Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πυκνό πρόγραμμα του πρωθυπουργού τροφοδοτεί σενάρια

  • Του Βασιλη Nεδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 12 Iανoυαρίου 2011
Ταχείς ρυθμούς προβλέπει το πρόγραμμα του ερχόμενου διμήνου για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει εντός των επόμενων πενήντα ημερών όλες εκείνες τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Εντός του Φεβρουαρίου θα εξορμήσει στην επαρχία μαζί με τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά επακριβώς (σημειώνεται απλώς ότι θα γίνει πριν από τον Ιούνιο). Κινήσεις όπως οι παραπάνω αναζωπυρώνουν τα σενάρια κατά τα οποία ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά θέτει κόμμα και κυβέρνηση σε εκλογική ετοιμότητα ενόψει πιθανών εξελίξεων κατά την έγκριση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο.
 
Οι επόμενες πενήντα ημέρες συζητήθηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη (ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μίνι Διαθεσμικό, όπως σημείωναν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Μιλώντας χθες στους παρευρισκόμενους συνεργάτες του ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι «όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε». Συγκεκριμένα, στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ώς το τέλος του Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Καστανίδης θα συναντήσουν την επόμενη εβδομάδα τους δικηγόρους), οι αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες (συζητούνται σήμερα στο υπουργικό) και η φορολογική μεταρρύθμιση. Η Βουλή θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να εγκρίνει τον αναπτυξιακό νόμο καθώς και το νέο ΤΕΜΠΜΕ, ενώ χθες αποφασίστηκε ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να αυξηθούν τόσο ώστε να εγκρίνονται τρία νομοσχέδια ανά πενθήμερο. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης ότι πριν από το τέλος του Ιανουαρίου θα συγκληθεί η Κ.Ο., ενώ στην ίδια περίοδο προγραμματίζεται και συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (τότε υπολογίζεται ότι θα έχει παραδοθεί και το πόρισμα για τη Siemens).

Νέο στοιχείο συνιστά η υποβάθμιση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο δεν θα έχει λόγο για την οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης που θα προκύψει σε συνεννόηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Καρχιμάκη. Πριν από τη συνεδρίαση στο Μαξίμου (μετείχαν οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μ. Καρχιμάκης, Φ. Πετσάλνικος, Β. Εξαρχος, Π. Ευθυμίου, Η. Μόσιαλος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος) ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Στο Κατάρ
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γ. Πεταλωτής άλλαζε στάση ως προς τον κ. Θ. Πάγκαλο μιλώντας με θερμό τρόπο για το έργο της αντιπροεδρίας. Ο κ. Πάγκαλος, από την πλευρά του, ταξίδεψε μέχρι το Κατάρ, όπου συνοδευόμενος από τον κ. Σπ. Κουβέλη συναντήθηκε με αξιωματούχους προκειμένου να αναθερμάνει την επένδυση στον Αστακό. Σήμερα, λίγο πριν ή μετά το υπουργικό, ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν να επισκεφθούν αργότερα το Κατάρ ο πρωθυπουργός και ο κ. Χ. Παμπούκης. Σημειώνεται ότι τη στιγμή που ο κ. Πάγκαλος αναχωρούσε από το Κατάρ, στο εμιράτο έφθανε ο κ. Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο κ. Παμπούκης συγκαλούσε για πρώτη φορά τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου