Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Συμβούλιο Διοίκησης στο νέο νόμο - πλαίσιο


Η αλλαγή του νόμου-πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διοίκησής τους θα λύσει τις σημερινές στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε σχέση με το ακαδημαϊκό άσυλο. Αυτό εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν προκρίνει την κατάργηση του ασύλου.
Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου είναι τη διοίκηση του ΑΕΙ να την αναλάβει το Συμβούλιο Διοίκησης με τη συμμετοχή μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΕΙ, αλλά και εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων. Λόγω της κοινωνικής λογοδοσίας, στην οποία θα είναι υποχρεωμένο το Συμβούλιο, τα μέλη του θα πρέπει να δίνουν λύσεις σε προβλήματα όπως, π. χ., η φύλαξη του Ιδρύματος και η αποτροπή καταστροφών που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν τα αντιμετωπίσουν, θα είναι υπόλογο. Αυτό θα οδηγήσει το Συμβούλιο Διοίκησης σε αναζήτηση λύσεων (όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία), με αποτέλεσμα να ξεπερασθούν οι σημερινές στρεβλώσεις που προκαλεί το σημερινό σύστημα εκλογής πρυτάνεων. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου στην «Κ», εάν θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Διοίκησης και ο πρόεδρός του είναι εξωπανεπιστημιακός, όπως προτείνεται, και δεν εκλέγεται από το ΑΕΙ, θα εξαλειφθούν οι στρεβλές καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα λόγω της εξάρτησης των πρυτάνεων από τις φοιτητικές παρατάξεις που τους ψηφίζουν.
Ενδεικτικά, με βάση το άρθρο 4 του ισχύοντος νόμου-πλαισίου του 2007, η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους του ΑΕΙ, οι οποίοι καλύπτονται από άσυλο, γίνεται μόνο έπειτα από πρόσκληση του πρυτανικού συμβουλίου και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. Καθώς μια ηχηρή μειοψηφία φοιτητών παγίως αντιδρά στην άρση του ασύλου, οι πρυτάνεις αρνούνται να πάρουν την απόφαση για άρση, αναλογιζόμενοι το εκρηκτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί εντός του ΑΕΙ λόγω των φοιτητικών αντιδράσεων. Κι έτσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου