Εκδίκαση ερήμην και φυλάκιση για χρέη από 5.001 ευρώ, διαρκές αδίκημα η φοροδιαφυγή με ενεργοποίηση Αυτοφώρου, καθώς και δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών.
Η διαπόμπευση και η ισχυρότατη πίεση είναι τα δύο όπλα που ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών έναντι όσων αγνοούν τα χρέη τους και κυρίως όσων παραμένουν πιστοί στο σπορ της φοροδιαφυγής. Για την καταστολή της φοροδιαφυγής ενεργοποιείται σειρά διατάξεων που φτάνουν συνολικά τις 10 και είναι οι εξής:
1 Η μη απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται σε διαρκές από στιγμιαίο αδίκημα, καθώς πλέον θεωρείται «υπεξαίρεση χρήματος» που έχει καταβάλει τρίτο πρόσωπο. Συνεπώς όποιος δεν αποδίδει το φόρο συλλαμβάνεται, πάει Αυτόφωρο και παραπέμπεται σε δίκη.
2 Διαρκές αδίκημα και ενεργοποίηση Αυτοφώρου και για μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, όπου ο οφειλέτης δικάζεται ερήμην του, δηλαδή χωρίς καν να χρειαστεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Αν περάσει διάστημα 4 μηνών και δεν πληρωθούν χρέη βεβαιωμένα προς εφορία, τελωνεία, ΝΠΔΔ, επιχειρήσεις και οργανισμούς ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης:
α) μέχρι 4 μήνες για οφειλή ανά αιτία άνω των 5.000 ευρώ,
β) έως 1 έτος για οφειλή άνω των 10.000 ευρώ,
γ) τουλάχιστον 6 μηνών για χρέος άνω των 50.000 ευρώ,
δ) κάθειρξη μέχρι 10 έτη για χρέος άνω των 150.000 ευρώ.
3 Αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν επιτρέπεται σε εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγούμενως δεν καταβληθούν οι φόροι.
4 Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής στα αδικήματα φοροδιαφυγής αν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι φόροι.
5 Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής.
6 Μπορεί να επιβληθεί ακόμα και προσωρινή κράτηση, δηλαδή προφυλάκιση, στα φορολογικά εγκλήματα, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος πλέον των συνήθων περιοριστικών όρων, όπως χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.λπ. Κι αυτό αν κρίνεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος.
7 Δεν δεσμεύονται καταθέσεις και δεν εφαρμόζονται ποινικές κυρώσεις όταν ο φορολογούμενος που χρωστάει, έχει απαίτηση από το Δημόσιο, δηλαδή να του χρωστάει το ίδιο το Δημόσιο και να μην έχει εκχωρήσει την απαίτηση σε τρίτο.
8 Αίρεται το φορολογικό απόρρητο των οφειλετών του Δημοσίου εφ' όσον έχουν ληξιπρόθεσμα και καθυστερεί η πληρωμή τους για πάνω από 1 χρόνο και το ποσό που χρωστούν ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ. Αρση απορρήτου και έναντι των φορολογικών παραβατών, όπως έκδοση πλαστών στοιχείων ή έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων ή νόθευση στοιχείων ή μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο. Ενώ θα ζητούν από όποιον κρίνουν ότι μπορεί να τους συνδράμει στον έλεγχο.
- Μη εισπράξιμα αλλά απαράγραπτα
9 Τα ληξιπρόθεσμα διακρίνονται σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης. Ανεπίδεκτα κρίνονται με απόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κι εφ' όσον πληρούν 7 προϋποθέσεις: ολοκληρώθηκαν οι έρευνες και δεν προέκυψε ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων, τα τυχόν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν έχουν εκποιηθεί αλλά δεν κάλυψαν τη συνολική οφειλή του, ειδικός έλεγχος περί μη ύπαρξης άλλη πηγής αποπληρωμής, έχουν πάψει ελλείψει ενεργητικού οι εργασίες της πτώχευσης στην περίπτωση φτωχού, ολοκλήρωση εκκαθάρισης στην περίπτωση επιχείρησης, έχουν τελειώσει οι ενέργειες έναντι συνυπόχρεων και ο οφειλέτης έχει εκτελέσει ακόμα και την ποινή έπειτα από αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
10Ο κατάλογος με τα ονόματα όσων έχουν χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο κι αφού περάσουν 30 ημέρες τότε μπορεί να χαρακτηριστούν ως τέτοια. Ακόμα όμως και τα ανεπίδεκτα δεν μπορεί να διαγραφούν. *
Αυτοτελές ειδικό πρόστιμο 200 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης, μηδενικής ή πιστωτικής, κατάστασης, πίνακα, ισοζυγίου κ.λπ., από τα οποία δεν προκύπτει φόρος για καταβολή. [
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου