Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Στο Νταβός με στόχο τη θετική εικόνα της Ελλάδας

  • Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο στις 26 Ιανουαρίου, όπου θα είναι συντονιστής της συζήτησης για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης μαζί με τον Ζ. Κλ. Τρισέ. Μαζί με τον πρωθυπουργό και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισπανό ομόλογό του Χ. Θαπατέρο, τον πρόεδρο της Λετονίας Β. Ζάλτερς και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ στο 4ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που είχε διεξαχθεί πέρυσι
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισπανό ομόλογό του Χ. Θαπατέρο, τον πρόεδρο της Λετονίας Β. Ζάλτερς και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ στο 4ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που είχε διεξαχθεί πέρυσι στο Νταβός

Ορθή επανάληψη του περσινού τραυματικού ταξιδιού στο Νταβός σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες του, καθώς το ραντεβού των ισχυρών στο φημισμένο ελβετικό θέρετρο είναι για τις 26 Ιανουαρίου.

Πέρυσι η σκηνή που σημάδεψε την παρουσία του εκεί ήταν εκείνη με έναν δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Φαινάνσιαλς Τάιμς» να τον κυνηγά σε διαδρόμους και σκάλες. Και να μη βρίσκεται κανείς να τον προστατέψει. Φέτος ο Γ. Παπανδρέου θα είναι συντονιστής συζήτησης για το οικονομικό μέλλον της Ενωσης μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ.
Θα έχει μαζί του και τον πρώην αντιπρόεδρο του Γάλλου τραπεζίτη, Λ. Παπαδήμο, καθώς και έναν πλήρη φάκελο με το ποιος λέει τι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σχετική προετοιμασία έγινε από το οικονομικό και διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, υπό την καθοδήγηση των Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί στη φετινή συνεδρίαση να εμφανιστεί ως θετικός πρωταγωνιστής, από αρνητικός που ήταν πριν από έναν χρόνο. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και για τις παρουσίες των στελεχών της σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε η εικόνα που θα εκπέμψει η χώρα μας να είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις.
Στο περιθώριο των επίσημων συνεδριάσεων έχουν κλειστεί και ορισμένα ραντεβού με τραπεζίτες, επενδυτές και εκπροσώπους οικονομικών οίκων αξιολόγησης, με τους οποίους η χώρα μας έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς». Οπως είναι προφανές, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με ομολόγους του, οι οποίοι θα βρεθούν και αυτοί στην Ελβετία προκειμένου να καταθέσουν στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ τις απόψεις τους.
Για την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Από το Νταβός ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η Ενωση πρέπει να λύσει τα προβλήματα του χρέους πολλών κρατών-μελών της, της ανταγωνιστικότητάς της και της ενεργειακής της τροφοδοσίας.
Με τον υπουργό Οικονομικών να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στο εσωτερικό. Στην ανάγκη η κυβέρνησή του να φέρει εκτός από νόμους και αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, στην Πλατεία Συντάγματος αναμένουν την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να επιβλέψει προσωπικά το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει και την ανταπόκριση των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χρηματιστήριο. «Αν δεν υπάρξει, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, το Δημόσιο θα παρέμβει μέσω της δυνατότητας που του δίνει η συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση αυτών των εταιρειών» δηλώνουν κατηγορηματικά συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου. Η λογική είναι πως δεν γίνεται εργαζόμενοι με το ίδιο νομικό καθεστώς να λαμβάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες αποδοχές. Γιατί, όπως είναι ευρέως γνωστό, υπάρχουν σε ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου τηλεφωνήτριες με μισθό ανώτατου δικαστικού.
  • Μηδέν σε 3 τομείς
«Υπάρχουν τρεις τομείς που το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι μηδέν» επισημαίνει στο «Εθνος» συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και αναφέρει «τα σκουπίδια, την ενέργεια και τις επενδύσεις». Παρά ταύτα, στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα σημειωθεί επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς. «Τα έργα και οι παρεμβάσεις έχουν ωριμάσει, το νομικό υπόβαθρο έχει αλλάξει και ευνοεί την κινητικότητα» σημειώνουν στους συνομιλητές τους.
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 17/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου