Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στο τραπέζι η πρόταση για επαναγορά χρέους, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη
Το σενάριο που συζητείται είναι η χορήγηση στην Ελλάδα δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων
Το σενάριο που συζητείται είναι η χορήγηση στην Ελλάδα δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων   
Νταβός, Ελβετία. Στο τραπέζι των -ανεπίσημων- συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους, όπως είπε την Παρασκευή από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως [...] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Reuters Insider. Παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Την Πέμπτη, από το Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είχε αποκαλύψει ότι πέρυσι το Βερολίνο πίεζε την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε.

Το σενάριο που συζητείται στην Ευρωζώνη είναι η χορήγηση στην Ελλάδα δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την αγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Ενδεχομένως, η αγορά των ομολόγων να γίνεται απευθείας από το EFSF. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ. Το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας.

Πάντως, οι ειδικοί της Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί μόνο αυτό το μέτρο. Όπως λένε, μόνον το 20% των ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και έτσι δεν είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γι' αυτό και η Κομισιόν κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση να επιβάλλει στους πιστωτές μείωση του βάρους για την Ελλάδα. «Υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μία επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων», έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κύκλους της Κομισιόν. Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου