Η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες
- Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου- τομής για τους μετανάστες είναι η κυβέρνηση αγνοώντας τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, που διαγκωνίζονται με συντηρητικές θέσεις για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο «δίνει σημαντική λύση σε ένα σύγχρονο πρόβλημα όπως είναι οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα» και γι΄ αυτό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις πιέσεις που ασκεί η αντιπολίτευση είτε για δημοψήφισμα είτε για απόσυρση του νομοσχεδίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
«Δεσμευθήκαμε προεκλογικά ότι θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα, και θα το κάνουμε. Απορρίπτουμε τις φωνές της συντήρησης, της οπισθοδρόμησης και της ξενοφοβίας» σημειώνει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.Διαγκωνισμός
Η κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ απέναντι στο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τον διαγκωνισμό των δύο κομμάτων για την κυριαρχία στον χώρο της Δεξιάς. Όπως υποστήριζαν πηγές της Ρηγίλλης, η Νέα Δημοκρατία κρατάει μια αμφίσημη στάση απέναντι στο νομοσχέδιο- αν και επί της ουσίας τόσο η ηγεσία όσο και ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος είναι υπέρ-, επειδή στο εσωτερικό της παράταξης έχουν αναπτυχθεί ρεύματα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου. Από την άλλη πλευρά, το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη επιχειρεί με τις ακραίες θέσεις του και το αίτημα για δημοψήφισμα να σύρει τη Νέα Δημοκρατία σε μια κάθετη απόρριψη του σχεδίου ενώ στοχεύει και σε συντηρητικούς ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει ΛΑΟΣ, αλλά μετά την εκλογή Σαμαρά φαίνεται να θέλουν να επιστρέψουν στη Ν.Δ.Κρίσιμη αναμέτρηση
Τα δεδομένα αυτά προοιωνίζονται μια κρίσιμη αναμέτρηση στη Βουλή όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι στη δημόσια διαβούλευση που έχει ήδη αρχίσει γίνεται αληθινή μάχη στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της διαβούλευσης το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χτες διευκρινίσεις για να κάνει σαφή την προσπάθεια διαστρέβλωσης των κυβερνητικών θέσεων από τα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα επιτύχει την κοινωνική ένταξη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των οικονομικών μεταναστών που βρίσκεται στην Ελλάδα και πως αυτή η ένταξη πλην των κοινωνικών και άλλων λόγων θα αποδειχτεί και οικονομικά ωφέλιμη, καθώς θα πατάξει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία και θα εισφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία.Η κυβέρνηση περιμένει πράσινο φως για το Σχέδιο Σταθερότητας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η κυβέρνηση και για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες αφήνει να διαφανούν ίχνη αισιοδοξίας για το μέλλον της δύσκολης σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως έγινε χθες γνωστό από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι το Σχέδιο Σταθερότητας που θα υποβάλει στην Κομισιόν στα τέλη του μηνός δεν πρόκειται να αναπεμφθεί για κανέναν λόγο. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει βαθιά ανάσα, καθώς όπως υποστήριζαν χθες οι συγκεκριμένες πηγές, «το σχέδιο θα εγκριθεί, δεν τίθεται θέμα μη αποδοχής του» και άρα η χώρα θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές για τις δανειακές ανάγκες του νέου χρόνου χωρίς να είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση ότι το Σχέδιο Σταθερότητας θα γίνει αποδεκτό ελήφθησαν μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πέραν όσων περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010 και όσων αναλυτικά ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο, στα μέσα του περασμένου μήνα.
Το 40σέλιδο προσχέδιο του Σχεδίου Σταθερότητας, το οποίο θα σταλεί σήμερα στις Βρυξέλλες για εξέταση, αναμένεται να κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή προς συζήτηση μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση, που επαναλαμβάνει ότι έχει «σχέδιο και το σχέδιο αυτό μπορεί να αποδώσει», αποδίδει τη βελτίωση της στάσης τής Κομισιόν απέναντί της στο γεγονός ότι «οι μεταξύ μας σχέσεις είναι πλέον καθαρές. Τα γνωρίζουν όλα. Έχουμε διαθέσει προς ενημέρωσή τους όλα τα στοιχεία και ζητήσαμε τη συνεργασία τους για να βγούμε από την κρίση. Δεν κρύβουμε το πρόβλημά μας, δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, παρουσιάζουμε στυγνά την πραγματικότητα και αναζητούμε τις προσφορότερες λύσεις για να βγούμε από την κρίση».
Στο πλαίσιο της περαιτέρω προσπάθειας να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Κοινότητα, η εντολή που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να συνεργαστεί πλήρως με την κοινοτική αντιπροσωπεία που φθάνει στην Αθήνα μεθαύριο. Οι κοινοτικοί που φθάνουν στην Αθήνα για να συνεργαστούν στην κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένουν από την κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει - τόσο στο Ζάππειο όσο και στον προϋπολογισμό. Θέλουν να έχουν μια εικόνα για το τι μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης στους κοινοτικούς θα δοθούν στοιχεία τα οποία θα αποτυπώνουν την περιστολή δαπανών ανά υπουργείο.
Οι κυβερνητικές πηγές που προαναφέρθηκαν ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες περιστολής των δαπανών και ανέφεραν συγκεκριμένα τη μεγάλη έρευνα που διεξάγεται σε όλο το Δημόσιο, ανά υπουργείο και συνολικά, για την κατάργηση των άχρηστων επιτροπών που είχαν δημιουργηθεί επί Νέας Δημοκρατίας για κομματικούς λόγους και για λόγους «τακτοποίησης» ημετέρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από 2.000 επιτροπές θα καταργηθούν, ενώ για μερικές εκατοντάδες άλλες θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του έργου τους, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η ύπαρξή τους.Για τα σκάνδαλα
Μια ακόμη επίπτωση της καθυστέρησης στις αλλαγές της κρατικής μηχανής έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς καθυστερεί σημαντικά η συγκέντρωση στο Μέγαρο Μαξίμου των φακέλων με τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Παρά τις σαφείς εντολές που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια στους υπουργούς, και εκείνοι με τη σειρά τους μετέφεραν στα υπουργεία τους, η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι φάκελοι έχουν φτάσει στο Μαξίμου και η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στα συνεχή προσκόμματα που φέρνουν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι περισσότεροι από τους οποίους υποστηρίζεται ότι ανήκουν πολιτικά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί έχουν λάβει εντολές να επανέλθουν απαιτώντας την άμεση διαβίβαση σ΄ αυτούς των φακέλων με σκανδαλώδεις αποφάσεις της Διοίκησης.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:«Διαβεβαιώσεις ότι το Σχέδιο που θα υποβληθεί στην Κομισιόν δεν πρόκειται να αναπεμφθεί»«Απαραίτητη η ύπαρξη προϋποθέσεων»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΚΑΝΕΝΑΣ αυτοματισμός δεν εισάγεται για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες. Με κατηγορηματικό τρόπο, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά στις προσπάθειες να παρερμηνευθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αλλά και δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Όπως διαπιστώνεται, το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά την απόδοση ιθαγένειας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση. Έως τώρα, περισσότερα από 2.200 σχόλια έχει δεχθεί το νομοσχέδιο και από αυτά τα περίπου 1.500 αφορούν το άρθρο για την ιθαγένεια. Τα δε σχόλια είναι άλλοτε θετικά και άλλοτε ιδιαίτερα επικριτικά.
Απαντώντας στις σκόπιμες και μη παρερμηνείες των διατάξεων του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει σαφές πως «Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος» και διευκρινίζεται πως εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης του σημερινού Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
Παράλληλα, με τις προωθούμενες διατάξεις εκτός από τις αλλαγές για το εύρος των δικαιούχων που θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια, υπάρχει πρόβλεψη ώστε με το νέο καθεστώς να «διενεργείται εξατομικευμένη κρίση σχετικά με το αν συντρέχει στο πρόσωπο του αλλοδαπού όλη η σειρά τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων».
Όπως μάλιστα αναφέρει το υπουργείο, θέλοντας να απαντήσει και σε ορισμένες από τις επικρίσεις που δέχθηκε, «η σχετική έρευνα που προηγείται της κρίσης είναι ενδελεχής και μπορεί να κρατήσει έως και δύο χρόνια», ενώ και οι ίδιοι οι αλλοδαποί για να προχωρήσουν στη σχετική διαδικασία θα πρέπει να επιθυμούν απολύτως συνειδητά να πολιτογραφηθούν, με δεδομένο πως εκτός της αίτησης με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται θα πρέπει να καταβάλουν και παράβολο ύψους 1.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις αφορούν μετανάστες που διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα, καθώς μεταξύ των προϋποθέσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η επί πέντε χρόνια νόμιμη διαμονή και με την υποβολή σχετικών αποδεικτικών. Με το νομοσχέδιο θα μπορέσουν να αποκτήσουν ιθαγένεια περίπου 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον αέρα, καθώς ενώ δεν είχαν άλλη πατρίδα έπρεπε με την ενηλικίωσή τους να αρχίσουν να εργάζονται για να βγάλουν δική τους άδεια διαμονής ή να περάσουν στην παρανομία.
Αναφορικά με ενστάσεις για το κατά πόσο έπρεπε να αποδοθεί ιθαγένεια και όχι απλώς υπηκοότητα στους μετανάστες, επισημαίνεται πως εδώ και χρόνια οι έννοιες ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι ταυτόσημες και δεν ισχύουν όπως στο παρελθόν οι διαφοροποιήσεις σχετικά με τα δικαιώματα που αποκτούσε κάποιος ανάλογα με τον τίτλο που αποκτούσε.Διώξεις για τρία κακουργήματα εναντίον των βασανιστών αστυνομικών
ΤΡΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ περιλαμβάνει το βαρύ κατηγορητήριο για τους πέντε αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση βασανισμού 30χρονου κρατουμένου από τη Χιλή. Οι πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για την κακοποίηση του 30χρονου κρατουμένου στο Τμήμα Ακροπόλεως οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας, άσκησε εναντίον τους- κατά περίπτωση- ποινική δίωξη για βασανιστήρια, άμεση συνέργεια στην αξιόποινη πράξη και κατάχρηση εξουσίας. Η επαπειλούμενη ποινή για τους δράστες είναι για καθέναν κάθειρξη πάνω από πέντε χρόνια.
Το θύμα νοσηλεύεται στο «Γ. Γεννηματάς» ενώ ο δικηγόρος του αναμένεται να ζητήσει να ασκηθεί εις βάρος των κατηγορουμένων και συμπληρωματική δίωξη για μία ακόμη κακουργηματική πράξη, της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο.
Μέχρι την τελευταία στιγμή αστυνομικοί του Τμήματος Ακροπόλεως προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα βασανιστήρια σχηματίζοντας δικογραφία εις βάρος του κρατουμένου με την ψευδή κατηγορία ότι επιχείρησε να αποδράσει. Όπως προέκυψε είχε απλώς ζητήσει να κάνει ένα τηλεφώνημα, όμως ο σκοπός θεώρησε ότι τον έβριζε, εισέβαλε στο κρατητήριο και άρχισε να τον χτυπά. Δύο συνάδελφοί του έκαναν το ίδιο, ενώ οι άλλοι δύο έβλεπαν χωρίς να αντιδράσουν.
Για το απάνθρωπο περιστατικό, όπου αστυνομικοί μετέτρεψαν σε «σάκο του μποξ» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν οι πέντε ένστολοι (δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί) και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.Σε διαθεσιμότητα
Σε άλλο περιστατικό, 40χρονος αστυνομικός κατηγορείται ότι για ασήμαντη αφορμή- για μία θέση στάθμευσης- έβγαλε από την τσέπη του φαλτσέτα και με αυτήν απείλησε πολίτη. Το περιστατικό σημειώθηκε προχθές στο Λουτράκι και ο αστυνομικός βρισκόταν σε άδεια. Αμέσως ετέθη σε διαθεσιμότητα και εις βάρος του διεξάγεται ΕΔΕ.
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
«Δεν θα υποκύψουμε στην ξενοφοβία»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου