Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου-Σημίτης: Μια αταίριαστη σχέση...

«Η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με την απόφαση της ΝΔ να του αποδώσει «πολιτικές ευθύνες» για την υπόθεση της Siemens. Ο κ. Σημίτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του το δημόσιο συμφέρον περιφρουρήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο και ότι όλα τα άλλα λέγονται και μεθοδεύονται εκ του πονηρού. Η κυβέρνηση δεν έσπευσε να υπερασπίσει τον κ. Σημίτη, ενισχύοντας έτσι την εντύπωση που κυριαρχεί σε κύκλους του κόμματος ότι η «διαγραφή του παρελθόντος» προέχει της υπεράσπισης του έργου των κυβερνήσεων 1996-2004. Άλλωστε, όπως σημείωνε βουλευτής, η μέχρι το 2004 άριστη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στον πρώην και τον νυν Πρωθυπουργό μετεξελίχθηκε την τελευταία επταετία σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα να μιλάμε για μια «αταίριαστη σχέση».








Την Πέμπτη το απόγευμα, παρά τις πληροφορίες ότι η ΝΔ θα απέδιδε στον κ. Σημίτη «πολιτική ευθύνη» για τη Siemens, ο πρώην πρωθυπουργός δεν άλλαξε το πρόγραμμά του και μετέβη στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας όπου παρακολούθησε διάλεξη του επικεφαλής του Centre for Εuropean Ρolicy Studies των Βρυξελλών κ. Ντάνιελ Γκρος. «Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή» τόνισε την επομένη με γραπτή δήλωση. «Αποσιώπησε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4Ι που εξασφάλισαν σημαντική βελτίωση του τιμήματος για το Ελληνικό Δημόσιο. Αποπειράται να παραπλανήσει σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις. Αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας». Με τη δήλωση αυτή ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά μόνος στην υπεράσπιση πεπραγμένων της περιόδου 1996-2004, αφού η κυβέρνηση προτίμησε τη σιωπή, ενώ αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ουδέποτε επιδίωξαν συνεννοήσεις με το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για τη χάραξη υπερασπιστικής στρατηγικής απέναντι στις κατηγορίες της ΝΔ.
  • Εμφαση στα ευρωπαϊκά
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί προς το παρόν να δώσει συνέχεια στο ζήτημα πέραν της γραπτής δήλωσής του. Προτιμά να αποδίδει έμφαση στα ευρωπαϊκά θέματα. Εντός του Ιανουαρίου συμμετείχε στην εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών Spinelli Group. Στις 28 Ιανουαρίου πρόκειται να μιλήσει σε εκδήλωση αποφοίτων της LSΕ στη βρετανική πρεσβεία, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Φρίντριχ Εμπερτ στη Φραγκφούρτη. Συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι τα επιχειρήματα υπέρ της πολιτικής ένωσης και της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης ως απαραίτητο συμπλήρωμα της ΟΝΕ τα ενσωμάτωνε πάντοτε σε ομιλίες του ως πρωθυπουργός. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ωστόσο φέρεται να εκφράζει προβληματισμούς για το κατά πόσον η οικονομική και πολιτική ένωση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, καθώς οι σημερινοί ηγέτες της ευρωζώνης, όπως η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, διακρίνονται από περισσότερο «εθνοκεντρικές» προσεγγίσεις.
  • Η «ανυπεράσπιστη» οκταετία
Η πολιτική σχέση του κ. Σημίτη με τον κ. Παπανδρέου διερράγη σταδιακά μετά το 2004. Λέγεται ότι στην πορεία προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του 2005 και απαιτούσε συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ο κ. Κ.Καραμανλής είχε σκεφθεί το όνομα του κ. Σημίτη, αλλά το ΠαΣοΚ μετέδωσε ότι θα προτιμούσε κάποια άλλη προσωπικότητα. Ο κ. Καραμανλής «επέστρεψε» προτείνοντας τον κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Σημίτης ουδέποτε απέδωσε σημασία στην προαναφερθείσα πληροφορία. Εκείνο που κυρίως τον δυσαρέστησε ήταν η αμφιθυμία του διαδόχου του σε ό,τι αφορούσε την υπεράσπιση της οκταετίας του. Ετσι, αποφάσισε να την υπερασπίσει ο ίδιος με το βιβλίο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα» (εκδόσεις Πόλις, 2005).

Η ήττα στις εκλογές του 2007 έπεισε τον κ. Σημίτη να υποστηρίξει τον κ. Ευ. Βενιζέλο, χωρίς ωστόσο να ασκήσει κριτική δημοσίως στον κ. Παπανδρέου. Ακολούθησε «παγετώνας» στις σχέσεις Σημίτη- Παπανδρέου. Οταν τον Ιούνιο του 2008 ο πρώην πρωθυπουργός με επιστολή του, η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο, διαφώνησε με την απόφαση του κ. Παπανδρέου να προτείνει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποφασίστηκε η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Για τη διαγραφή συμφώνησαν όλοι οι τότε στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αλλά καθοριστικός λέγεται ότι ήταν ο ρόλος του κ. Ν. Αθανασάκη, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως αν η επιστολή Σημίτη έμενε αναπάντητη θα ενεργοποιούνταν διαδικασίες αποσταθεροποίησης του προέδρου του ΠαΣοΚ.
  • Εκτός Βουλής
«Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;» ρωτήθηκε ο κ. Σημίτης την ημέρα που ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή του από την ΚΟ του ΠαΣοΚ. «Ξέρω ότι δεν θα γίνει» απάντησε με νόημα. Πράγματι, στην πορεία προς τις εκλογές του 2009, και παρά τις ενέργειες του κ. Ι. Ραγκούση που είχαν οδηγήσει σε συνάντηση Σημίτη- Παπανδρέου στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή, ο κ. Σημίτης εξωθήθηκε να δηλώσει ότι «δεν θα είναι υποψήφιος» αντιδρώντας σε «τηλεκατευθυνόμενες διαρροές» που τον ήθελαν υπό διαρκή μετακίνηση από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο της Α Δ Πειραιώς.
  • Οι δύο αιχμές
Μετά τις νικηφόρες για το ΠαΣοΚ εκλογές του 2009 ο κ. Σημίτης εκτιμά ως θετικό το έργο του κ. Παπανδρέου. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο ενοχλήθηκε από δύο παρεμβάσεις του: τον Μάιο, όταν δήλωσε ότι πρέπει να επιστραφεί η 13η και 14η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους· και τον Οκτώβριο, όταν απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ότι θα μπορούσε μια Εξεταστική για την Οικονομία να ξεκινήσει από το 2001 αντιπρότεινε να ξεκινήσει από το 1996. Για τους «σημιτικούς» η εκτίμηση ότι το σημερινό ΠαΣοΚ επιδιώκει συστηματικά να «αφαιρέσει από τη φωτογραφία» τον κ. Σημίτη επιβεβαιώνεται συνεχώς. Για τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ο κ. Σημίτης είναι πολιτική προσωπικότητα με μεγάλη προσφορά στον τόπο. Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι κανένας υπουργός- με εξαίρεση τον κ. Α.Λοβέρδο - δεν μιλάει δημοσίως υπέρ του κ. Σημίτη. Τα επιτελεία του πρώην και του νυν Πρωθυπουργού πάντως διατηρούν διαύλους επικοινωνίας. Ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Ν.Θέμελης επικοινωνεί τακτικά με τους κκ. Χ.Παμπούκη, Ν.Αθανασάκη και Ι.Ραγκούση, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών συνομιλεί απευθείας με τον πρώην πρωθυπουργό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου