- Του Γιωργου Λιαλιου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 26 Iανoυαρίου 2011
Αντίθετη προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η διατήρηση της δυνατότητας δόμησης στα 4 στρέμματα στις περιοχές Natura. Οπως έχει αποφανθεί με πλήθος γνωμοδοτήσεών του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, οι όροι δόμησης μιας προστατευόμενης περιοχής θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι από εκείνους που ισχύουν στις υπόλοιπες εκτός σχεδίου περιοχές. Και αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η προσπάθεια προστασίας... απλά αυτοακυρώνεται.
Η προσπάθεια συμβιβασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα συνταγματικότητας στον νόμο για τη βιοποικιλότητα. Ενδεχόμενη ρύθμιση που θα προβλέπει διατήρηση εσαεί της δυνατότητας δόμησης με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων (σε όσα οικόπεδα έχουν σήμερα αυτή την έκταση) έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει κρίνει το ΣτΕ. Μερικά παραδείγματα:
- Στις αρχές του 2002, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εξετάζοντας τις ρυθμίσεις για την τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Κοζάνης απορρίπτει ως μη νόμιμη τη θέσπιση ελάχιστου ορίου αρτιότητας τα 4 στρέμματα, καθώς «άγει σε ματαίωση του σκοπού της ΖΟΕ». «Ναι μεν, όπως έχει κριθεί, το εμβαδόν αυτό αποτελεί το ανεκτό κατά παρέκκλιση ελάχιστο όριο αρτιότητος εντός ΖΟΕ, πρέπει όμως να οριστεί ότι η παρέκκλιση αυτή αναφέρεται μόνον σε νομίμως οικοδομηθέντα μέχρι τη δημοσίευση του σχεδίου ακίνητα», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.
- Στα τέλη του 2002 το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εξετάζοντας τη δημιουργία ΖΟΕ στη νότια Ρόδο καταλήγει με το ίδιο σκεπτικό, ότι είναι μη νόμιμη η θέσπιση σε μια από τις ζώνες κατώτατου ορίου 20 στρεμμάτων για τις τουριστικές εγκαταστάσεις και 4 στρεμμάτων για τις υπόλοιπες χρήσεις. Οπως σημειώνει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξομοίωση των ρυθμίσεων για την προστασία μιας περιοχής με τον γενικό κανόνα για τις εκτός σχεδίου περιοχές.
- Πολλές οι πιθανότητες δικαίωσης
Ανάλογες τοποθετήσεις έχει κάνει το ΣτΕ και για άλλες περιπτώσεις περιορισμών στη δόμηση, λ. χ. για την προστασία αρχαιολογικών χώρων. Αυτό σημαίνει ότι αν νομοθετηθεί το εσαεί δικαίωμα, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να προσβάλει στο ΣτΕ οικοδομική άδεια που θα εκδοθεί σε περιοχή Natura και μέσω αυτής τον νόμο για τη βιοποικιλότητα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο... κατεπείγων τεμαχισμός οικοπέδων έως την ψήφιση του νόμου. Φέρνουν δε ως παράδειγμα τον ν. 1337 (του 1983), που είχε ορίσει ότι η εισφορά σε γη θα υπολογιζόταν με βάση την έκταση που είχαν τα οικόπεδα ένα έτος νωρίτερα, προκειμένου να προλάβει νέες κατατμήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου