Μετά την αδυναµία να βρεθεί κοινός παρονοµαστής ανάµεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens, τα δύο κόµµατα κατέληξαν χθες αργά τη νύχτα να καταθέσουν ξεχωριστές εισηγήσεις.
Τα δύο µεγάλα κόµµατα επέρριψαν, το κάθε ένα από την πλευρά του, τις ευθύνες σε 15 πολιτικά πρόσωπα. Κι όλα αυτά µε µια προσεκτική διατύπωση που δεν αποδίδει σε κανέναν τυχόν ποινική ευθύνη για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς παραδέχθηκαν ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε συγκεκριµένους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι µε την υπόθεση η Επιτροπή ασχολείται για περίπου έναν χρόνο και ανέβαλε τρεις φορές την έκδοση του τελικού της πορίσµατος προκειµένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία.
Το ΠΑΣΟΚ εφάρµοσε στην πράξη την προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Καραµανλή «να µατώσουµε προκειµένου να παταχθεί η διαφθορά», καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες και διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών ακόµη και σε δικά του στελέχη. Κι αυτό γιατί η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου τοποθέτησε στο «κάδρο των ευθυνών» πέντε πρώην πράσινους και επτά γαλάζιους υπουργούς.
Στοναντίποδα, η Νέα ∆ηµοκρατία επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο, για λόγους εντυπωσιασµού, τη ρήση του τέως προέδρου της Κώστα Καραµανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σηµίτη «αρχιερέα της διαπλοκής», καθώς βάφτισε πράσινο το σκάνδαλο της Siemens και εκτιµώντας πως «η ευθύνη του Κώστα Σηµίτη, τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι αδιαµφισβήτητη». Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεσµεύτηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συµφωνήσει να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που προέρχονται από τον δικό της χώρο, µε το επιχείρηµα ότι «δεν έχουν τίποτε να κρύψουν».
Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό πόρισµα και διευκρινίστηκε ότι το τελικό κείµενο, όπου το κάθε κόµµα θα εκθέτει το δικό του σκεπτικό, θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ερχόµενη ∆ευτέρα.
Επιπλέον από τα «ονόµατα» που φέρονται να έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens και προτείνονται από τα κόµµατα, ανοιχτός είναι οδρόµος για ενδεχόµενη δικαστική διερεύνηση– καθώς δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικές ευθύνες τους – µόνο για τους Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι είχαν αρµοδιότητες για την τµηµατική παραλαβή του C4I και τις τροποποιητικές συµβάσεις που ακολούθησαν µετά το 2007. Αντίθετα για όλους τους άλλους που φέρονται µε τον έναν ή άλλο τρόπο να έχουν συµµετοχή στο σκάνδαλο τα αδικήµατα έχουν παραγραφεί, εκτός του Τ. Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, αφού παραδέχθηκε πως είχε λάβει «ως χορηγία» από τη γερµανική εταιρεία το ποσό των 200.000 γερµανικών µάρκων το 1998.
Από την πλευρά της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, οιευθύνες επιµερίζονται γιατις συµβάσεις πουυπέγραψε ο ΟΤΕ µετη γερµανική εταιρεία στους Τ. Μαντέλη, Χρ.Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν.Χριστοδουλάκη, Μ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται για τέως υπουργούς Μεταφορών, οι οποίοι ήταν εποπτεύοντες στον ΟΤΕ αλλά και υπουργούς Οικονοµικών οι οποίοι θεσµικά ήταν βασικοί µέτοχοι στα ∆.Σ. του Οργανισµού που αποφάσιζε για τις συµβάσεις.
Επίσης σύµφωνα µε τη βουλευτή του κυβερνώντος κόµµατος ευθύνες για τον ΟΣΕ αναφορικά µε προµήθεια συρµών και τροχαίου υλικού από τη Siemens επιρρίπτονται στους Χρ. Βερελή και Μ. Λιάπη. Για την αγορά και την τµηµατική παραλαβή του αµυντικού συστήµατος γιατην ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων C4I από τηγερµανικήεταιρεία στους κ.κ.Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ακόµη ευθύνες για την αγορά εξοπλιστικών προγραµµάτωνπροτείνεται να αναζητηθούν στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ για την προµήθεια ηλεκτρονικών «ξεναγών» στα µουσεία στον Μιχάλη Λιάπη και στον Γιάννη Παπαθανασίου, γιατί ως υπουργός Οικονοµικών κατήργησε την υπό τον εισαγγελέα Γιώργο Ζορµπά Αρχή για την καταπολέµηση του µαύρου χρήµατος.
Στον αντίποδα η αξιωµατική αντιπολίτευση, αφού σηµειώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας εκλήθη να υλοποιήσει τις υπογεγραµµένες από το ΠΑΣΟΚ συµβάσεις, επιχειρεί να εµπλέξει τον Κ. Σηµίτη µαζί µε τους Βαγγέλη Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά µε το C4I, ενώ για τον ΟΤΕ βλέπει ευθύνες στους Τ. Μαντέλη, Χρ. Βερελή και Γιώργο Παπακωνσταντίνου (ήταν τότε µέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ). Για τον ΟΣΕ, ζητεί να αναζητηθούν ευθύνες στους Α. Τσοχατζόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή. Για τα εξοπλιστικά, κάνει λόγο για τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για ζηµιά του Ελληνικού Δηµοσίου στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον βουλευτές της Ν.Δ., όταν ρωτήθηκαν εάν θα συνηγορήσουν σε ενδεχόµενη πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για παραποµπή πρώην υπουργών σε Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, έλεγαν πως «σε ό,τι αφορά τους δικούς µας υπουργούς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ας ελεγχθούν µέχρι µυελού των οστών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου