Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Έκαναν το facebook... πολιτικό γραφείο

Υπουργοί και βουλευτές επικοινωνούν με ψηφοφόρους τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Ο χρήστης chacakhan ρωτάει μέσω του twitter τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Είναι παράνομο ή έννομο να τραβάς video/photo (π.χ. με το κινητό σου) όργανα της τάξης που εκτρέπονται, για να το στείλεις στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας;». Η ερώτησή του διατυπώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στις 8.43 το πρωί.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Την ίδια ημέρα, μόλις τρεις ώρες μετάστις 11.33-, ο υπουργός απάντησε στο ερώτημα μέσω του twitter: «Μια καταγγελία στο Γραφείο μπορεί να συνοδεύεται από ψηφιακό υλικό». Ένα λεπτό μετά ακολούθησε και δεύτερη απάντηση: «Η αξιοποίησή του ή μη, είναι θέμα κώδικα ποινικής δικονομίας και της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Άμεση είναι η επικοινωνία του υπουργού και με άλλους χρήστες του twitter. Δίνει απαντήσεις σε πολίτες που ρωτούν για την κατάργηση των δακρυγόνων. Και διευκρινίζει στην «tingermary» που ρωτάει τι θα γίνει με την άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να φέρουν διακριτικά οι άνδρες της: «Η δέσμευση περί διακριτικών ισχύει στο ακέραιο». Οι απαντήσεις του υπουργού δεν είναι η μοναδική δραστηριότητά του στο twitter. Στον λογαριασμό που έχει ανοίξει, ποστάρει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, σχολιάζει την επικαιρότητα, δίνει χρηστικές πληροφορίες. Εκτός από υπουργός Προστασίας του Πολίτης δηλαδή έχει γίνει και... υπουργός επικοινωνίας με τον πολίτη. «Τα νέα μέσα και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πλατφόρμα άμεσης δημοκρατίας, όπου η ταχύτητα συναντά την αμεσότητα και η κριτική γίνεται βαρόμετρο της ενημέρωσης, άλλοτε με τρόπο αξιόπιστο και δίκαιο, άλλοτε ομιχλώδη και άδικο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσθέτει: «Σημασία όμως έχει ότι η πολιτική επικοινωνία έχει πια έναν σοβαρό αντίπαλο: είναι το αυθόρμητο σχόλιο του συμπολίτη σου που έρχεται κατευθείαν στο mail box, στο facebook page, στο youtube, στο twitter account σου. Είναι το σχόλιο που δεν μπορείς να αγνοήσεις, που στο τέλος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την πολιτική και την επαφή με τον πολίτη».

Εκλογικές καμπάνιες

Για τους ειδικούς του Ίντερνετ, η περίπτωση του κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι οι υπουργοί και η πλειονότητα των πολιτικών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Τα άνοιξαν δηλαδή προεκλογικά προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους και έπειτα τα... παράτησαν. Τότε αρκετοί καλούσαν τους πολίτες μέσω του facebook ή του twitter τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να παρακολουθήσουν ομιλίες τους. Σήμερα όμως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους πολίτες που τους ψήφισαν. Μπορεί η δημόσια διαβούλευση στο Ίντερνετ για τα νομοσχέδια να έχει γίνει πλέον μόδα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον ηλεκτρονικό διάλογο πολιτικών- πολιτών...

«ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
«Το αυθόρμητο σχόλιο του πολίτη έρχεται κατευθείαν στο mail box, στο facebook, στο twitter», επισημαίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι από τους πιο δραστήριους στο twitter. Για εν ενεργεία υπουργό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της ορθής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να απαντάει το team του- και όχι ο ίδιος-, αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχει επικοινωνία με τον κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δρ Γιάννης Λάριος. Όπως προσθέτει, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών μπορεί να διατηρεί προφίλ στο facebook ή το twitter, αλλά ουσιαστικά είναι άνευ περιεχομένου. Αμέσως μετά τις εκλογές και ειδικά αυτοί που αναλαμβάνουν υπουργικά χαρτοφυλάκια χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και λιγότερο.

Ελάχιστοι- 5 με 6 συνολικά-, όπως λέει, σέβονται τους πολίτες και χρησιμοποιούν το facebook και το twitter για επικοινωνία και συζήτηση με το κοινό. Σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Αργύρης Ντινόπουλος από τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, η κ. Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με μαθητές στις αρχές Δεκεμβρίου δεχόταν ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter.

Στο βήμα της Βουλής

Βίντεο από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ανεβάζει στη σελίδα του στο facebook- που έχει 3.040 fans- ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, η άμεση επικοινωνία του με τους πολίτες δεν είναι αρκετά συχνή, λόγω των υποχρεώσεών του στο υπουργείο, κάτι που φαίνεται πως ενοχλεί και τον ίδιο. Γι΄ αυτό πριν από μερικές ημέρες ποστάρισε ένα... απολογητικό σχόλιο: «Η άμεση επικοινωνία μας μού λείπει πολύ. Είναι όμως πολύ δύσκολο να συνδυάσω την υπουργική μου ιδιότητα με τη διατύπωση αντισυμβατικών σχολίων στο Διαδίκτυο. Ζητώ την κατανόησή σας...».

Ειδήσεις και σχόλια για θέματα περιβάλλοντος- άλλωστε είναι τομεάρχης στη Ν.Δ.- ανεβάζει στο twitter ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στο facebook είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος. Τις τελευταίες ημέρες το wall του έχει γεμίσει από δεκάδες ηλεκτρονικές κάρτες- άλλωστε έχει 5.000 φίλους. Εκτός εορτών πάντως στον ίδιο χώρο ανεβάζει φωτογραφίες και ειδήσεις από παρεμβάσεις του στην τηλεόραση ή στη Βουλή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαντά και σε σχόλια πολιτών.


Η «θεά» Εύα με το διπλό προφίλ

ΔΥΟ ΡRΟFΙLΕS στο facebook έχει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή. Δεν αποκλείεται αυτό να έγινε και λόγω των περιορισμών στους φίλους που έχει βάλει τελευταία το μέσο. Το πρώτο- προσβάσιμο σε όλους- είναι για τους υποστηρικτές της νεαρής βουλευτού που φτάνουν τους 7.769. Εκεί μπορεί να δει κανείς σε βίντεο την εισήγησή της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τις προσωπικές της θέσεις για την Κοπεγχάγη. Υπάρχουν βέβαια και δεκάδες φωτογραφίες της. Και κάτω από αυτές, τα σχόλια των φίλων και των θαυμαστών της δεν είναι μόνο για τις πολιτικές της θέσεις· αρκετοί είναι αυτοί που γράφουν «κούκλα», «θεά η Εύα» ή «το ωραίο το θαυμάζουμε». Διατηρεί και δεύτερο προφίλ πιο προσωπικό- και γι΄ αυτό προσβάσιμο μόνο στους προσωπικούς φίλους της.

Δύο προφίλ έχει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης. Όπως εξηγεί στο κοινό με ποστ: «Η παρέα μας έφθασε τους 5.000 φίλους! Λόγω των γνωστών περιορισμών του facebook δημιουργήσαμε το Τhanos Μoraitis Β για τους νέους φίλους...».

Συζητήσεις εκτός πολιτικής
Κι αν οι πολιτικοί που επικοινωνούν τακτικά με τους πολίτες μέσω facebook ή twitter σπανίζουν, ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που επικοινωνούν για θέματα εκτός πολιτικής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης χειρίζεται το facebook και το twitter όπως και την ιστοσελίδα του. Δεν ξεχνάει δηλαδή τη συγγραφική του ιδιότητα και φροντίζει να ενημερώνει τους φίλους του για τις νέες εκδόσεις του ή για παρουσιάσεις που θα κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου