Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εύσημα Μπαρνιέ για τη στάση των Ελλήνων «στο άνευ προηγουμένου σοκ που αντιμετώπισαν»

  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ   
Το «θάρρος, την παρρησία και την αποφασιστικότητα» που διέκριναν την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού «στο άνευ προηγουμένου σοκ που αντιμετώπισαν» εξήρε ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σοκ άνευ προηγουμένου» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος -ο οποίος έχει βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας- και συμπλήρωσε πως οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή.

«Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς», καθώς και ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας». Τέλος «χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα».

Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, μια πολιτεία που θα περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Στη συζήτηση με τον κ. Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάσθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της «πραγματικής οικονομίας», την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την «κοινωνική οικονομία» που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου