Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο «ιός» των παραιτήσεων χτύπησε την κυβέρνηση

Η παραίτηση του Α. Μητσού από τη θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας συνοδεύτηκε από τις καταγγελίες του για τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα των κονδυλίων για την έρευνα (ρεπορτάζ στη σελ. 43).
* Στο υπουργείο Παιδείας είχαμε και δεύτερο θύμα. Πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να αποχωρήσει η ειδική σύμβουλος Θάλεια Δραγώνα μην αντέχοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της από διάφορους πολιτικούς (ΛΑΟΣ), θρησκευτικούς και εθνικιστικούς κύκλους.
Η κ. Δραγώνα ήταν υπεύθυνη για τα προγράμματα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας και οι αντίπαλοί της την κατηγορούσαν για μειωμένη εθνική ευαισθησία. Η ίδια είπε ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της. Στην αρχή η κ. Διαμαντοπούλου τής προσέφερε πολιτική κάλυψη, όχι όμως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Το παράπονο της κ. Δραγώνα ήταν ότι την άφησαν εκτεθειμένη, επιτρέποντας στους επικριτές της να τη μετατρέψουν σε σάκο του μποξ.
* Η διαχείριση και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι η αιτία της παραίτησης που έχει υποβάλει γραπτώς στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Εργασίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Δασκαλάκης. Και η Λούκα Κατσέλη έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για συγκεντρωτισμό. Ανέκδοτο είχε γίνει η επιμονή της να μη δίνει αρμοδιότητες στους υφισταμένους της όταν ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης κάθε φορά που εμφανιζόταν στη Βουλή αντιμετώπιζε με συγκαταβατικό χαμόγελο τις ερωτήσεις συναδέλφων του για το αν πήρε επιτέλους αρμοδιότητες. Η απόγνωσή του για το καθεστώς αεργίας που του είχε επιβληθεί τον ανάγκασε να διαμηνύσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι θα παραιτηθεί αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές «έλυσαν» το πρόβλημα.
* Τον κύκλο των αποχωρήσεων είχε ανοίξει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Δημήτραινας. Εφυγε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους (η ανέλιξή του στο Πανεπιστήμιο Θράκης) 11 μήνες μετά το διορισμό του.
Η παραίτησή του δεν ήταν το αποτέλεσμα κόντρας με τον επικεφαλής του υπουργείου, ωστόσο συνέπεσε με τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στον Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις δρακόντειες διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διοικητικών-φορολογικών δικών. Σημείο τριβής αποτέλεσε η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει αυστηρές ποινές και αυτόφωρο σε όσους δεν πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ, ακόμη και για μικροποσά.
  • ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου