Κλειστά επαγγέλματα, παιδεία, ΔΕΚΟ και «πολιτικό χρήμα» στις προτεραιότητες
- Του Βασιλη Nεδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 9 Iανoυαρίου 2011
Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα είναι για τους επόμενους δύο μήνες το βασικό πεδίο συγκρούσεων για την κυβέρνηση. Από τον πρωθυπουργό μέχρι και τους συναρμόδιους υπουργούς, η στρατηγική της κυβέρνησης καταστρώνεται μέρα με τη μέρα με κεντρικό άξονα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως φαίνεται αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη σημαντική αλλαγή.
Εκτός αυτού, την κυβέρνηση απασχολούν η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί για τις ΔΕΚΟ (ιδίως στις αστικές συγκοινωνίες), οι πρωτοβουλίες του κ. Ι. Ραγκούση για την «πάταξη» του πολιτικού χρήματος, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και οι διαρκείς -και μη ελεγχόμενες- «εκρήξεις» του κ. Θ. Πάγκαλου. Το μείζον βέβαια είναι τα κλειστά επαγγέλματα. Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να γίνει η μετάβαση στο νέο καθεστώς δίχως υποχώρηση στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την πρόσβαση σε ένα επάγγελμα (λ. χ. κληρονομικότητα της άδειας).
Δεν είναι διόλου τυχαία η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας για τα κλειστά επαγγέλματα, όταν, απόντος μάλιστα του κ. Λοβέρδου, ουσιαστικά επέκρινε τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς.
Το άνοιγμα -πλην φαρμακοποιών- θα γίνει με ένα ενιαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο σύνολό του από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις 15 Ιανουαρίου. Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι η διαδικασία μέχρι την οριστικοποίηση και τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Στον χρόνο αυτόν υπολογίζουν ακόμη και τις ενδεχόμενες ενστάσεις από επαγγελματικούς κλάδους. Θεωρούν πάντως ότι, σε γενικές γραμμές, το ίδιο το Σύνταγμα δίνει επαρκή κάλυψη στην κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα με ένα μόνο νομοσχέδιο.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ψηφισθεί, μόνο τότε θα υφίσταται το ενδεχόμενο να κινητοποιηθούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τη διευκρίνιση αυτή κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι είναι φρόνιμο να μην ανοίγουν μέτωπα ταυτόχρονα. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου πάντως έχει πει κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό ότι όλα είναι έτοιμα.
Την ίδια περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι πρωτοβουλίες του κ. Ι. Ραγκούση για την εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων. Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρχει και η ρύθμιση του κ. Παπακωνσταντίνου για την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών. Στον νόμο αυτό πιθανότατα θα περιληφθεί και η ρύθμιση για τον συμψηφισμό ΦΠΑ και οφειλών.
Ως προς τον εκλογικό νόμο και το τελικό περιεχόμενό του, φαίνεται ότι η διαδικασία εξεύρεσης ενδοκομματικής ισορροπίας είναι το πρωταρχικό ζητούμενο, ώστε ενόψει των δύσκολων εβδομάδων που ακολουθούν να μην προστεθεί και η εσωστρέφεια. Ο φόβος αυτός τις τελευταίες ημέρες απέκτησε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος με τις επανειλημμένες δηλώσεις του για δημοσίους υπαλλήλους, εφημερίδες και φοιτητές, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος, αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση και μάλιστα εν θερμώ, πιεζόμενος από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και το επονομαζόμενο Διαθεσμικό (κυβέρνηση, κόμμα, Κ. Ο., Μαξίμου), το οποίο αναβαθμίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου έχει επίσης παροτρύνει τους υπουργούς να παρουσιάζονται στην Ιπποκράτους όποτε τους ζητείται, προκειμένου να αποφεύγονται περιττές εντάσεις με το κόμμα.
Ζήτημα εβδομάδων θεωρείται, τέλος, η οριστικοποίηση των αλλαγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είναι γνωστό, τον συντονισμό των ενεργειών του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία κατ' ουσίαν θα προΐσταται των 150 υπαλλήλων της νέας υπηρεσίας. Σημαντικό στοιχείο στη νέα οργάνωση θα είναι η ύπαρξη ενός πυρήνα 18 - 20 ατόμων τα οποία θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα αποτελούν μόνιμους υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου