- Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
Στο θέμα της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα αναφέρθηκαν στην πλειοψηφία τους οι 38 βουλευτές που πήραν το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να λείψουν και οι τοποθετήσεις που εξέφραζαν προβληματισμό ή και κριτική για επιμέρους ζητήματα. Κοινό σημείο στις δηλώσεις τους, η ανάγκη να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας.
Μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι οι πολίτες επιθυμούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές τις κυβέρνησης και τις επιβραβεύουν, «αλλά να μην υπάρχει ατιμωρησία». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να «περάσει» στην κοινωνία η δουλειά που γίνεται, καθώς, όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος στην κοινωνία, αλλά μονόλογος που κατευθύνει τη συζήτηση στα οικονομικά μέτρα και μόνο.
Η Βάσω Τσόνογλου, αναφερθείσα στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει και που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της διαφάνειας, επεσήμανε ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται το κόμμα να βγει έξω στο λαό.
Η Κατερίνα Περλεπέ ανέφερε ότι οι βουλευτές εισπράττουν μια δυσαρέσκεια από τους πολίτες σχετικά με τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών, παρόλο που, όπως εξήγησε, «προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι από ένα σημείο και πέρα αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης»
Ο Γιάννης Βούρος υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε αν φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο» και υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει τιμωρία».
Ο Γιώργος Λιάνης διερωτήθηκε γιατί έγιναν τόσες εξεταστικές όταν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι όσοι εμπλέκονταν θα απαλλάσσονταν, προφέροντας τη «μαγική» λέξη «παραγραφή» και εάν ήταν σύμπτωση ότι δεν έγινε καμία έρευνα στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Πώς γίνεται να λέμε 'όλα στο φως' και να μην ψάχνουμε το δικό μας κομματικό ταμείο;», πρόσθεσε και πρότεινε να γίνει αλλαγή καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ ώστε να επιτρέπονται οι διαφορετικές τάσεις.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης ζήτησε «κάθαρση του δημόσιου βίου, χωρίς υστεροβουλίες», εκτιμώντας ότι «οι εξεταστικές δυστυχώς απεδείχθησαν ατελέσφορες». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το πραγματικό «πόθεν έσχες» όσων έχουν ασκήσει εξουσία από το παρελθόν έως τις μέρες μας, προκειμένου «να σταματήσει το 'ανάθεμα' επί δικαίων και αδίκων». Ζήτησε ακόμα τα μέτρα που λαμβάνονται να βαραίνουν περισσότερο τους ισχυρούς.
Η Σοφία Γιαννακά ανέφερε ότι «το 'βάλτε κάποιον φυλακή' γίνεται επίμονο, το ακούμε συνέχεια» και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν γίνει κάτι, πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους τιμωρία.
Η Χρύσα Αράπογλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας πολιτών προς το πολιτικό σύστημα».
«Θα πρέπει να απολογηθούν κάποια στιγμή εκείνοι που κατάντησαν τη χώρα έτσι», τόνισε ο Νίκος Παραστατίδης.
«Υπάρχει θέμα ατιμωρησίας, δεν μπορούμε να εγκλωβιζόμαστε στις εξεταστικές που πολλές φορές είναι αναποτελεσματικές», ανέφερε ο Βασίλης Τόγιας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε τον προβληματισμό «να πετύχουμε οικονομικά και πολιτικά, αλλά να πάθουμε μεγάλες ιδεολογικές ήττες».
Ο Μίμης Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ ενός «επαναπρογραμματισμού» του χρέους και είπε ότι «ο μηχανισμός διάσωσης μπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλομανδύα για εμάς, αλλά μπορεί να είναι ο κατάλληλος κρίκος που αν τον τραβήξουμε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα».
Επιπλέον, αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους ο Θανάσης Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση που να συμφέρει τη χώρα» και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων θα δώσει τον τόνο στην ανάπτυξη, κάτι που θα γίνει, όπως εξήγησε, αν εξοικονομήσουμε πόρους από την «αναρρύθμιση του χρέους».
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει αν το τραπεζικό σύστημα δεν ενισχύσει την πραγματική οικονομία.
Η Μαρία Θεοχάρη διερωτήθηκε σχετικά με το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το πολιτικό σύστημα, «μήπως συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την καχυποψία του πολίτη;» και για το εάν η πρωτοβουλία για αγωγή κατά της Siemens «έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα».
Πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 100.000 οικογένειες που συνθέτουν τον πυρήνα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, πρότεινε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η «πόρτα» του πρωθυπουργού πρέπει να καταστεί πιο πρόσφορη προς τους βουλευτές.
«Έχουν πειστεί οι πολίτες για την πολιτική μας», τόνισε ο Δημήτρης Τσιρώνης και υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθούν όσοι παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ και ότι πρέπει να προωθηθεί άμεσα ο εκλογικός νόμος. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011
Να μπει τέλος στην ατιμωρησία, ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου