Η στάση των υπουργών, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων και οι κίνδυνοι από τη μετεγκατάσταση των μεταναστών
Ο θεσμός του ασύλου, ένα από τα θέματα «ταμπού» της μεταπολίτευσης, με τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο διαχρονικά έχει εφαρμοστεί, μονοπώλησε τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της επικαιρότητας λόγω της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες, που είχαν μάλιστα την «αρωγή» στελεχών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η κυβέρνηση, μετά τη μετεγκατάσταση των καταληψιών σε άλλο κτίριο τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποτιμά τα υπέρ και κατά των εξελίξεων, που συνοδεύτηκαν, εκτός των άλλων, από έντονο παρασκήνιο αλλά και τριβές στο εσωτερικό της. Συγκεκριμένα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασκείται κριτική, κυρίως για τους χειρισμούς του κ. Χρ. Παπουτσή, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως αποφασιστικότερα και κυρίως ταχύτερα θα έπρεπε να κινηθούν στους τομείς ευθύνης τους η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Χ. Καστανίδης, που πάντως αμφότεροι συνέβαλαν με κινήσεις τους στην άρση του αδιεξόδου των προηγούμενων ημερών.
Το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει, εν μέρει ευλόγως, το γεγονός ότι η κατάληψη έληξε χάρη στους χειρισμούς της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Γ. Ραγκούση, χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας και, το κυριότερο, χωρίς την πρόκληση επεισοδίων εντός και εκτός της Νομικής. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εάν οι χειρισμοί ήταν διαφορετικοί υπήρχε ένα πλέγμα μεγάλων κινδύνων. Πρώτον, το ενδεχόμενο σύγκρουσης των δυνάμεων ασφαλείας με τους μετανάστες, αλλά και με τους αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν εντός της Νομικής. Δεύτερον, η πιθανότητα ταραχών στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, με πιθανή εμπλοκή και ακροδεξιών στοιχείων. Ενώ, τρίτον, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει τη δημιουργία ενός κύματος διαμαρτυρίας απελπισμένων λαθρομεταναστών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ανωτέρω πηγές, η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της δεν εμφανίστηκε ως όμηρος των εξελίξεων, αλλά αντιθέτως μετέδωσε μήνυμα αποφασιστικότητας για την τήρηση της έννομης τάξης καθώς επί της ουσίας «επέβαλε» στις πρυτανικές αρχές την κίνηση των διαδικασιών άρσης του ασύλου. Ενώ, παράλληλα, τονίζεται πως η αποχώρηση των λαθρομεταναστών δεν είναι άσχετη με το «τελεσίγραφο» που είχε δοθεί τόσο προς τους ίδιους όσο και προς τους υποστηρικτές τους, ότι εάν δεν αποχωρούσαν από το κτίριο της Νομικής μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής θα εκδηλωνόταν επέμβαση της αστυνομίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος υπουργός, από το Νταβός όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός είχε ανάψει το «πράσινο φως» ώστε την Παρασκευή η κατάληψη στη Νομική να είχε λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Τα ανωτέρω, πάντως, δεν είναι δυνατόν να «συσκοτίσουν» ότι η λύση που επελέγη δεν ήταν η βέλτιστη για την κυβέρνηση. Οπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, η κατάληψη στη Νομική μπορεί να τερματίστηκε, αλλά οι παράνομοι μετανάστες και οι υποστηρικτές τους παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή σε σημείο που μπορεί να «διασταυρωθούν» διάφορες δυνάμεις οι οποίες επενδύουν στη σύγκρουση.
Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως εξ αρχής στόχος της κυβέρνησης ήταν οι καταληψίες να μεταφερθούν στο Ελληνικό και όχι στο κτίριο στο οποίο κατέληξαν, αλλά επελέγη να μην υπάρξει επιμονή στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να μην «καταρρεύσει» η διαφαινόμενη «συμφωνία» μαζί τους, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Επίσης, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επόμενο «βήμα» έπειτα από δεκαπέντε ημέρες, όταν θα εκπνεύσει η προθεσμία παραμονής των μεταναστών στο κτίριο της Πατησίων, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη, τότε, με το ίδιο πρόβλημα.
Τέλος, πολιτική ζημία θεωρείται ότι η κυβέρνηση έχασε στο συγκεκριμένο ζήτημα την «ατζέντα» από τη Ν. Δ., που έσπευσε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία κατάργησης του ασύλου. Η κοινή γνώμη με βάση παλαιότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συμφωνεί με τη συγκεκριμένη προοπτική, αλλά πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό πλήρως αρνητικό για λόγους αρχής.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να συναινέσει απλώς σε ορισμένες βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε η άρση του ασύλου να διευκολύνεται όταν συντρέχουν οι απαιτούμενοι λόγοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου