Αυστηρότερη γίνεται η νομοθεσία για την ευθύνη των υπουργών (στο μέτρο που επιτρέπει το Σύνταγμα) με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επιμηκύνοντας τον χρόνο επιβολής υπουργικών αδικημάτων και προβλέποντας τη δυνατότητα να δεσμευθούν λογαριασμοί, να κατασχεθούν οικονομικά οφέλη, αλλά και να επιβληθούν περιοριστικοί όροι (π.χ. απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.λπ.) σε βάρος των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών, μέχρις ότου αποφανθεί το Ειδικό Δικαστήριο.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπουν ότι θα μεσολαβεί πριν από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η γνωμοδοτική αξιολόγηση από 3μελή σύνθεση ανώτατων εισαγγελέων των αποδεικτικών στοιχείων αλλά και των νομικών ζητημάτων για ουσιαστικότερες εγγυήσεις γύρω από την ορθότητα της παραπομπής (ή και απαλλαγής).
Ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης κατά την παρουσίαση των αλλαγών στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών
Οι νέες ρυθμίσεις, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά, αλλά για μελλοντικά αδικήματα μετά την ισχύ του νέου νόμου που θα έλθει στη Βουλή, αφού προηγηθεί διαβούλευση με φορείς.
Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για διορθωτικές παρεμβάσεις που επιτρέπονται στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει μετά το 2013.
Το νομοσχέδιο, που υιοθετεί και προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προβλέπει 5 ουσιαστικές αλλαγές:
Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ η σύντομη εξάλειψη του αξιοποίνου (μόλις λήξει η β’ σύνοδος της επόμενης από τα αδικήματα Βουλής) την οποία εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή διαλύοντας πρόωρα τη Βουλή, αφού για την αλλαγή της χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
- Καταργούνται όλες οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές, που φθάνουν τα 5 χρόνια και για κακουργήματα. Η παραγραφή αδικημάτων θα επέρχεται, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες, στα 5 χρόνια για τα πλημμελήματα και στα 15 για τα κακουργήματα.
- Παρέχεται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το δικαίωμα να διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση οποιουδήποτε οικονομικού οφέλους προέκυψε για τον υπουργό από μία παράνομη πράξη. Ετσι θα μπορεί π.χ. να κατάσχεται ένα ακίνητο το οποίο αγόρασε μετά τις παράνομες ενέργειες.
- Μετά την άσκηση δίωξης από τη Βουλή σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού, ο ανακριτής θα μπορεί -εφόσον πρόκειται για κακουργηματική πράξη- να διατάζει τη δέσμευση κάθε είδους τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Για τη συνέχιση της δέσμευσης θα κρίνει το δικαστικό συμβούλιο και τελικά το Ειδικό Δικαστήριο.
- Δημιουργείται 3μελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (από 1 αντεισαγγελέα ΑΠ και δύο εισαγγελείς εφετών που αναδεικνύονται με κλήρωση) πριν από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, που θα ελέγχει τη βασιμότητα των καταγγελιών και τα νομικά ζητήματα, ώστε να παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις για την ορθότητα της απόφασης που θα παίρνει στη συνέχεια η Βουλή σχετικά με την ανάγκη σύστασης Προανακριτικής.
- Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση βίαιης προσαγωγής, σύλληψης και προφυλάκισης υπουργού, αλλά επιτρέπεται για πρώτη φορά η επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κ.λπ.).
- Αιχμές Καστανίδη κατά ΝΔ:
- Ο καλύτερος νόμος δεν σημαίνει τίποτα αν μια κυβέρνηση δεν θέλει την κάθαρση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται αποτελεσματικότερη η διερεύνηση των καταγγελιών για αποκάλυψη της αλήθειας και επιχειρεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους Ελληνες πολιτικούς. Αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ, τόνισε ότι πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι στον νόμο αλλά στην εφαρμογή του. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίστηκε απρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο (με την αποχώρηση από τη Βουλή και με τη διάλυσή της), επισημαίνοντας ότι και ο καλύτερος νόμος μπορεί να μη σημαίνει τίποτα στα χέρια μιας κυβέρνησης που δεν θέλει την κάθαρση. Υπογράμμισε ότι όσοι πολιτικοί παραβαίνουν το καθήκον τους πρέπει να οδηγούνται στον φυσικό τους δικαστή με τις πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι αρνούμαστε την ισοπεδωτική πολιτική και λογική ότι όλοι είναι ίδιοι.
- Ενωση δικαστών και εισαγγελέων:
- Οι πολιτικοί, υπεύθυνοι για την ατιμωρησία
Σκληρά αντέδρασε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις αιχμές που διατυπώνονται τηλεοπτικά για τις ευθύνες περί ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα. Και ζητεί από τους πολιτικούς να σταματήσουν τη στοχοποίηση της δικαιοσύνης και να κάνουν την αυτοκριτική τους για να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους», πετώντας ευθέως «το μπαλάκι» στους πολιτικούς.
Επισημαίνει ότι «η ισχύουσα νομοθεσία για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι μόνο από τους δικαστές, οι οποίοι δεν μπορούν συνεπώς να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας, σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων»...
Σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΔΕ καλεί τους πολιτικούς, «που μέχρι τώρα επιφύλαξαν στους εαυτούς τους το προνόμιο να έχουν και την πίτα και το μαχαίρι, να κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και να σταματήσουν να στοχοποιούν τους δικαστές και μάλιστα στις ύποπτες μέρες που ζούμε». Και προσθέτει: «Ισως έτσι πετύχουν την ύστατη ώρα της απαξίωσης στα μάτια του λαού, να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο».
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 20/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου