- Των Ελλης Tριανταφυλλου και Γιωργου Π. Τερζη, Η Καθημερινή, 30/01/2011
Υψηλούς τόνους για τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και για τα εθνικά υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία, ανοίγοντας νέα πολιτική ατζέντα, έπειτα από σχεδόν ένα έτος επικέντρωσης στα ζητήματα της οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του διέκριναν πίσω από την πολυήμερη κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες ένα παράθυρο ευκαιρίας για... επανεισδοχή του κόμματος σε εκλογικά εδάφη που τα τελευταία έτη έχει απολέσει.
Αλλωστε, κατά μία έννοια, για τη Νέα Δημοκρατία η ιστορία αυτή λειτούργησε ως... μάννα εξ ουρανού, αφού το αμέσως προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε αρχίσει να δείχνει εμπράκτως την πρόθεσή της να σκληρύνει τη στάση της (π. χ. κατασκευή του φράχτη για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης στον Εβρο), μειώνοντας τα περιθώρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κορύφωση της πίεσης.
Στη συμπλήρωση των τριών πρώτων εικοσιτετραώρων από την κατάληψη της Νομικής, ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι είναι η ώρα να «βγει μπροστά» (σ. σ.: διαγκωνιζόμενος έστω με τους Γ. Καρατζαφέρη και Ντόρα Μπακογιάννη) και να ζητήσει την πλήρη κατάργηση του ασύλου, αλλά και να ανοίξει, στη συνέχεια, ένα σαφές πολιτικό μέτωπο τόσο με την κυβέρνηση όσο και με μερίδα της Αριστεράς, την οποία «προσωποποιεί» στον κ. Αλ. Αλαβάνο και σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια ημέρα αργότερα -χρόνος που ούτως ή άλλως απαιτήθηκε, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν όλοι στη γραμμή Σαμαρά και να σταματήσει η γαλάζια πολυφωνία περί το άσυλο- ο κ. Σαμαράς άνοιξε και νέο μέτωπο, με την ίδια σκοπιμότητα. Στοχοποίησε τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών» ως την οργάνωση που σχεδίασε και υλοποίησε την «επιχείρηση» κατάληψης της Νομικής.
Ολα τα παραπάνω, με αιχμή την τροπολογία για την άμεση κατάργηση του ασύλου, κατά τον κ. Σαμαρά θα αποβούν θετικά για τη Ν. Δ., η οποία καθίσταται εκ νέου συνομιλητής της μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, που είχε γυρίσει την πλάτη στη Ν. Δ., απογοητευμένο από τη διαχείριση των «Δεκεμβριανών» του 2008.
Πάντως, το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι δύσκολο μόνο για την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών προσυπογράφει τελικώς τη θέση υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Αρκετοί, ωστόσο, εκφράζουν επιφύλαξη για την υιοθέτηση υψηλών τόνων γενικά στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Ακόμα κι αν η κοινή γνώμη επιδοκιμάζει τον φράχτη στον Εβρο σε ποσοστό 80%, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν. Δ. ως κόμμα εξουσίας θα πρέπει να πρωτοστατεί με κορόνες που μπορεί να ενισχύσουν φοβικά σύνδρομα», σημείωνε χαρακτηριστικά πρώην κυβερνητικό στέλεχος της Ν. Δ.
Οι επίσημοι τόνοι, πάντως, διατηρούνται υψηλοί. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη κ. Θαν. Νάκου, ο οποίος σημείωσε πως «το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλώς μετακόμισε... Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι: “Είσαι άστεγος, γίνε μετανάστης”», αλλά και της κ. Φωτεινής Πιπιλή που επέκρινε τη λύση της μεταφοράς των μεταναστών, χαρακτηρίζοντάς την ως «πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα -με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».
Πριν από τη... ρύθμιση των τόνων, πάντως, η Ν. Δ. θα πρέπει να κατακτήσει την έκφραση ενιαίου πολιτικού λόγου. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική, διότι διαφορετικά, το μήνυμα που θέλει να αποστείλει η Ν. Δ. θολώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου