«Δεν υφίσταται ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» με την Τουρκία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Σκάι με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Επίσης ο Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι στόχος της χώρας μας είναι η «πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων» με τη γείτονα θέτοντας παράλληλα ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού και το θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι το πλαίσιο για την επίτευξη λύσης είναι σαφές και πως θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι "κάποιες δυνάμεις" στην Τουρκία,που αντιτίθενται στις προσπάθειες αλλαγής της χώρας και δεν επιθυμούν την πρόοδο, εκμεταλλεύονται τα συγκεχυμένα μηνύματα της Ε.Ε. για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αφορμή τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι με τον όρο διπλωματία είναι "αυτονόητο" ότι θα συζητηθούν εμπιστευτικά κάποια πράγματα μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο κρατών, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις των κομμάτων ως "προκάτ" και υπογράμμισε ότι δεν χωρούν λαϊκισμοί για τα εθνικά θέματα τα οποία και χαρακτήρισε ως "άγια".
Ερωτηθείς για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, λέγοντας ότι και ο κ. Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι προς όφελος της χώρας του, δεδομένου ότι επιθυμεί άρση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους κάτι που εκλαμβάνεται με επιφυλακτικότητα από την Ε.Ε.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ερζερούμ συζητήθηκαν τα θέματα του Πατριαρχείου και της Θράκης, ο Δημήτρης Δρούτσας απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, για την οποία, η ελληνική πολιτεία, όπως είπε, θα παράσχει κάθε δικαίωμα που εξασφαλίζει ισονομία, όπως για κάθε Ελληνα πολίτη, με βάση το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες.
Ακόμη, είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πετύχει να καταστήσει τη χώρα μας ως αξιόπιστο συνομιλητή τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ. Τέλος ανέφερε ότι έχει καλέσει για αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου