Το φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή και την ψήφισή του τον επόμενο μήνα, αυστηροποιεί γενικώς τις φορολογικές ποινές έναντι όσων ...επιμένουν να φοροδιαφεύγουν. Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά προτεραιότητα 10 επαγγελματικές ομάδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, παρότι ασκούν το επάγγελμα σε μεγάλες πόλεις, καθώς και 7 τομείς που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή. Στο κυνήγι των φοροφυγάδων επιστρατεύεται ακόμα και η ΕΥΠ, της οποίας ο διοικητής θα συμμετέχει στην Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή Καταστολής της Φοροδιαφυγής.
Από τον Απρίλιο αναμένεται να μπει, προαιρετικά, στην καθημερινότητα των φορολογουμένων και η ανώνυμη φοροκάρτα για τη συλλογή αποδείξεων διατήρησης του αφορολόγητου ορίου.
Ελεγχοι από το γραφείο και κατ' εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης.
Στη δεύτερη περίπτωση ενεργοποιούνται κριτήρια ελέγχου. Στόχος είναι η επιτάχυνση του ελέγχου και η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτών με τους επιχειρηματίες. Υποβοηθούνται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως το Elenxis.
Πλήρωσε 50% και πήγαινε στο δικαστήριο
Αυξάνει στο 50% από 25% ο φόρος που βεβαιώνεται και πρέπει να καταβληθεί στην περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και δικαστικής προσφυγής.
Η αύξηση αφορά τη βεβαίωση του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων φόρων και τελών.
Η αύξηση στο 50% της προβεβαίωσης προβλέπεται και στην περίπτωση του ΦΠΑ.
Αντιθέτως, παραμένει στο 25% η βεβαίωση στην περίπτωση των προστίμων, αφού υπάρχει διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.
Δικά τους τα «εντός» και τα «εκτός»
Στην Ελλάδα φορολογείται τόσο το παγκόσμιο εισόδημα όποιου έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και όποιου αποκτά το εισόδημα εντός χώρας αλλά διαμένει αλλού.
Στόχος της διάταξης αυτής είναι η εικονική μεταφορά της φορολογικής κατοικίας εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα:
***Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα.
** Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής του.
Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή που υπερβαίνει τις 183 ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.
Φτηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, καθώς απαλλάσσονται από τέλος 0,50 ευρώ ανά εισιτήριο οι εκμεταλλευτές παραδοσιακών θερινών και χειμερινών κινηματογράφων με μία ή δύο οθόνες προβολών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου