- Η ΔΕΜΑ έκρινε ότι η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη διοργάνωση
Αφαιρέθηκαν οριστικά από Βόλο και Λάρισα οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013. Η ΔΕΜΑ συνεδρίασε στο Παρίσι και με ψήφους 12 προς 1 αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση από την Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά.
Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, οι Αγώνες θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2013, παρουσία 4.000 αθλητών από 24 χώρες. Οι θεσσαλικές πόλεις πήραν το χρίσμα στις 27 Οκτωβρίου 2007 στην Πεσκάρα και το... έχασαν τρία χρόνια και κάτι αργότερα στο Παρίσι. Μεγάλο φαβορί για να πάρει το χρίσμα είναι ισπανική Ταραγόνα, ενώ ελκυστικό θεωρεί η ΔΕΜΑ το φάκελο της Μερσίνης. Η πόλη της Νότιας Τουρκίας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, έχει -σύμφωνα με την επιτροπή, έτοιμες εγκαταστάσεις τόσο αθλητικές όσο και από πλευράς στέγασης αθλητών και θεατών.
Η απόφαση αυτή της ΔΕΜΑ λειτουργεί εν μέρει και ως ανακούφιση για την Ελλάδα, καθώς τον τελευταίο καιρό όλο και πλήθαιναν οι φωνές, ιδίως από την αντιπολίτευση κατά της διοργάνωσης των Αγώνων. Άλλωστε και στην πρώτη του αντίδραση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος τονίζει ότι κάποιοι ανακουφίστηκαν απ' αυτή την απόφαση, ενώ έκανε λόγο και για “πολιτικά παιχνίδια”. "Είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη και βλάπτει σοβαρά το πρόσωπο της Ελλάδας στο διεθνή χώρο. Δυστυχώς φαίνεται ότι πολιτικά παιχνίδια μας έφτασαν σε αυτή την εξέλιξη. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι αισθάνονται ανακουφισμένοι από την απόφαση αυτή”.
Η απόφαση της ΔΕΜΑ πάντως μόνο αιφνιδιαστική δεν είναι και πάρθηκε μετά την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Επιτρποπή, την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται μεγάλη διοργάνωση από την Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων έπαιξε η υπόθεση του Μεσογειακού Χωριού. Ενώ αρχικώς η Ελλάδα είχε υποσχεθεί την κατασκευή σε Βόλο και Λάρισα, τελικώς για να μειωθεί το κόστος, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια!
Η ΔΕΜΑ ζητούσε εδώ και ένα εξάμηνο εγγυήσεις από την Ελλάδα ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Κολέτσος, έστειλε απλά ένα e-mail στην επιτροπή, με το οποίο ρωτούσε αν γίνεται να μείνουν αθλητές σε κρουαζιερόπλοια και στην εστία του ΤΕΙ Λάρισας. Η ΔΕΜΑ απάντησε με τελεσίγραφο, ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα θα γίνουν όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, θα αφαιρεθεί η διοργάνωση. Ελληνική αντίδραση δεν υπήρξε ποτέ και η σημερινή απόφαση ηταν αναμενόμενη.
Είναι προφανές επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα να δώσει από πέρσι πίσω τους Αγώνες, περίμενε πρώτα να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, για να αποφύγει τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδίως στους "καλλικρατικούς" δήμους Βόλου και Λάρισας.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη, το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει μια αποτίμηση, για τα έξοδα που έγιναν από το 2007 όταν και έγινε η ανάληψη της διοργάνωσης. Επίσης είναι ασαφές ακόμη αν τα 130 εκατομμύρια θα διατεθούν για ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού, στον οποίο έγιναν δραστικές περικοπές.
Λίγη ώρα αργότερα, ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία ρίχνει την ευθύνη στη ΔΕΜΑ. Η ομοσπονδία στίβου τονίζει ότι η διεθνής επιτροπή δεν έδειξε την παραμικρή κατανόηση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Το αναλυτικό κείμενο:
"Ο ΣΕΓΑΣ είχε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει ότι το κόστος διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ήταν υπερβολικά υψηλό.
Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία στη χώρα, ήταν σε σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια της κυβέρνησης να προτείνει στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έναν περιορισμένο σε κόστος προϋπολογισμό, ο οποίος διασφάλιζε στο ακέραιο τις βασικές προϋποθέσεις διεξαγωγής των Αγώνων.
Αυτό απαιτούσε η λογική, αλλά και ο σεβασμός στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης άλλωστε, είναι σύμφωνη τόσο με τη θέση του ΣΕΓΑΣ, όσο και με τη διάθεση της πλειοψηφίας της αθλητικής κοινότητας της χώρας μας.
Το γεγονός ότι η ΔΕΜΑ αρνήθηκε την πρόταση της κυβέρνησης, δηλώνει έλλειψη στοιχειώδους κατανόησης για τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ο ΣΕΓΑΣ είναι στη διάθεση της Πολιτείας για να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα αναπληρώνει το οικονομικό και αναπτυξιακό ισοδύναμο που προσδοκούσαν να εισπράξουν οι τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας από τους Μεσογειακούς Αγώνες".
Προειλημμένη η απόφαση για τους Μεσογειακούς αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση έκανε μια πρόταση για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών αγώνων με κριτήριο τον εξορθολογισμό των δαπανών του προηγούμενου σχεδίου και τη διεξαγωγή αξιοπρεπών αγώνων χωρίς ανούσιες υπερβολές αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα παρείχε τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μειωμένο κόστος αλλά τονίζει πως η απόφαση της ΔΕΜΑ, φάνηκε ότι ήταν προειλημμένη. "Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, όπου οι πολίτες συνδράμουν κάνοντας θυσίες, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για σπατάλες και πολυτέλεια" κάνει λόγο η σχετική ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου