Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αστυνόμευση χρειάζεται το... άσυλο


Αναθεώρηση του θεσμού και «πανεπιστημιακή αστυνομία» ζητούν μέλη της κοινότητας
  • Του Αποστολου Λακασα, Η Καθημερινή, 30/01/2011
Τα γεγονότα της Νομικής ενίσχυσαν τον προβληματισμό εκείνων εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ζητούν (εδώ και χρόνια) αναθεώρηση του θεσμού του ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τον παρωχημένο. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σοβαρή φύλαξη των πανεπιστημιακών κτιρίων, και κατ' επέκταση ουσιαστική προάσπιση του ασύλου από μια «πανεπιστημιακή αστυνομία», που θα λογοδοτεί στις αρχές του Ιδρύματος, όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ίδιο υποστηρίζουν και 35 διδάσκοντες του Παν. Αθηνών, οι οποίοι ζητούν το κτίριο της Νομικής να προστατεύεται σε καθημερινή βάση με ενέργειες της Πρυτανείας και της Κοσμητείας και τη συνδρομή της Πολιτείας. «Η κατάχρηση του κτιρίου της Νομικής από παντός είδους ομάδες δεν πάει άλλο» διακηρύττουν.
«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ΑΕΙ έχουν καταντήσει να θεωρούνται οι ασφαλέστεροι χώροι για τους παρανομούντες. Και είναι τραγική ειρωνεία, άτομα τα οποία ουδέποτε έζησαν σε συνθήκες φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής να προσπαθούν να στερήσουν από την πλειονότητα φοιτητών και καθηγητών την ελευθερία της έκφρασης», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Και συμπληρώνει, δίνοντας ένα σαφές στίγμα υπέρ της κατάργησης του θεσμού: «Εφόσον το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην ελληνική επικράτεια, γιατί χρειάζεται ειδικός νόμος προστασίας της στα ΑΕΙ;».
«Το άσυλο χρειάζεται αστυνόμευση!» λέει σκωπτικά στην «Κ» ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. «Η πανεπιστημιακή κοινότητα σήμερα δεν έχει ασυλία, οι μόνοι που την έχουν είναι οι εξωπανεπιστημιακοί. Δεν είμαι υπέρ των άκρων, όπως για παράδειγμα να βλέπουμε τα ΜΑΤ ανά πάσα στιγμή στα αμφιθέατρα. Ετσι, δεν χρειάζεται να καταργηθεί το άσυλο. Αυτό που είναι απαραίτητο, και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες χώρες, είναι πανεπιστημιακή αστυνομία. Δηλαδή, ένα σώμα από ένστολους, οι οποίοι θα λογοδοτούν στις αρχές του Ιδρύματος».
Σαφώς επικριτικός με τη σημερινή κατάσταση είναι και ο καθηγητής Ιατρικής Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. «Οι νόμοι εφαρμόζονται κατά την ερμηνεία του καθενός. Η βουλευτική ασυλία, αντί να απαλλάσσει τον εκπρόσωπο του λαού από πιθανά λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, τον καλύπτει από ποινικά αδικήματα. Ετσι και με το «άσυλο» στα ΑΕΙ.
Οι εκλεγμένοι «δημοκρατικά» διαχειριστές των ΑΕΙ, διαπλεκόμενοι στενά με αντιδραστικές και οπισθοδρομικές πολιτικές δυνάμεις (στο όνομα ενός κατ' επίφασιν προοδευτισμού) έχουν καταλύσει κάθε έννοια ασύλου της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, επιβάλλοντας τον ευνουχισμό σε επιστήμονες και φοιτητές. Τελευταία δε, υπερασπιζόμενοι το «άσυλο», όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά ευοδώνουν την πλήρη διάλυση της λειτουργίας των ιδρυμάτων» είπε στην «Κ».
Από την άλλη πλευρά, «ο νόμος για το άσυλο πρέπει να μείνει ως έχει. Η δυνατότητα για άρση του ασύλου πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και μόνον όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για επίλυση της κρίσης» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που πρέπει να εφαρμόζεται με κρίση αγαθού ανδρός, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά» συμπληρώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος.
«Δεν μπορεί κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα να το ρίχνουμε στις πλάτες του ακαδημαϊκού ασύλου. Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι εύκολο ανάθεμα και βολική λύση για όσους προσπαθούν να αποφύγουν να ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων. Δεν βλέπω, λοιπόν, τον λόγο να καταργηθεί» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μυλόπουλος.
«Τα γεγονότα της Νομικής δεν θέτουν τόσο ζήτημα ασύλου όσο ζήτημα διοίκησης που, ως πρόβλημα, συμπυκνώνει την παθολογία των Ιδρυμάτων. Ακόμη κι αν αλλάξει ο νόμος περί ασύλου, πάλι κάποιος θα κληθεί να τον εφαρμόσει, διότι προφανώς η αστυνομία δεν θα είναι εγκατεστημένη στα αμφιθέατρα», λέει μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Παν. Αθηνών κ. Βάσω Κιντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου