«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει (το θέμα της Νομικής) με νηφαλιότητα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρχει σύντομα εκτόνωση. Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη».
Αυτά ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.
Τόνισε επίσης πως η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, αλλά ανέφερε εκ νέου ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τρόπο σοβαρό, νηφάλιο και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και νόμους.
Κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, στο θέμα της Νομικής αναφέρθηκαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων, με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μ. Κατρίνη να τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.
«Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται», είπε.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αθ. Μπούρας ανέφερε ότι η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας, στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη, είπε. Ο εισηγητής της ΝΔ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία,αλλά οδηγεί στον περιορισμό της. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έβγαλε μόνο χθες την ανακοίνωση. Στο συνέδριο τον Ιούλιο δεσμεύτηκε και είπε ότι θα καταργήσουμε το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια, πρόσθεσε ο κ. Μπούρας.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής. Ταυτόχρονα είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Α. Τσίπρας να έρθει στην ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες.
«Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ;»,ρώτησε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».
«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν θα κάνουμε την χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα «πρωινάδικα» που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν γι αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στην χούντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου.
Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο kathimerini.gr πως θεωρεί ότι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και ότι η μεταφορα των μεταναστών από τη Νομική σε άλλο κτίριο είναι η μόνη λύση.
Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το μεσημέρι η συνέλευση των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο παλιό κτίριο της Νομικής. Εξετάζεται η πρόταση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών να μεταφερθούν οι μετανάστες σε κτίριο που βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής για να στεγάσει τους μετανάστες. Η λύση αυτή βρέθηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα απο πολύωρες συνεδριάσεις των πρυτανικών αρχών με τη συμμετοχή του προεδρεύοντος της συνόδου των πρυτάνεων Θεοδ. Παπαθεοδώρου και αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Εκπρόσωποι των μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκαν το κτίριο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν θα μεταφερθούν, παρά την αρχική συμφωνία ορισμένων εκπροσώπων τους.
Το πρωί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και συζήτησε μαζί του την κατάσταση επί μία ώρα.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε στη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενημέρωσε τον πρόεδρο, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί από την υπουργό για την εξέλιξη του θέματος της Νομικής. Η υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και αναμένεται η έκβασή τους. Πάντως, από χθές η υπουργός φέρεται να είπε στους πρυτάνεις που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της, ότι αν αρνηθούν οι μετανάστες να φύγουν από τη Νομική, τότε θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος.
Ωστόσο, αν οι πρυτάνεις εφαρμόσουν το νόμο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, ένα ενδεχόμενο που πολύ δύσκολα θα αποφασισθεί, δεδομένου ότι όλοι επιθυμούν την ειρηνική εκκένωση του κτιρίου.
Στη διάθεση των μεταναστών, πάντως, βρίσκονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στο νέο κτίριο, ενώ φαίνεται ότι την ασφαλή μετάβασή τους έχει εγγυηθεί και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι φανερό πλέον ότι όλοι επιθυμούν την ειρηνική λήξη της κατάληψης και να συναινέσουν οι μετανάστες να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποδοθεί το κτίριο στο πανεπιστήμιο, που αποφάσισε να επαναλειτουργήσει από σήμερα τη Νομική Σχολή στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Σόλωνος. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου