Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρύτανης: «Καθοδηγούμενη η κατάληψη - Εκκενώστε τη Σχολή» - Εφαρμόστε το νόμο, λέει το υπουργείο Εσωτερικών

Μετανάστες στην Νομική
Να εγγυηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών που κάνουν κατάληψη στο κτίριο της Νομικής Σχολής από το κτίριο της οδού Σόλωνος σε άλλο χώρο, ζητούν οι πρυτανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του πανεπιστημίου, αλλά της Πολιτείας.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης αλλά και ο πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσαν ότι το πρόβλημα που μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ουσιαστικά θέμα μεταναστευτικής πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο για να επιτευχθεί η εκκένωσή του.
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Πελεγρίνης κάλεσε σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο Αθηνών τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κυρία Άννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τόσο το ανθρωπιστικό πρόβλημα, που τίθεται από την απεργία πείνας των 237 μεταναστών (και των υπολοίπων 50 στη Θεσσαλονίκη), όσο και την απελευθέρωση του πανεπιστημίου, με την άμεση εκκένωσή του από τους καταληψίες, εντός της ημέρας.
Ο πρύτανης επέκρινε «όσους ιδιοτελώς εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά το θέμα και όσους επένδυσαν στην κατάργηση του ασύλου», στρέφοντας τα πυρά του και προς την πλευρά των πολιτικών ομάδων που «συμπαρίστανται» στους απεργούς μετανάστες και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάληψη είναι καθοδηγούμενη και υπάρχει κατάχρηση του ασύλου».

Παρά ταύτα, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Πελεγρίνη, από τις πρυτανικές αρχές δεν τίθεται θέμα δυναμικής παρέμβασης της Αστυνομίας για την εκκένωση της Νομικής Σχολής Αθηνών. «Η εφαρμογή του νόμου περί ασύλου δεν ξεκινάει εκεί που αρχίζει η καταστολή», παρατήρησε ο κ. Παπαθεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα μεταβιβάστηκε έντεχνα σε αυτούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν, έτσι και τα πανεπιστήμια ζητούν τώρα από το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σχολιάζοντας την έκκληση του κ. Πελεγρίνη για εκκένωση της Σχολής δήλωσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα ότι απαιτείται από τις πρυτανικές αρχές σοβαρότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους όπως αυτά απορρέουν από τον νόμο και την ισότητά τους.





Επίσης η κ. Νταλάρα δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι «έχουμε αργήσει να ασχοληθούμε με το θέμα των μεταναστών και ότι πρέπει σε πιο γρήγορο χρόνο να κάνουμε δεκτές ή να απορρίπτουμε τις αιτήσεις τους για άσυλο». Επίσης, καταλόγισε υποκρισία στις χώρες της δυτικής Ευρώπης στο μεταναστευτικό θέμα.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον «Βήμα 99,5» και στον Βασίλη  Χιώτη σχετικά με την κατάληψη της Νομικής ζητάει την παραίτηση των πρυτανικών αρχών. Επισημαίνει δε ότι το «Δίκτυο» και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουν δεκάρα για τους μετανάστες αλλά επιδιώκουν μόνο την κοινωνική ένταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου