Άρση του αδιεξόδου
- Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η συνεχιζόμενη κατάληψη της Νομικής
Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την παραμονή των 253 μεταναστών στη Νομική φαίνεται πως βρέθηκε κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης των πρυτανικών αρχών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν το πρωί της Πέμπτης σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής.
Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων Θ.Παπαθεοδώρου, το κτίριο βρέθηκε με τη συμβολή τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες με τους μετανάστες, θα μεταφερθούν το πρωί στο συγκεκριμένο κτίριο.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη βούλησή της να λυθεί σύντομα το θέμα που έχει προκύψει στη Νομική, καλώντας παράλληλα τις πανεπιστημιακές Αρχές να αναλάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να πράξουν τα δέοντα. Οι πρυτάνεις, που δεν συζητούσαν περί άρσης του ασύλου, πρότειναν την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο -προοπτική που δεν βρίσκει αντίθετους τους απεργούς πείνας.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε το απόγευμα συνάντηση με τον πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνη και τον πρόεδρο της συνόδου των πρυτάνεων Θ.Παπαθεοδώρου, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Νομική.
«Ζητήσαμε και ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα», ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι οι επαφές με όλους τους φορείς συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί σύντομα λύση.
«Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κατατείνουν στην απεμπλοκή από το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αλλά και την εξέλιξη της πανεπιστημιακής διαδικασίας χωρίς κατασταλτικά μέσα» είπε ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων.
Το μεσημέρι, σε ειδική σύσκεψη για το θέμα της Νομικής, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι «δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς».
Ο Γ.Παπανδρέου φέρεται να εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να λυθεί το θέμα και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να πράξουν τα δέοντα. Αλλά και από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίστηκε ότι δεν υπάρχει επιθυμία για σύγκρουση και ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται με τέτοιες κινήσεις.
Υπέρ μιας «μη βίαιης λύσης» στο πρόβλημα των απεργών πείνας της Νομικής Σχολής τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν προτίθεται να επωμισθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν».
Ο κ. Καμίνης αναφερόταν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ασφαλή μετάβαση μεταναστών σε δημοτικό γυμναστήριο, προκειμένου -όπως είπε- να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα.
«Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ακραίους κύκλους πρέπει να σταματήσει» είπε ο κ. Τσίπρας.
To μεταναστευτικό είναι κοινωνικό πρόβλημα και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο αγώνας των μεταναστών για την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μας αφορά όλους.
Οι 253 μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στη Νομική δηλώνουν αταλάντευτοι στην απόφασή τους για απεργία πείνας, αλλά με πρόθεση διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του χώρου παραμονής τους, προκειμένου να συνεχίσουν την απεργία πείνας.
Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας ο κ. Ν.Γιαννόπουλος επισήμανε σχετικά με το αν οι απεργοί πείνας θα δέχονταν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους σε άλλο ασφαλή χώρο: «Δεν είμαστε αρνητικοί σε καμία πρόταση, αρκεί να μην είναι προσχηματική. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους τους απεργούς πείνας. Γι αυτό και απαιτούμε να συμμετέχουν στις συναντήσεις που θα γίνουν για την τύχη τους».
Αργότερα οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιοποίησαν την πρωτοβουλία τους να αναζητήσουν χώρο για ασφαλή μετακίνηση των μεταναστών από το χώρο της Νομικής.
Το πρωί της Τετάρτης, οι πρυτανικές αρχές παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τυπου και ζήτησαν τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής.
«Καλούμε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να εγγυηθούν σήμερα την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο χειρισμού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί με την ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου» τόνισε ο πρύτανης Θ.Πελεγρίνης.
Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Τέντε να δίνει εντολή στον εισαγγελέα εφετών να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να δώσει πληροφορίες και διευκρινίσεις για την κατάληψη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε το πρωί μικροκομματική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και «έδειξε» τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής άλλων πολιτικών κομμάτων, ότι υποδαυλίζει την κατάσταση.
- Πολιτική αντιπαράθεση
«Είναι προοδευτική στάση, να επενδύεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην πόλωση, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, στην παραβίαση κάθε έννοιας ευνομίας, που θα γεννήσει αντιδραστικά, αυταρχικά και καταστρεπτικά για τον τόπο αντανακλαστικά; Είναι αριστερή πολιτική, να εκμεταλλεύεσαι με προκλητικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και να προωθείς την ανομία, καταλύοντας πανεπιστημιακές ελευθερίες και παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού στο δημόσιο συμφέρον;» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του διέκρινε «ενορχηστρωμένο σχέδιο» εκ μέρους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων -με τη συμβολή του ΛΑΟΣ- και υλοποίησή του από κανάλια, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο λαός, από την συγκάλυψη των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην υπόθεση Siemens».
«Τις τελευταίες 48 ώρες, όλο το σύστημα πολιτικής διαπλοκής εξαπολύει λάσπη, επενδύει στη μισαλλοδοξία για πολιτικές παρατάξεις. Είστε τόσο προβλέψιμοι που είστε ικανοί να φτάσετε στα άκρα. Θα παραμείνουμε ψύχραιμοι σε κάθε πιθανή προβοκάτσια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας, καταφέρθηκε εναντίον και του δημάρχου Αθηναίων, καταγγέλλοντας πως στάθηκε αδύνατο να τον βρει στο τηλέφωνο, ενώ συνομίλησε τρεις φορές με τον Αρχιεπίσκοπο που επέδειξε ενδιαφέρον από τη Συρία. «Στην πρόταση διεξόδου, ο δήμαρχος απαντά με θλιβερό τρόπο. Πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να μεταβληθεί σε συνήγορο της κυβέρνησης από συνήγορος του Πολίτη» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
- «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» ζήτησε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για τους μετανάστες 26/1/2011
- Να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά της ζητεί από την πρυτανεία το ΥΠΕΣ 26/1/2011
- Λύση από την Πολιτεία ζητεί η πρυτανεία για την κατάληψη στη Νομική 26/1/2011
Σχετικά άρθρα
- Εντολή Παπανδρέου «να εφαρμοστεί ο νόμος» για την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες25/1/2011
- Αγώνας μέχρι τέλους, δηλώνουν οι μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική 25/1/2011
- «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την είσοδο των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής 25/1/2011
- Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ το θέμα της παρουσίας μεταναστών εντός της Νομικής Σχολής24/1/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου