- Από την κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή
Στην ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών συγκλίνουν οι θέσεις των κομμάτων στο ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, το οποίο παραδόθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα της πλειοψηφίας, κατονομάζει πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητά την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.
Στο πόρισμα σημειώνεται ότι «από τα στοιχεία της ερευνώμενης υπόθεσης φέρεται ότι τα κόμματα κατά την ερευνώμενη περίοδο λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα».
Εντούτοις, όπως σημειώνεται, «η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».
Νωρίτερα η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή να διεκδικήσει με «κάθε πρόσφορο μέσο» αποζημιώσεις από τη Siemens. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη η ζημία που υπέστη το Δημόσιο υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.
Η σχετική επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas Π.Ξυνή, πρόκειται να παραδοθεί και στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο.
Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, η αποστολή της επιστολής του κ. Παμπούκη αποσκοπεί:
* Στο να επισημανθεί ότι για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεια που αφορούν έκνομες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης της με Έλληνες πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στο πρόσφατο παρελθόν
*Να επισημανθεί το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων (αγωγών) σε αντίθετη περίπτωση, είτε απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, έιτε από διοικήσεις Δημόσιων Εταιρειών (ΟΣΕ, Νοσοκομεία κ.α.), με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις προμηθειών από τη γερμανική εταιρεία.
Η αρμόδια κυβερνητική πηγή επεσήμανε το γεγονός ότι κατι άναλογο έγινε και στις ΗΠΑ όταν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε το 2005-6 αγωγή κατα της Siemens, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει συμβιβαστική φόρμουλα και να κλείσει την υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία».Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε επίσης
- Αποζημίωση από τη Siemens θα επιδιώξει το ελληνικό δημόσιο 24/1/2011
- Πολιτικές ευθύνες στον Κώστα Σημίτη αποδίδει στο πόρισμά της η ΝΔ 24/1/2011
- Δεν κατονομάζει πρόσωπα το πόρισμα του ΚΚΕ για την υπόθεση Siemens 24/1/2011
- Να ανοίξουν τα κομματικά ταμεία ζητά ο ΛΑΟΣ στο πόρισμά του για τη Siemens 24/1/2011
Σχετικά άρθρα
- Αθλιότητα η εμπλοκή του ονόματός μου στο σκάνδαλο της Siemens, λέει ο Γ.Παπαθανασίου24/1/2011
- Η έρευνα για τη Siemens απαξιώνει το πολιτικό σύστημα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης 24/1/2011
- Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση Siemens 24/1/2011
- Θύελλα αντιδράσεων μετά το πόρισμα για την υπόθεση Siemens 21/1/2011
- Έντονες αντιδράσεις Βερελή και Παπαθανασίου μετά τα πορίσματα της Εξεταστικής για τη Siemens 21/1/2011
- Σε ποιους αποδίδουν ευθύνες τα κόμματα για την υπόθεση της Siemens 20/1/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου