Διπλό μήνυμα προς Σκόπια και Τουρκία
Με τον πρόεδρο της Σερβίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
Ως σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας, ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ε.Ε., χαρακτήρισε την παρουσία του στο Βελιγράδι ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας σε αυτά τα ζητήματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, που χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει δήλωσε: "μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις, ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για "την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα".
Ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη, ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε..
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι "ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη", ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις, διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες". Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα. "Εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.
Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει περίπτωση και τώρα "λαϊκιστές" στην Ελλάδα να τον κατηγορήσουν ως "προδότη" με αφορμή την εξωτερική του πολιτική, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα της Σερβίας ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ενεργητική και δυναμική εξωτερική πολιτική πάντα βοηθά την Ελλάδα, ενώ δεν την βοηθά το κλείσιμο στον εαυτό της και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων. [enet.gr, 20:35, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010]
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
«Σήμα» Παπανδρέου για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως το 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου