαπάνες, οι οποίες συνήθως καλύπτονται με πολιτικό χρήμα. Επίσης, στις μονοεδρικές τα κόμματα υποχρεώνονται να έχουν κοινωνικά καταξιωμένους υποψηφίους. Στις μονοεδρικές, όμως, θα έχουν πρόβλημα τα μικρά κόμματα.

ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ περιφέρειες, όμως, αποκαθίσταται πλήρως η αναλογικότητα (εκτός από το κατώφλι). (Γι' αυτό και στη Γερμανία έχει μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας.) Η πλειοψηφική πριμοδότηση του πρώτου κόμματος δεν συμβαδίζει με το γερμανικό μοντέλο. Είναι αντίθετη. Ακολουθεί το ιταλικό πρότυπο (Μουσολίνι-Μπερλουσκόνι), όπως έχει επανειλημμένως γράψει η «Ελευθεροτυπία». Δεν είναι προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Είναι ψέμα.


  • ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ, Ελευθεροτυπία, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών

Πάγωμα των χρεών των Ελλήνων αγροτών για 2-3 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής 10 ετών υποσχέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντιπροσωπεία αγροτών της Κρήτης η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ο υφυπουργός Μ. Καρχιμάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Αρναουτάκης, κατά τη συνάντησή τους προχθές το βράδυ στην Αθήνα. Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι το πάγωμα των χρεών των αγροτών θα ψηφιστεί σε έναν περίπου μήνα από σήμερα.

Ακόμα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν ότι το υπουργείο θα προωθήσει νέα πρόταση με κίνητρα για τη συνένωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για τις επιδοτήσεις διευκρίνισε ότι θα δοθούν στους αγρότες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου εάν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο αίτημα αυτό.

Στη συνάντηση, που ξεκίνησε γύρω στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) Γιώργος Γωνιωτάκης και οι πρόεδροι των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Επιπλέον η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστούν υγιείς μηχανισμοί, οι οποίοι θα ελέγχουν τις τιμές και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Για το θέμα της πτώσης του ελαιοκάρπου και τις ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες στην Κρήτη ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η ενότητα», Ηλίας Χαλακατεβάκης, είπε ότι δεν είναι τόσο εύκολο κομμάτι, αλλά θα εξεταστεί και αυτό το θέμα. Καταλήγοντας ο κ. Χαλακατεβάκης τόνισε ότι «η συνάντηση ήταν πραγματικά ικανοποιητική. Η υπουργός μάς είπε ξεκάθαρα ότι είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη λύση των προβλημάτων».

Για το θέμα των συνενώσεων ο κ. Χαλακατεβάκης σημείωσε ότι η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε νέες νομικές ρυθμίσεις ως προς το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, που σημαίνει ότι με νέο θεσμικό πλαίσιο θα δώσει κίνητρα για να προχωρήσουν οι συνενώσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Λ. Κατσέλη: Στόχος μας να στηρίξουμε τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας

Για τους τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, τη στήριξη του τζίρου στην αγορά, την τόνωση της ρευστότητας και την πάταξη του παρεμπορίου μίλησε σήμερα από την έκθεση «Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού» η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

"Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους παραγωγικούς κλάδους του τόπου μας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία. Όπως πολλές φορές έχω πει, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι 'τι θα παράγει αυτός ο τόπος τα επόμενα δέκα χρόνια' και 'πού θα βρουν τα παιδιά μας δουλειά'", δήλωσε η κ. Κατσέλη.

"Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας", επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Οικονομίας. []

23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο

Ξεπερνάει τα 23 δισ. ευρώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του έτους, ενώ καταγράφεται απόκλιση εσόδων και δαπανών περίπου 14 δισ. ευρώ στον τακτικό. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 ο προϋπολογισμός εμφανίζει:

*Καθαρά έσοδα του τακτικού 35,21 δισ. ευρώ έναντι 36,39 δισ. πέρσι με ετήσιο στόχο 62,27 δισ. (59,29 δισ. από το Πρόγραμμα Σταθερότητας) σηματοδοτούν υστέρηση 11,49 δισ. ευρώ.

*Δαπάνες 51,82 δισ. ευρώ έναντι 45,61 δισ. ευρώ πέρσι με ετήσιο στόχο 65,98 δισ. ευρώ (66,88 δισ. από το Πρόγραμμα Σταθερότητας) οδηγούν σε υπέρβαση 2,34 δισ. ευρώ.

*Η απόκλιση του τακτικού προϋπολογισμού είναι της τάξης των 13,83 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.

*Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζει έσοδα μόλις 1,40 δισ. ευρώ έναντι 3,54 δισ. πέρσι με ετήσιο στόχο 3,7 δισ. ευρώ, καθώς και δαπάνες 7,81 δισ. έναντι 6,55 δισ. πέρσι με ετήσιο στόχο 8,8 δισ. ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 23.019 εκατ. ευρώ έναντι 12.226 εκατ. πέρσι, με ετήσιο στόχο προϋπολογισμού 8.806 εκατ. και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 12.691 εκατ. ευρώ.

Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας

  • ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 104§8

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύθηκαν ρητά για τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις από το 2011, με σκοπό την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους εάν υπάρχουν ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομίας στο Συμβούλιο Ecofin της 20ής Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή προτίθεται να αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη τη μετάβαση της Ελλάδας στο επόμενο σκαλί της επιτήρησης, το οποίο προηγείται της «στενής επιτήρησης»...

Στη συζήτηση που έγινε κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστηριζόμενος από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ζήτησε επίμονα να μη γίνει στα συμπεράσματα σαφής αναφορά για λήψη μέτρων από το 2011 και αρνήθηκε ρητή δέσμευση, διευκρινίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας.

Ετσι, στο κείμενο των συμπερασμάτων, αναφέρονται τα εξής: «Προκειμένου να εδραιωθούν οι προσδοκίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, είναι ανάγκη να εκπονηθεί συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τις τονωτικές πολιτικές ευρείας βάσεως στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Προσυπογράφοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες τους για στρατηγικές εξόδου και να υποβάλουν τη σχετική έκθεση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009».

Στο κείμενο, λοιπόν, αποφεύγεται ρητή δέσμευση των 27 για τη λήψη μέτρων από το 2011 το αργότερο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Και αναφέρεται απλώς ότι οι 27 προσυπογράφουν τα συμπεράσματα του Ecofin, ζητώντας να υποβληθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών έκθεση για στρατηγική εξόδου από την κρίση. Η αντίσταση του Παρισιού κρατά καλά με τη βοήθεια και του Βερολίνου, έναντι της πολιτικής της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Οικονομίας συμφώνησαν στις 20 Αυγούστου στα εξής:

1. Η στρατηγική εξόδου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συντονισμού μεταξύ χωρών στο πλαίσιο μιας συνεκτικής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2. Η εξυγίανση των δημόσιων πολιτικών στο σύνολο των κρατών-μελών πρέπει να αρχίσει το αργότερο το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, ο προβλεπόμενος ρυθμός για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών πρέπει να είναι φιλόδοξος και να υπερβαίνει σαφώς το ποσοστό του 0,5% του ΑΕΠ ετησίως στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιπτώσεις ορισμένων χωρών, οι οποίες θα πρέπει να πάρουν προηγουμένως μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Οι «ειδικές περιπτώσεις», που δεν κατονομάζονται στο κείμενο, είναι οι χώρες γαι τις οποίες έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, η συμφωνία στο Ecofin αποψιλώνεται, κάτι που συμφέρει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαδικασία, όμως, συνεχίζεται από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη τη μετάβαση της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8, που είναι τυπικό, αλλά αναγκαίο για το πέρασμα στο 104. παρ. 9, που σημαίνει στενή επιτήρηση. Η απόφαση για τη μετάβαση στο 104 παρ. 9 αναμένεται να ληφθεί στο Ecofin είτε του Δεκεμβρίου είτε του Ιανουαρίου, μετά την υποβολή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας από την Αθήνα.

Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος

  • Επταμελής είναι η Επιτροπή που συστάθηκε για την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αντικείμενό της είναι η καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, η αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία και η εισήγηση προς τον υπουργό προτάσεων για βελτίωση της απεικόνισης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Η Επιτροπή αποτελείται από τους κ.κ. Βασίλη Μανεσιώτη, διευθυντή-σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας και Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Τάκη Πολίτη, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, και Στέλλα Μπαλφούσια του ΚΕΠΕ. Τον συντονισμό έχει ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.


Μαύρο χρήμα και μαύρες τρύπες


  • ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
  • ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ ΕΞΗΓΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.

«Επιθετικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση το 2010. Αυτό αναφέρεται ρητά στην επιστολή που έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Στη δισέλιδη, εξαιρετικά λιτή και απολογιστικού ύφους επιστολή αναφέρονται μόνο σε λίγες γραμμές οι στόχοι για το 2010, χωρίς να υπάρχει καν εκτίμηση για το πού θα κλείσει το έλλειμμα του 2009 (12,5% του ΑΕΠ, έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας). Οπως επισημαίνεται, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών και τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση.

Θέτει ως στόχο για το 2010 τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος σε ένα μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα (χωρίς να διευκρινίζεται αριθμός ετών) τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οσο για τα μέτρα της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός αναφέρει ότι θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2010 και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο).

Επισημαίνεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα υποστηριχθεί από «επιθετικές» μεταρρυθμίσεις, που θα συμπληρώσουν τις αλλαγές για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει στον επίτροπο Αλμούνια τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 2009, αλλά και προηγουμένως στο πλαίσιο του άρθρου 104 παράγραφος 7 (διαδικασία επιτήρησης στην οποία τώρα βρίσκεται η χώρα και απαιτεί την ανακοίνωση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα εντός 6 μηνών).

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα αυτά υπολείπονται αυτών που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση του σημαντικού δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Επικεντρώθηκαν κυρίως στο σκέλος των εσόδων, ήταν προσωρινού χαρακτήρα και δεν απέδωσαν, οδηγώντας σε μαύρη τρύπα 23 δισ. ευρώ στο 9μηνο του έτους. Από τα 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) που προγραμμάτιζε να εισπράξει επιπλέον η Ν.Δ. το 2009, υπολογίζεται τελικά ότι θα βρεθούν μόνο 2,3 δισ. ευρώ (λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ).

«Ημιυπαίθρια» τα έσοδα

Η αποτυχία αποδίδεται τόσο σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για κάποιες από τις εισπράξεις όσο και στην αποτυχία εφαρμογής ορισμένων από αυτά τα μέτρα λόγω συνταγματικών (π.χ. ημιυπαίθριοι) ή οικονομικών (περαίωση) λόγων.

Αναμένεται φέτος υστέρηση εσόδων σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά περίπου 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ). Τα έσοδα κεντρικής κυβέρνησης υπολογίζονται πλέον στα 49,1 δισ. ευρώ, λόγω υστέρησης εσόδων αλλά και αυξημένων κατά 1,3 δισ. ευρώ επιστροφών φόρων.

Στο σκέλος των δαπανών οι υπερβάσεις φτάνουν σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αναμένεται αυξημένο στα 9,7 δισ. ευρώ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ (από 8,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε η κυβέρνηση), αλλά οι εισροές από την Ε.Ε. θα είναι χαμηλότερες κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε επιπλέον κατά 16 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 7% του ΑΕΠ. Δηλαδή διαμορφώνεται πλέον στο 12% του ΑΕΠ από 3,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το υπουργείο εντοπίζει 3 αιτίες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Κατάρρευση των μηχανισμών

Ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη ύφεση και ο δεύτερος οι εκλογές που προκάλεσαν «πολιτική αστάθεια κατά τη διάρκεια της περιόδου, που η οικονομική πολιτική θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης». Οπως επισημαίνεται, οι διαδοχικές εκλογές προκάλεσαν «την κατάρρευση των μηχανισμών είσπραξης φόρων» αλλά και «σοβαρές υπερβάσεις των δαπανών, λόγω της πλήρους έλλειψης ελέγχου».

Ο τρίτος λόγος είναι η μη καταγραφή ελλειμμάτων «λόγω της παράλειψης από επίσημες στατιστικές ορισμένων δαπανών, όπως οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Κατάρρευση εσόδων - έκρηξη του ελλείμματος

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Αλμούνια για την κατάσταση της Οικονομίας

Την πλήρη αποτυχία των μέτρων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια οικονομικά αναλύει ο υπουργός Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε προς τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει κατάρρευση των εσόδων και εκτόξευση του ελλείμματος στα 29 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το τέλος του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσο του προγράμματος σταθερότητας, είχε προβλέψει έλλειμα 12,6 δισ. και δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σύγκριση με τις υπάρχουσες. Η υστέρηση εισόδων, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι της τάξεως των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί με τη δέσμευση για την περιστολή του ελλείμματος, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνει τον κοινοτικό αξιωματούχο ότι στο εξής η Αθήνα θα παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία, με βάση την αξιολόγηση υπηρεσίας που θα λειτουργία ως ανεξάρτητη από την κυβέρνηση αρχή.

Κατόπιν τούτων, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα θέσει την Ελλάδα σε ακόμη αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης, που προβλέπει τακτική ενημέρωση των Βρυξελλών κάθε τρεις μήνες.

Γιατί έπεσαν έξω

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται αναλυτικά στον εκτροχιασμό του προγράμματος σταθερότητας του Γ. Παπαθανασίου. Ως προς τα έκτακα μέτρα υπολογίζει ότι απέδωσαν μόλις 2,3 δισ. (έναντι τεσσάρων που στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση) ενώ αστόχησαν εντελώς τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους και την αλλαγή της φορολόγησης κερδών από λαχεία. Ως παράλληλες αιτίες ο υπουργός καταγράφει τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την ύπαρξη αφανών ελλειμμάτων, όπως τα χρέη των νοσοκομείων που υπολογίζονται σε 6 δισ.

Επιτροπή αποτίμησης


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε σήμερα και τη σύνθεση της Επιτροπής που θα προσωρήσει σε αποτίμηση των δημόσιων οικονομικών και θα εισηγηθεί τρόπους για διαφάνεια στη στατιστική τους απεικόνιση. Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

Βασίλη Μανεσιώτη, Διευθυντή-Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα Δημόσιας Οικονομικής και κ. Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας,

Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

Σάββα Ρομπόλη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Τάκη Πολίτη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και

Στέλλα Μπαλφούσια, Ερευνήτρια Α΄ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε).

Το συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε) και τη γραμματειακή υποστήριξή της οι επιστημονικοί συνεργάτες του Σ.Ο.Ε.

Η Επιτροπή θα παρέχει έργο χωρίς αμοιβή και θα υποβάλει το πόρισμά της στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του έτους.

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009, Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2009 15:45, Web-Only

Νoμοσχέδιο-φρένο στα καπέλα των Τραπεζών

Πανωτόκια τέλος για δάνεια, κάρτες


  • Στοπ στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες βάζει νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προστασία του καταναλωτή από καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα, θα απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε ανατοκισμό των χρεών των δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όταν καθυστερούν την αποπληρωμή τους. Σήμερα οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου προχωρούν στην επιβολή τόκου υπερημερίας (2%) και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο προχωρούν σε ανατοκισμό. Δηλαδή, κεφαλαιοποιούν τους τόκους, επί των οποίων συνεχίζουν να τρέχουν οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.

Πρόκειται για πρακτική που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση χιλιάδες δανειολήπτες που βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστούν στις τράπεζες υπέρογκα ποσά, πολύ μεγαλύτερα από την αρχική οφειλή που δεν εξυπηρετούσαν. Ακόμη και οι δύο νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσαν ρυθμίσεις χρεών από πανωτόκια δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη και, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, θα συμπληρώνει το νομοσχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι «δεν είναι δυνατόν οι απαιτήσεις των δανειστών να οδηγούν σε εξόντωση τους δανειολήπτες».

Στοπ στον ανατοκισμό

Ήδη, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται ο ανατοκισμός (δηλαδή οι τόκοι επί των τόκων). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται οι συνολικές όφειλες δανειοληπτών καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας να υπερβούν το διπλάσιο του ύψους του δανείου. Σκοπός του υπουργείου, όπως διευκρινίζεται, δεν είναι η ρύθμιση παλαιών χρεών από πανωτόκια. Οι οφειλές που έχουν καταβληθεί και μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής του δανειολήπτη δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν από τον δανειολήπτη.

Επιτόκια με διαφάνεια

Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει επίσης ρύθμιση με στόχο τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο από τις τράπεζες. Οι τελευταίες θα υποχρεούνται να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια και κάρτες όταν μειώνεται το επιτόκιο βάσης (παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ ή διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor), κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Σήμερα, οι όροι που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών θέτουν στην πλειοψηφία τους αόριστα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μη μειώνουν τα επιτόκια σε κατηγορίες δανείων, ακόμα και αν τα επιτόκια βάσης έχουν μειωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού για κάρτες και καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα ήταν 8,36% ενώ στην Ε.Ε. 7,96% και των πιστωτικών καρτών ήταν, αντίστοιχα, 14,46% και 9,93%. Με τη συγκεκριμένη διάταξη το υπουργείο Οικονομίας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μειώνουν τα επιτόκια δανείων όταν το κόστος του χρήματος ακολουθεί πτωτική πορεία λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνθήκες της χρηματαγοράς και το κόστος του χρήματος για την ίδια την τράπεζα. Όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση θα έχει ευέλικτο και μη μόνιμο χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά ενός αυστηρού πλαφόν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο με δεδομένους τους όρους ελεύθερης αγοράς με τους οποίους διαμορφώνονται τα τραπεζικά επιτόκια διεθνώς. Για τον λόγο αυτό, στα σχέδια του υπουργείου είναι να θεσπισθεί ένας ο μηχανισμός καθορισμού των επι τοκίων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι υπό εξέταση.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα υποχρέωσης των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους οφειλέτες τους για οποιαδήποτε τροποποίηση του κυμαινόμενου επιτοκίου του δανείου τους, ενώ τυχόν παράλειψη της τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου όταν συντρέχουν οι σχετικοί λόγοι θα δίνει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να αξιώνει δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και αποζημίωση.

Οι καταγγελίες συμβάσεων

Με το νομοσχέδιο προωθείται επίσης διάταξη που θα θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στις τράπεζες όταν προχωρούν σε καταγγελίες συμβάσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι στις περιπτώσεις των καταναλωτικών δανείων η καταγγελία από την τράπεζα, δηλαδή η απαίτηση του ποσού από τον δανειολήπτη, να γίνεται όταν υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των δόσεων τουλάχιστον για 4 μήνες, ενώ για τα στεγαστικά τουλάχιστον 8 μήνες. Σήμερα η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει μια σύμβαση από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του δανειολήπτη. Η διάταξη αυτή έχει σκοπό την προστασία των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμών, ενώ οι προϋποθέσεις αλλά και ο χρόνος θα οριστικοποιηθούν έπειτα από δημόσια διαβούλευση με τις τράπεζες και άλλους φορείς.

Δικαίωμα υπαναχώρησης

Ακόμη, οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα της υπαναχώρησης εντός προθεσμίας 14 ημερών από συμβάσεις καταναλωτικής πίστης στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση για την τράπεζα (δηλαδή εγγραφή υποθήκης ή προσημείωση). Έτσι, δίδεται πρόσθετο χρονικό περιθώριο για επαναξιολόγηση της σύμβασης. Κάτι ανάλογο ισχύει σήμερα στις συμβάσεις ασφαλιστικών προϊόντων.

Πρόθεση του υπουργείου είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται να υπερβούν οι συνολικές οφειλές δανειοληπτών το διπλάσιο του δανείου

Φρένο σε πλειστηριασμούς κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου

Ρύθμιση- φρένο σε πλειστηριασμούς ακινήτων σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία τους, όσες φορές κι αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι αν αυξηθεί η αντικειμενική άξια του συγκεκριμένου ακινήτου κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου κατά τον οποίο γίνεται η κατάσχεση και του χρόνου που διενεργείται ο πλειστηριασμός, θα αυξάνεται υποχρεωτικά η τιμή της πρώτης προσφοράς, εφόσον αυτή υπολείπεται της νέας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται επίσης ότι κατά τον πλειστηριασμό ακινήτων τους οι οφειλέτες θα λαμβάνουν τουλάχιστον τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και της οφειλής τους, όταν αυτή υπάρχει.

Στη ΔΟΥ του ακινήτου

Επιπλέον, με σκοπό την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς, εξετάζεται να διενεργούνται στη ΔΟΥ της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο του οφειλέτη με την απαραίτητη παρουσία του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή άλλου εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας. Σήμερα πραγματοποιείται σε Ειρηνοδικείο και απαιτείται κατάθεση προσφοράς σε κλειστό φάκελο.

Εξετάζεται ακόμη η αύξηση του ποσού μέχρι του οποίου θα απαγορεύεται στην τράπεζα να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου κύριας κατοικίας δανειολήπτη. Σήμερα το όριο είναι τα 20.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει και διάταξη η οποία θα προστατεύει την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ακόμα και αν σε αυτήν δεν κατοικεί ο ίδιος αλλά η σύζυγος ή τα παιδιά του.

Κριτική από την Αριστερά στη Σύνοδο Κορυφής και την ελληνική παρουσία

Αντίθεση στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Έντονη κριτική ασκούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στα θέματα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στη διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής «επιβεβαιώνει την υποστήριξη της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους» από την ΕΕ αναφέρει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη Σύνοδο.

«Αχρωμη και παθητική» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην άτυπη σύνοδο, ενώ και τα δύο κόμματα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη Συνθήκη της Λισαβόνας, το τελευταίο εμπόδιο της οποίας ξεπεράστηκε στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

«Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τη γενίκευση της ελαστικής - μερικής - προσωρινής εργασίας, με την χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες στο όνομα της απασχόλησης» ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί συναινετικά συνδιαμόρφωσαν και στήριξαν το αντιδραστικό ευρωσύνταγμα χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενημερώσουν καν τον ελληνικό λαό. Το ίδιο συνυπεύθυνοι είναι και για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η εφαρμογή της θα αποτελέσει βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ως διακρατικού οργανισμού που υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια» καθώς «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της, αλλά θα τις οξύνει και θα τις βαθύνει ακόμα περισσότερο».

Για τις εξελίξεις στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η πολιτική της ΕΕ για την μετανάστευση, από τη μία της επιλεκτικής εισδοχής και από την άλλη της μηδενικής ανοχής, με την FRONTEX, τις συμφωνίες επανεισδοχής και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζει την μετανάστευση, αλλά στρέφεται σε βάρος των μεταναστών».

Στον ίδιο τόνο, ο ΣΥΝ αναφέρει σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας πως «δεν συμβάλλει στην προοπτική οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης των λαών, αλλά κινείται σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την πορεία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Συνθήκη αυτή δεν τέθηκε για έγκριση από τους λαούς της Ευρώπης».

«Η εμμονή της ΕΕ στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση» ανέφερε σχετικά με την οικονομία ο ΣΥΝ, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη «την ίδια στιγμή αρκείται στην επισήμανση της επιδείνωσης της ανεργίας, χωρίς να διαμορφώνει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που ως προτεραιότητά της θα έχει την προστασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Απογοητευτικά» χαρακτήρισε επίσης τα αποτελέσματα σχετικά την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ δεν ανέλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών».

Για τη μετανάστευση, τέλος, επεσήμανε ότι «κυριαρχείται από μία στενά επιχειρησιακή αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό σε όλες του διαστάσεις και να διαμορφώσει μια ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική».

Αθήνα - Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 [ 21:19 ]

Συσκέψεις για συντονισμό των υπουργών στο Μαξίμου

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης συναντήθηκε με τους κκ. Ι. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου και με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έλειπε στις Βρυξέλλες για δουλειές ο κ. Χ. Παμπούκης δεν άφηνε λεπτό να πάει χαμένο συντονίζοντας το κυβερνητικό έργο και τακτοποιώντας εκκρεμότητες που γίνονται πιεστικές. Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κκ. Ι. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου και με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ώστε να ρυθμιστούν θέματα της προσεχούς εβδομάδας, η οποία είναι φορτωμένη. Από τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των γενικών γραμματέων, η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συζητείται και ο χρόνος κατάθεσης των δύο πρώτων νομοσχεδίων τα οποία έχουν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για το επίδομα αλληλεγγύης και για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών στο Διαδίκτυο, ένα μέτρο που θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Στην πρώτη σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη συνεννοήθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων εν όψει της επίσκεψης στελεχών της ΕΕ στην Αθήνα για το θέμα αυτό. Στην επόμενη η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησαν για το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων και για τα τέλη κυκλοφορίας. Ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Παμπούκης είχε ανοιχτή γραμμή και με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία είχε συνάντηση με τους λιμενεργάτες καθώς τελειώνει η δεκαπενθήμερη προθεσμία που είχε ζητήσει προκειμένου να προχωρήσουν σε κλίμα ηρεμίας οι διαπραγματεύσεις με την Cosco.

Η δραστηριότητα του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει προσπάθεια να μπει μια σειρά στο κυβερνητικό έργο και οι υπουργοί να συντονίζονται μεταξύ τους, όπως είχε ζητήσει στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχει συνεννόηση των υπουργών όχι μόνο για την ουσία των θεμάτων που χειρίζονται, αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας, ώστε να μη συμπίπτουν οι ανακοινώσεις τους και δεν αναδεικνύονται οι προσπάθειες που γίνονται σε κάθε υπουργείο. Ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει επίσης από τους υπουργούς του να παίρνουν καθαρές θέσεις στα θέματα που ανακύπτουν και να επιμένουν σε αυτές, ώστε να μη στέλνονται λανθασμένα ή διφορούμενα σήματα στους πολίτες. Η επιμονή στις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα των γενικών γραμματέων που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία. Παρά τις γκρίνιες για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και τις δυσλειτουργίες στον διοικητικό μηχανισμό των υπουργείων, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις υπουργών οι οποίοι επιμένουν να ζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λούκα Κατσέλη επιθυμεί η μία θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο της να δοθεί στον αδελφό του συζύγου της κ. Βικέντιο Αρσένη. Καθώς πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία του Μεγάρου Μαξίμου, ελάχιστες πληροφορίες γίνονται γνωστές και τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν ως και την τελευταία στιγμή. Οι τελικές συνεννοήσεις των υπουργών πάντως θα γίνουν απευθείας με τον Πρωθυπουργό όταν επιστρέψει από το εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η αντιεγκληματική πολιτική έχουν αναχθεί σε μείζονες προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έτσι δεν επίκειται μόνο η αλλαγή του αρχηγού της Αστυνομίας αλλά ετοιμάζονται και έκτακτες κρίσεις σε όλες τις θέσεις ευθύνης της Αστυνομίας, ώστε να αναδιαρθρωθεί σε βάθος η ΕΛ.ΑΣ. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν είτε στο ΚΥΣΕΑ, που είναι το πιθανότερο, είτε σε άλλο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, αλλά και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να παράσχουν κάθε βοήθεια που θα τους ζητηθεί για τη σύλληψη των τρομοκρατών, οπότε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Αστυνομία για την αποτροπή επεισοδίων και τον έλεγχο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Και τι πρόβλημα έχεις με τις 100 πρώτες μέρες;

Σκίτσο του Hλια Mακρη, Η Καθημερινή, 30-10-09

«Πράσινοι» φόροι για την ανάπτυξη. Ριζοσπαστικές προτάσεις από τον Γ. Παπανδρέου με στόχο ένα νέο μοντέλο στην οικονομία



Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτως ώστε να συνδυαστεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν - με τον οποίο δείχνει να δημιουργεί έναν άτυπο ελληνοβρετανικό άξονα- και τον καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, ο έλληνας πρωθυπουργός εισηγήθηκε την επιβολή φόρου στις κινήσεις κεφαλαίων (στα πρότυπα του γνωστού φόρου Τόμπιν), την έκδοση «πράσινων ομολόγων» από διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και την επιβολή φόρου διοξειδίου του άνθρακα («πράσινο φόρο»), με στόχο τη χρηματοδότηση της στροφής των οικονομιών σε νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ο έλληνας Πρωθυπουργός επέδειξε μεγάλη κινητικότητα στις επαφές του και στις παρεμβάσεις του, και στην πρώτη παρουσία του σε σύνοδο κορυφής πέτυχε να δημιουργήσει μια νέα εικόνα, η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά από εκείνη της πενταετίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από την προεδρία του Συμβουλίου και θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, με παρέμβαση του έλληνα Πρωθυπουργού επιτεύχθηκε μία αλλαγή στο κείμενο των συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την πρόοδό της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το αρχικό κείμενο ανέφερε στο σχετικό σημείο ότι η Επιτροπή «εκφράζει ικανοποίηση για τον ενισχυμένο διάλογο σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και μετά την ελληνική παρέμβαση προστέθηκε η φράση: «... και ζητεί να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την υποδοχή του ελληνικού Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και σημείωσε επανειλημμένως ότι εκτιμά πως θα γίνει κατ΄ αρχάς αποδεκτό, συμπληρώνοντας όμως ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μειωμένη αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, την οποία η κυβέρνησή του θα υπερβεί. Οπως είπε, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησής του προς αυτή την κατεύθυνση.

O Πρωθυπουργός έκανε χθες από τις Βρυξέλλες και μια σύντομη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας. Υπογράμμισε ότι το πρόσφατο χτύπημα κατά του Αστυνομικού Τμήματος στην Αγία Παρασκευή βρίσκει την ελληνική κοινωνία ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, που στοχεύει εργαζομένους, πολίτες και αστυνομικούς. «Μπορούμε και θα δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που βλάπτει και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Εξήρε ο κ. Παπανδρέου τη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά την κριτική που επιχειρεί να αρθρώσει η ΝΔ και τόνισε: «Προτάσσουμε τη δημοκρατία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή, την περιουσία και την ελευθερία των πολιτών».

Διαβουλεύσεις για τον έλληνα επίτροπο

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για το θέμα του επιτρόπου όσο και για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα. Δεν απέκλεισε να διεκδικηθεί και πάλι το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι τομείς και προσέθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι συνάρτηση και του προσώπου το οποίο θα προταθεί για τη θέση του επιτρόπου. Απέφυγε πάντως ο Πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και του υπουργού Εξωτερικών, παραπέμποντας στην έκτακτη σύνοδο σε μερικές εβδομάδες.
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | TO BHMA, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δηλώσεις Καστανίδη: Επιμένει στο νόμο για την κατάργηση της κουκούλας

Υπερασπίσθηκε την απόφαση για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ. «Στο ποινικό σύστημα δεν κρίνεσαι από το πως είσαι ντυμένος, αλλά από τη βαρύτητα της πράξης» τόνισε ο κ.Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε στην συνέντευξή του, ότι η βαρύτητα της πράξης είναι αυτή που μετράει και υπογράμμισε ότι την ασφάλεια την υπερασπίζεσαι καλύτερα όταν διαφυλάσσεις τα ατομικά δικαιώματα, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ για ελλιπείς μηχανισμούς ασφαλείας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην αύξηση των ποινών την περίοδο 2004-2009, οι οποίες, όπως είπε, δεν είχαν ως αποτέλεσμα και την αναμενόμενη μείωση του εγκλήματος. "Χρειάζεται αντιεγκληματική πολιτική" επισήμανε ο κ.Χάρης Καστανίδης.

Ερωτηθείς για το θέμα της οπλοκατοχής και τη συζήτηση για μετατροπή αυτής σε κακούργημα, ο κ.Καστανίδης είπε ότι "έχουμε επαρκές ποινικό οπλοστάσιο" για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του θρησκευτικού όρκου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ όπως δήλωσε η εκκλησία έχει πάρει γενναία θέση επί του θέματος αυτού.