Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αυλαία στις εργασίες της Εξεταστικής. Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα της πλειοψηφίας για την υπόθεση Siemens


Από την κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή
Από την κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή 
Στην ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών συγκλίνουν οι θέσεις των κομμάτων στο ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, το οποίο παραδόθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα της πλειοψηφίας, κατονομάζει πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητά την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.

Στο πόρισμα σημειώνεται ότι «από τα στοιχεία της ερευνώμενης υπόθεσης φέρεται ότι τα κόμματα κατά την ερευνώμενη περίοδο λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα».

Εντούτοις, όπως σημειώνεται, «η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».

Νωρίτερα η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή να διεκδικήσει με «κάθε πρόσφορο μέσο» αποζημιώσεις από τη Siemens. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη η ζημία που υπέστη το Δημόσιο υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.

Η σχετική επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas Π.Ξυνή, πρόκειται να παραδοθεί και στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο.

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, η αποστολή της επιστολής του κ. Παμπούκη αποσκοπεί:

* Στο να επισημανθεί ότι για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεια που αφορούν έκνομες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης της με Έλληνες πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στο πρόσφατο παρελθόν

*Να επισημανθεί το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων (αγωγών) σε αντίθετη περίπτωση, είτε απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, έιτε από διοικήσεις Δημόσιων Εταιρειών (ΟΣΕ, Νοσοκομεία κ.α.), με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις προμηθειών από τη γερμανική εταιρεία.

Η αρμόδια κυβερνητική πηγή επεσήμανε το γεγονός ότι κατι άναλογο έγινε και στις ΗΠΑ όταν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε το 2005-6 αγωγή κατα της Siemens, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει συμβιβαστική φόρμουλα και να κλείσει την υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία».
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε επίσης
Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου